Stap aan boord en ontdek de wereld van maritieme techniek. Tijdens de opleiding leer je alles over scheepsinstallaties, motoren en ontwikkel je vaardigheden om reparaties uit te voeren.

Je werkt aan jachten en schepen of onderdelen daarvan. Soms aan boord bij een klant en soms op een werf. Je gaat aan de slag bij een watersportbedrijf, jachthaven of de toeleverende industrie voor de maritieme techniek. 

Wat leer je? 
Je leert alles wat je nodig hebt om schepen en jachten te bouwen en onderhouden. Van lassen en bankwerken tot werken met machines, gereedschappen en materialen. Samenwerken is ook een belangrijk onderdeel van deze opleiding. Je werkt vaak samen met collega's van andere bedrijven. Als er een probleem opduikt, ben jij de persoon die oplossingen kan bedenken. 

Toelatingseisen

Als je voldoet aan de toelatingseisen, heb je bijna altijd het recht om de opleiding te volgen die je wilt. Je kunt een mbo-opleiding op niveau 2 volgen als je aan één van de volgende voorwaarden voldoet:  

 • diploma vmbo basisberoepsgerichte, kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
 • overgangsbewijs naar 4 havo
 • diploma Entree

Lees hier meer over toelatingseisen en toelatingsrecht

 • BOL of BBL?

  Waar kies jij voor? School en stage? Of werken en leren?

  Lees meer
 • Hulp bij studiekeuze

  Een mbo-opleiding kiezen kan best lastig zijn. Gelukkig krijg je bij Firda op allerlei manieren hulp bij het kiezen.

  Lees meer
 • Een dag meelopen?

  Wil jij een dag meelopen? Meld je dan aan voor een Meeloopdag!

  Meld je aan voor een Meeloopdag

Vakken

Tijdens de tweejarige opleiding tot medewerker maritieme techniek leer je het vak vooral in de praktijk bij onze opleidingswerf aan de Eeltjebaasweg in Sneek. Daarnaast loop je in totaal 20 weken stage. Dit doe je bij een erkend leerbedrijf met deskundige begeleiding. Daarnaast volg je algemene vakken als Nederlands en rekenen én specifieke vakken.

 • inleiding maritieme techniek 
 • scheeps- en jachtconstructies 
 • casco 
 • pneumatiek
 • hydrauliek 
 • scheepsinstallaties 
 • voorstuwingsinstallaties 
 • hijstechnieken 
 • jachtbouwtechnieken 

Wat kan je ermee worden?

Als medewerker maritieme techniek werk je bij bedrijven die zich bezighouden met het bouwen, refitten, repareren of onderhouden van schepen of jachten. Dit kan variëren van scheepswerven en jachtbouwers tot toeleveranciers voor de maritieme techniek en watersportindustriebedrijven.  

Je werkplek bevindt zich voornamelijk op de werkvloer van een scheepswerf of aan boord van een jacht of schip dat gebouwd of gerepareerd moet worden. Tot slot kun je aan de slag als medewerker in een jachthaven. 

Doorstuderen 
Na het behalen van je diploma tot medewerker maritieme techniek, kun je doorstromen naar de opleiding allround medewerker maritieme techniek op niveau 3. 

Open Dag

Bekijk de locaties

Firda heeft meerdere locaties in verschillende plaatsen in Friesland en Flevoland. De kans is dus groot dat er ook een locatie bij jou in de buurt is.

Bekijk de Firda locaties 

Schoolkosten en lesgeld

Als je een mbo-opleiding volgt, maak je kosten. Vanaf je 18e betaal je lesgeld. Ook heb je te maken met schoolkosten, omdat je spullen moet kopen voor je opleiding. We kunnen je financieel helpen als dat nodig is.

Ben je op 1 augustus 18 jaar en volg je een voltijd mbo-opleiding? Dan moet je een deel van je opleiding zelf betalen. Dat noemen we lesgeld. Je betaalt het lesgeld aan DUO, soms via ons. Als je op 1 augustus jonger dan 18 jaar bent, betaal je geen lesgeld. 

Hoeveel lesgeld moet ik betalen? 
Hoeveel lesgeld je moet betalen, hangt af van de opleiding die je doet. 

De kosten voor studiejaar 2023/2024 zijn: 

 • Bol-opleiding of voltijd vavo: € 1357,-.  
 • Bbl-opleidingen op niveau 1 of 2: € 270,-.  
 • Bbl-opleidingen op niveau 3 en 4: € 654,-.  
 • Deeltijd vavo: € 0,86 per 45 minuten onderwijs. 

Veelgestelde vragen

Wanneer zijn er voorlichtingen?

Firda organiseert op verschillende momenten in het jaar en op verschillende manieren voorlichtingen. Zo helpen we jou met het kiezen van de juiste opleiding, en we geven natuurlijk ook graag antwoord op jouw vragen. 

Open dag
Tijdens een open dag kun je kennismaken met alle opleidingen op alle vestigingen van Firda. Een mooie kans om de sfeer te proeven en docenten en studenten te leren kennen.

Infodag
Op verschillende momenten in het schooljaar, organiseert Firda infodagen. Dat gaat vaak per opleiding of studierichting, zodat je gerichtere vragen kunt stellen. Er is dan meer ruimte voor een persoonlijk gesprek dan op een open dag.

Meeloopdag
Voor leerlingen van vmbo-4 of leerlingen die van de havo willen overstappen naar het mbo, organiseren we meeloopdagen. Tijdens een meeloopdag kun je een dag of dagdeel meemaken hoe een opleiding in de praktijk is.

Als ik in het eerste jaar de opleiding niet leuk vind, kan ik dan makkelijk overstappen naar een andere opleiding?

Samen met je decaan, studieloopbaanbegeleider of iemand van het SSC bespreek je ten eerste welke opleiding je wilt beginnen. Daarna bespreek je samen welke mogelijkheden er zijn tot je op je nieuwe opleiding kunt starten. 

Welke niveaus zijn er in het mbo?

In het mbo kennen we vier niveaus:

 • Entreeopleiding is een assistenten opleiding. Je wordt bijvoorbeeld horeca-assistent of zorghulp.
 • Niveau 2 is een basisberoepsopleiding. Je wordt bijvoorbeeld receptionist of beveiliger.
 • Niveau 3 is een vakopleiding. Je wordt bijvoorbeeld kok of office-assistant
 • Niveau 4 is een middenkaderopleiding of specialistenopleiding. Je wordt bijvoorbeeld manager retail of mediavormgever.

Wat is het verschil in BOL en BBL?

Bij veel van de opleidingen van Firda ga je bijna elke dag naar school. Ook loop je tijdens je opleiding stage. Dat noemen we bol-opleidingen. Bol staat voor beroepsopleidende leerweg.

Wil je veel werken en daarnaast een beroep leren en een mbo-diploma halen? Dan is een bbl-opleiding wat je zoekt. Bbl staat voor beroepsbegeleidende leerweg. Kies je voor werken en leren, dan ga je meestal een of twee dagen per week naar school. De rest van de week werk je.