Het leven als schipper machinist beperkt werkgebied is avontuurlijk en uitdagend. Je vaart op zeewaardige schepen tot 500 GT met een werkgebied tot 30 zeemijl uit de kust. Aan boord ben je de schipper machinist en zorgt dat het schip veilig en snel op bestemming aankomt. Dankzij jouw inzicht, gevoel voor techniek en creativiteit maak je het verschil op zee. Je bent een teamspeler die zich bewust is van het belang van goede samenwerking op zee.

Concreet zorg je voor het vervoeren van goederen en/of personen, het verlenen van sleep- en baggerdiensten, het uitvoeren van kust- en oeverwerkzaamheden en het bevoorraden van mijnbouwinstallaties op zee. Je komt te werken op schepen van alle mogelijke nautische bedrijfstakken. Denk aan sleepboten, douanepatrouillevaartuigen en veerboten.

Wat leer je?
Tijdens de opleiding schipper machinist beperkt werkgebied leer je hoe je hoe je het schip manoeuvreert en navigeert in een kustgebied. Daarbij komt ook een stukje wet- en regelgeving kijken. Verder leer je hoe je radiotelefonie gebruikt om in contact te blijven met andere schepen.

Verblijf op Urk
Tijdens de opleiding volg je lesweken op Urk. Via Firda is het mogelijk om in gastgezinnen te verblijven.

Toelatingseisen

Als je voldoet aan de toelatingseisen, heb je bijna altijd het recht om de opleiding te volgen die je wilt. Je kunt een mbo-opleiding op niveau 2 volgen als je aan één van de volgende voorwaarden voldoet:  

 • diploma vmbo basisberoepsgerichte, kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
 • overgangsbewijs naar 4 havo
 • diploma Entree

Lees hier meer over toelatingseisen en toelatingsrecht

 • BOL of BBL?

  Waar kies jij voor? School en stage? Of werken en leren?

  Lees meer
 • Hulp bij studiekeuze

  Een mbo-opleiding kiezen kan best lastig zijn. Gelukkig krijg je bij Firda op allerlei manieren hulp bij het kiezen.

  Lees meer
 • Een dag meelopen?

  Wil jij een dag meelopen? Meld je dan aan voor een Meeloopdag!

  Meld je aan voor een Meeloopdag

Vakken

In de tweejarige opleiding tot schipper-machinist beperkt werkgebied leer je het vak vooral op het water. Het andere gedeelte van de studie bestaat uit de volgende theorievakken:

 • navigatie
 • stabiliteit
 • verkeersregels op zee
 • scheepswerktuigkunde
 • zeemanschap
 • cargo

   

Wat kan je ermee worden?

Als schipper machinist beperkt werkgebied kun je aan de slag op verschillende soorten schepen in de nautische bedrijfstak, zoals sleepboten, douanevaartuigen, veerboten, bevoorradingsschepen en baggerschepen. Daarnaast kun je terecht bij de kustwacht of havendienst. 

Doorstuderen
Na het behalen van je diploma schipper machinist beperkt werkgebied kun je verder studeren voor stuurman werktuigkundige kleine schepen op niveau 3. 

Open Dag

Bekijk de locaties

Firda heeft meerdere locaties in verschillende plaatsen in Friesland en Flevoland. De kans is dus groot dat er ook een locatie bij jou in de buurt is.

Bekijk de Firda locaties 

Schoolkosten en lesgeld

Als je een mbo-opleiding volgt, maak je kosten. Vanaf je 18e betaal je lesgeld. Ook heb je te maken met schoolkosten, omdat je spullen moet kopen voor je opleiding. We kunnen je financieel helpen als dat nodig is.

Ben je op 1 augustus 18 jaar en volg je een voltijd mbo-opleiding? Dan moet je een deel van je opleiding zelf betalen. Dat noemen we lesgeld. Je betaalt het lesgeld aan DUO, soms via ons. Als je op 1 augustus jonger dan 18 jaar bent, betaal je geen lesgeld. 

Hoeveel lesgeld moet ik betalen? 
Hoeveel lesgeld je moet betalen, hangt af van de opleiding die je doet. 

De kosten voor studiejaar 2023/2024 zijn: 

 • Bol-opleiding of voltijd vavo: € 1357,-.  
 • Bbl-opleidingen op niveau 1 of 2: € 270,-.  
 • Bbl-opleidingen op niveau 3 en 4: € 654,-.  
 • Deeltijd vavo: € 0,86 per 45 minuten onderwijs. 

Veelgestelde vragen

Wanneer zijn er voorlichtingen?

Firda organiseert op verschillende momenten in het jaar en op verschillende manieren voorlichtingen. Zo helpen we jou met het kiezen van de juiste opleiding, en we geven natuurlijk ook graag antwoord op jouw vragen. 

Open dag
Tijdens een open dag kun je kennismaken met alle opleidingen op alle vestigingen van Firda. Een mooie kans om de sfeer te proeven en docenten en studenten te leren kennen.

Infodag
Op verschillende momenten in het schooljaar, organiseert Firda infodagen. Dat gaat vaak per opleiding of studierichting, zodat je gerichtere vragen kunt stellen. Er is dan meer ruimte voor een persoonlijk gesprek dan op een open dag.

Meeloopdag
Voor leerlingen van vmbo-4 of leerlingen die van de havo willen overstappen naar het mbo, organiseren we meeloopdagen. Tijdens een meeloopdag kun je een dag of dagdeel meemaken hoe een opleiding in de praktijk is.

Als ik in het eerste jaar de opleiding niet leuk vind, kan ik dan makkelijk overstappen naar een andere opleiding?

Samen met je decaan, studieloopbaanbegeleider of iemand van het SSC bespreek je ten eerste welke opleiding je wilt beginnen. Daarna bespreek je samen welke mogelijkheden er zijn tot je op je nieuwe opleiding kunt starten. 

Welke niveaus zijn er in het mbo?

In het mbo kennen we vier niveaus:

 • Entreeopleiding is een assistenten opleiding. Je wordt bijvoorbeeld horeca-assistent of zorghulp.
 • Niveau 2 is een basisberoepsopleiding. Je wordt bijvoorbeeld receptionist of beveiliger.
 • Niveau 3 is een vakopleiding. Je wordt bijvoorbeeld kok of office-assistant
 • Niveau 4 is een middenkaderopleiding of specialistenopleiding. Je wordt bijvoorbeeld manager retail of mediavormgever.

Wat is het verschil in BOL en BBL?

Bij veel van de opleidingen van Firda ga je bijna elke dag naar school. Ook loop je tijdens je opleiding stage. Dat noemen we bol-opleidingen. Bol staat voor beroepsopleidende leerweg.

Wil je veel werken en daarnaast een beroep leren en een mbo-diploma halen? Dan is een bbl-opleiding wat je zoekt. Bbl staat voor beroepsbegeleidende leerweg. Kies je voor werken en leren, dan ga je meestal een of twee dagen per week naar school. De rest van de week werk je.