Stap aan boord van een sleephopperzuiger of snijkopzuiger en word expert in de baggersector. Als maritiem officier alle schepen nautisch, waterbouw ben je verantwoordelijk voor het weghalen van slib, zand en andere lagen van de waterbodem.

Hierdoor blijven vaarwegen veilig en goed bevaarbaar én zorg je dat het land niet overstroomt. Je leer niet alleen varen met een schip, maar ook van de werking van baggerwerktuigen en de planning en organisatie van de werkzaamheden.  

Als leidinggevende verdeel je taken aan boord en stuur je bemanning aan. Daarnaast voer je zelf nautische taken uit, navigeer je en zorg je voor maritieme communicatie. Het laden en lossen van de lading en voorbereiding daarvan horen ook bij je takenpakket. Met andere woorden: als maritiem officier alle schepen nautisch, waterbouw zorg je ervoor dat de waterwegen veilig en goed bevaarbaar blijven. 

Verblijf op Urk 
Tijdens de opleiding volg je lesweken op Urk. Via Firda is het mogelijk om in gastgezinnen te verblijven. 

Toelatingseisen

Als je voldoet aan de toelatingseisen, heb je bijna altijd het recht om de opleiding te volgen die je wilt. Om een mbo-opleiding op niveau 4 te kunnen doen, moet je voldoen aan één van de volgende voorwaarden:  

 • diploma vmbo kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg 
 • overgangsbewijs naar 4 havo
 • mbo-diploma niveau 2
 • mbo-diploma niveau 3

Lees hier meer over toelatingseisen en toelatingsrecht

 • BOL of BBL?

  Waar kies jij voor? School en stage? Of werken en leren?

  Lees meer
 • Hulp bij studiekeuze

  Een mbo-opleiding kiezen kan best lastig zijn. Gelukkig krijg je bij Firda op allerlei manieren hulp bij het kiezen.

  Lees meer
 • Een dag meelopen?

  Wil jij een dag meelopen? Meld je dan aan voor een Meeloopdag!

  Meld je aan voor een Meeloopdag

Vakken

In de vierjarige opleiding tot maritiem officier alle schepen nautisch, waterbouw leer je het vak vooral op het water tijdens stages. De eerste twee jaren zijn basisjaren. Je maakt in deze twee jaren kennis met verschillende profielen en maakt daarna een keuze voor de specialisatie: koopvaardij, technisch, waterbouw of visserij.  

De volgende theorievakken komen tijdens de studie aan bod: 

 • navigatie 
 • stabiliteit 
 • verkeersregels op zee 
 • scheepswerktuigkunde 
 • zeemanschap  
 • waterbouw 
   

Wat kan je ermee worden?

Met een diploma als maritiem officier alle schepen nautisch, waterbouw op zak, zijn er tientallen carrièremogelijkheden in de waterbouwsector waar je uit kunt kiezen. Zo kun je aan de slag als stuurman op een sleephopperzuiger of snijkopzuiger. 


Wil je meer verantwoordelijkheid? Dan kun je doorgroeien naar een leidinggevende functie, zoals eerste stuurman of kapitein. Daarnaast is er ook nog de mogelijkheid om als projectmanager te werken, waarbij je verantwoordelijk bent voor de planning en coördinatie van de baggerwerkzaamheden. Als maritiem adviseur kun je opdrachtgevers adviseren over de beste en meest efficiënte aanpak van baggerprojecten.  

Doorstuderen 
Na het behalen van je diploma tot maritiem officier alle schepen nautisch, waterbouw kun je doorstromen naar een (verkorte) hbo-opleiding.  

Open Dag

Bekijk de locaties

Firda heeft meerdere locaties in verschillende plaatsen in Friesland en Flevoland. De kans is dus groot dat er ook een locatie bij jou in de buurt is.

Bekijk de Firda locaties 

Schoolkosten en lesgeld

Als je een mbo-opleiding volgt, maak je kosten. Vanaf je 18e betaal je lesgeld. Ook heb je te maken met schoolkosten, omdat je spullen moet kopen voor je opleiding. We kunnen je financieel helpen als dat nodig is.

Ben je op 1 augustus 18 jaar en volg je een voltijd mbo-opleiding? Dan moet je een deel van je opleiding zelf betalen. Dat noemen we lesgeld. Je betaalt het lesgeld aan DUO, soms via ons. Als je op 1 augustus jonger dan 18 jaar bent, betaal je geen lesgeld. 

Hoeveel lesgeld moet ik betalen? 
Hoeveel lesgeld je moet betalen, hangt af van de opleiding die je doet. 

De kosten voor studiejaar 2023/2024 zijn: 

 • Bol-opleiding of voltijd vavo: € 1357,-.  
 • Bbl-opleidingen op niveau 1 of 2: € 270,-.  
 • Bbl-opleidingen op niveau 3 en 4: € 654,-.  
 • Deeltijd vavo: € 0,86 per 45 minuten onderwijs. 

Veelgestelde vragen

Wanneer zijn er voorlichtingen?

Firda organiseert op verschillende momenten in het jaar en op verschillende manieren voorlichtingen. Zo helpen we jou met het kiezen van de juiste opleiding, en we geven natuurlijk ook graag antwoord op jouw vragen. 

Open dag
Tijdens een open dag kun je kennismaken met alle opleidingen op alle vestigingen van Firda. Een mooie kans om de sfeer te proeven en docenten en studenten te leren kennen.

Infodag
Op verschillende momenten in het schooljaar, organiseert Firda infodagen. Dat gaat vaak per opleiding of studierichting, zodat je gerichtere vragen kunt stellen. Er is dan meer ruimte voor een persoonlijk gesprek dan op een open dag.

Meeloopdag
Voor leerlingen van vmbo-4 of leerlingen die van de havo willen overstappen naar het mbo, organiseren we meeloopdagen. Tijdens een meeloopdag kun je een dag of dagdeel meemaken hoe een opleiding in de praktijk is.

Als ik in het eerste jaar de opleiding niet leuk vind, kan ik dan makkelijk overstappen naar een andere opleiding?

Samen met je decaan, studieloopbaanbegeleider of iemand van het SSC bespreek je ten eerste welke opleiding je wilt beginnen. Daarna bespreek je samen welke mogelijkheden er zijn tot je op je nieuwe opleiding kunt starten. 

Welke niveaus zijn er in het mbo?

In het mbo kennen we vier niveaus:

 • Entreeopleiding is een assistenten opleiding. Je wordt bijvoorbeeld horeca-assistent of zorghulp.
 • Niveau 2 is een basisberoepsopleiding. Je wordt bijvoorbeeld receptionist of beveiliger.
 • Niveau 3 is een vakopleiding. Je wordt bijvoorbeeld kok of office-assistant
 • Niveau 4 is een middenkaderopleiding of specialistenopleiding. Je wordt bijvoorbeeld manager retail of mediavormgever.

Wat is het verschil in BOL en BBL?

Bij veel van de opleidingen van Firda ga je bijna elke dag naar school. Ook loop je tijdens je opleiding stage. Dat noemen we bol-opleidingen. Bol staat voor beroepsopleidende leerweg.

Wil je veel werken en daarnaast een beroep leren en een mbo-diploma halen? Dan is een bbl-opleiding wat je zoekt. Bbl staat voor beroepsbegeleidende leerweg. Kies je voor werken en leren, dan ga je meestal een of twee dagen per week naar school. De rest van de week werk je.