Jouw werk is vaak onzichtbaar. Totdat het niet meer werkt. Een oranje knipperend verkeerslicht, een kantoorpand zonder internet. Als monteur elektrotechnische installaties installeer en onderhoud je datanetwerken, telefoon- en beveiligingssystemen. Je doet dit zowel binnen als buiten. Meetapparatuur en een technische tekening zijn jouw belangrijkste gereedschap. Omdat je vaak met stroom werkt, weet je precies hoe je veilig moet werken.  

Persoonlijke ontwikkeling 

Tijdens de opleiding besteed je ook aandacht aan jouw persoonlijke ontwikkeling. Je leert meer over samenwerken, initiatief nemen en verantwoordelijk zijn voor jouw werk. Op deze manier heb je straks niet alleen de technische kennis is huis maar sta je ook stevig in je schoenen en ben je prettig om mee samen te werken. 

Deze opleiding gaat verhuizen

Binnen locatie Leeuwarden wordt deze opleiding nu aangeboden op Anne Wadmanwei en Julianalaan. Vanaf schooljaar 2024-2025 wordt deze opleiding in Leeuwarden alleen aangeboden op Anne Wadmanwei. Op de andere locaties verandert niets.

Toelatingseisen

Als je voldoet aan de toelatingseisen, heb je bijna altijd het recht om de opleiding te volgen die je wilt. Je kunt een mbo-opleiding op niveau 2 volgen als je aan één van de volgende voorwaarden voldoet:  

 • diploma vmbo basisberoepsgerichte, kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
 • overgangsbewijs naar 4 havo
 • diploma Entree

Lees hier meer over toelatingseisen en toelatingsrecht

 • BOL / BBL

  Heb je twijfels over welke studievorm je wilt kiezen? We helpen je graag op weg.

  Lees meer
 • Hulp bij kiezen

  Nog geen idee welke studie je wilt volgen? Laat ons je inspireren.

  Lees meer

Vakken

Deze opleiding staat helemaal in het teken van de praktijk. Je ontwikkelt kennis en vaardigheden die je in je toekomstige baan nodig hebt. De vakken die je gaat volgen voor deze opleiding zijn onderverdeeld in algemene vakken en beroepsgerichte vakken.   

 • installeren 
 • aanleggen van elektrische installaties 
 • CAD 
 • meetpracticum 
 • elektriciteitsleer 
 • vakkennis 
 • praktijk 

Wat kan je ermee worden?

Als monteur elektrotechnische installaties kun je aan het werk bij installatiebedrijven en bouwbedrijven. 

Open Dag

Bekijk de locaties

Firda heeft meerdere locaties in verschillende plaatsen in Friesland en Flevoland. De kans is dus groot dat er ook een locatie bij jou in de buurt is.

Bekijk de Firda locaties 

Kosten

Als je een opleiding doet, moet je kosten maken. Vanaf je 18e betaal je lesgeld. Ook heb je te maken met schoolkosten, omdat je spullen moet kopen voor je opleiding. We kunnen je financieel helpen als dat nodig is.

Ben je op 1 augustus 18 jaar en doe je een volledige mbo-opleiding? Dan betaal je lesgeld aan Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Het maakt niet uit of je lessen volgt of stageloopt. Als je nog geen 18 jaar bent, hoef je geen lesgeld te betalen.

Dit is het lesgeld voor het studiejaar 2022/2023:

 • BOL, alle niveaus: € 1239,-
 • BBL, niveau 1 en 2: € 258,- 
 • BBL, niveau 3 en 4: € 624,- 

Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) stelt ieder jaar opnieuw het lesgeld vast. 

Veelgestelde vragen

Wanneer zijn er voorlichtingen?

Firda organiseert op verschillende momenten in het jaar en op verschillende manieren voorlichtingen. Zo helpen we jou met het kiezen van de juiste opleiding, en we geven natuurlijk ook graag antwoord op jouw vragen. 

Open dag
Tijdens een open dag kun je kennismaken met alle opleidingen op alle vestigingen van Firda. Een mooie kans om de sfeer te proeven en docenten en studenten te leren kennen.

Infodag
Op verschillende momenten in het schooljaar, organiseert Firda infodagen. Dat gaat vaak per opleiding of studierichting, zodat je gerichtere vragen kunt stellen. Er is dan meer ruimte voor een persoonlijk gesprek dan op een open dag.

Meeloopdag
Voor leerlingen van vmbo-4 of leerlingen die van de havo willen overstappen naar het mbo, organiseren we meeloopdagen. Tijdens een meeloopdag kun je een dag of dagdeel meemaken hoe een opleiding in de praktijk is.

Als ik in het eerste jaar de opleiding niet leuk vind, kan ik dan makkelijk overstappen naar een andere opleiding?

Samen met je decaan, studieloopbaanbegeleider of iemand van het SSC bespreek je ten eerste welke opleiding je wilt beginnen. Daarna bespreek je samen welke mogelijkheden er zijn tot je op je nieuwe opleiding kunt starten. 

Welke niveaus zijn er in het mbo?

In het mbo kennen we vier niveaus:

 • Entreeopleiding is een assistenten opleiding. Je wordt bijvoorbeeld horeca-assistent of zorghulp.
 • Niveau 2 is een basisberoepsopleiding. Je wordt bijvoorbeeld receptionist of beveiliger.
 • Niveau 3 is een vakopleiding. Je wordt bijvoorbeeld kok of office-assistant
 • Niveau 4 is een middenkaderopleiding of specialistenopleiding. Je wordt bijvoorbeeld manager retail of mediavormgever.

Wat is het verschil in BOL en BBL?

Bij veel van de opleidingen van Firda ga je bijna elke dag naar school. Ook loop je tijdens je opleiding stage. Dat noemen we bol-opleidingen. Bol staat voor beroepsopleidende leerweg.

Wil je veel werken en daarnaast een beroep leren en een mbo-diploma halen? Dan is een bbl-opleiding wat je zoekt. Bbl staat voor beroepsbegeleidende leerweg. Kies je voor werken en leren, dan ga je meestal een of twee dagen per week naar school. De rest van de week werk je.