Om je heen hoor je de geluiden van de zee en de stemmen van je teamleden. Als maritiem officier technisch ben je verantwoordelijk voor technisch onderhoud van de diverse voortstuwings-, hulp en elektronische systemen aan boord van het schip. Je plant, onderhoudt en stuurt je technisch personeel aan.  

Als maritiem officier alle schepen technisch is dit je dagelijkse realiteit. Je zorgt dat alles op rolletjes loopt. Of het nu gaat om sleutelen, doormeten van elektrische systemen of noodreparaties. Soms werk je samen met mensen uit verschillende landen en culturen. Je bent flexibel genoeg om je aan te passen aan veranderende omstandigheden. Waar de temperaturen flink kunnen oplopen of waar het juist kan vriezen. 

Wat leer je? 
Tijdens de opleiding tot Maritiem officier alle schepen technisch leer je niet alleen alles over de technische aspecten van het schip, maar ook over nautische situaties en leiderschap. Je leert hoe je moet omgaan met complexe situaties en hoe je effectief kunt communiceren met je team. Bovendien maak je kennis met verschillende technische systemen en leer je deze onderhouden en repareren. Als Maritiem Officier alle schepen technisch is geen dag hetzelfde en heb je altijd een avontuurlijke werkomgeving. 

Verblijf op Urk 
Tijdens de opleiding volg je lesweken op Urk. Via Firda is het mogelijk om in gastgezinnen te verblijven. 

Toelatingseisen

Als je voldoet aan de toelatingseisen, heb je bijna altijd het recht om de opleiding te volgen die je wilt. Om een mbo-opleiding op niveau 4 te kunnen doen, moet je voldoen aan één van de volgende voorwaarden:  

 • diploma vmbo kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg 
 • overgangsbewijs naar 4 havo
 • mbo-diploma niveau 2
 • mbo-diploma niveau 3

Lees hier meer over toelatingseisen en toelatingsrecht

 • BOL of BBL?

  Waar kies jij voor? School en stage? Of werken en leren?

  Lees meer
 • Hulp bij studiekeuze

  Een mbo-opleiding kiezen kan best lastig zijn. Gelukkig krijg je bij Firda op allerlei manieren hulp bij het kiezen.

  Lees meer
 • Een dag meelopen?

  Wil jij een dag meelopen? Meld je dan aan voor een Meeloopdag!

  Meld je aan voor een Meeloopdag

Vakken

In de vierjarige opleiding tot Maritiem officier alle schepen technisch leer je het vak vooral op het water tijdens stages. De eerste twee jaren zijn basisjaren. Je maakt in deze twee jaar kennis met verschillende profielen en maakt daarna een keuze voor specialisatie: koopvaardij, technisch, waterbouw of visserij.  

De volgende vakken komen tijdens de opleiding aan bod: 

 • navigatie 
 • stabiliteit 
 • verkeersregels op zee 
 • scheepswerktuigkunde 
 • zeemanschap  
 • cargo 

Wat kan je ermee worden?

Met de opleiding maritiem officier alle schepen technisch kun je alle kanten op binnen de maritieme sector. Je kunt aan de slag als maritiem officier op verschillende schepen en verschillende vaargebieden. Na deze opleiding en een paar jaar op zee zijn er genoeg walfuncties beschikbaar voor de allround zeevarende. 

Doorstuderen 
Na het behalen van je diploma tot maritiem officier alle schepen technisch kun je doorstromen naar een (verkorte) hbo-opleiding in de maritieme sector. 

Open Dag

Bekijk de locaties

Firda heeft meerdere locaties in verschillende plaatsen in Friesland en Flevoland. De kans is dus groot dat er ook een locatie bij jou in de buurt is.

Bekijk de Firda locaties 

Schoolkosten en lesgeld

Als je een mbo-opleiding volgt, maak je kosten. Vanaf je 18e betaal je lesgeld. Ook heb je te maken met schoolkosten, omdat je spullen moet kopen voor je opleiding. We kunnen je financieel helpen als dat nodig is.

Ben je op 1 augustus 18 jaar en volg je een voltijd mbo-opleiding? Dan moet je een deel van je opleiding zelf betalen. Dat noemen we lesgeld. Je betaalt het lesgeld aan DUO, soms via ons. Als je op 1 augustus jonger dan 18 jaar bent, betaal je geen lesgeld. 

Hoeveel lesgeld moet ik betalen? 
Hoeveel lesgeld je moet betalen, hangt af van de opleiding die je doet. 

De kosten voor studiejaar 2023/2024 zijn: 

 • Bol-opleiding of voltijd vavo: € 1357,-.  
 • Bbl-opleidingen op niveau 1 of 2: € 270,-.  
 • Bbl-opleidingen op niveau 3 en 4: € 654,-.  
 • Deeltijd vavo: € 0,86 per 45 minuten onderwijs. 

Veelgestelde vragen

Wanneer zijn er voorlichtingen?

Firda organiseert op verschillende momenten in het jaar en op verschillende manieren voorlichtingen. Zo helpen we jou met het kiezen van de juiste opleiding, en we geven natuurlijk ook graag antwoord op jouw vragen. 

Open dag
Tijdens een open dag kun je kennismaken met alle opleidingen op alle vestigingen van Firda. Een mooie kans om de sfeer te proeven en docenten en studenten te leren kennen.

Infodag
Op verschillende momenten in het schooljaar, organiseert Firda infodagen. Dat gaat vaak per opleiding of studierichting, zodat je gerichtere vragen kunt stellen. Er is dan meer ruimte voor een persoonlijk gesprek dan op een open dag.

Meeloopdag
Voor leerlingen van vmbo-4 of leerlingen die van de havo willen overstappen naar het mbo, organiseren we meeloopdagen. Tijdens een meeloopdag kun je een dag of dagdeel meemaken hoe een opleiding in de praktijk is.

Als ik in het eerste jaar de opleiding niet leuk vind, kan ik dan makkelijk overstappen naar een andere opleiding?

Samen met je decaan, studieloopbaanbegeleider of iemand van het SSC bespreek je ten eerste welke opleiding je wilt beginnen. Daarna bespreek je samen welke mogelijkheden er zijn tot je op je nieuwe opleiding kunt starten. 

Welke niveaus zijn er in het mbo?

In het mbo kennen we vier niveaus:

 • Entreeopleiding is een assistenten opleiding. Je wordt bijvoorbeeld horeca-assistent of zorghulp.
 • Niveau 2 is een basisberoepsopleiding. Je wordt bijvoorbeeld receptionist of beveiliger.
 • Niveau 3 is een vakopleiding. Je wordt bijvoorbeeld kok of office-assistant
 • Niveau 4 is een middenkaderopleiding of specialistenopleiding. Je wordt bijvoorbeeld manager retail of mediavormgever.

Wat is het verschil in BOL en BBL?

Bij veel van de opleidingen van Firda ga je bijna elke dag naar school. Ook loop je tijdens je opleiding stage. Dat noemen we bol-opleidingen. Bol staat voor beroepsopleidende leerweg.

Wil je veel werken en daarnaast een beroep leren en een mbo-diploma halen? Dan is een bbl-opleiding wat je zoekt. Bbl staat voor beroepsbegeleidende leerweg. Kies je voor werken en leren, dan ga je meestal een of twee dagen per week naar school. De rest van de week werk je.