Ben je gek op make-up? En jeuken je handen bij het zien van slecht gestylede wenkbrauwen? Als schoonheidsspecialist breng je de schoonheid van anderen naar de oppervlakte. Je maakt mensen blij met ontspannende gezichts- en lichaamsbehandelingen. En je zorgt ervoor dat iedereen als herboren de schoonheidssalon uitwandelt.  

Moment van ontspanning 

Een rustig muziekje op de achtergrond. Een rij verzorgingsproducten tegen de wand. En een comfortabele behandelstoel voor je klanten. In een schoonheidssalon heerst een relaxte sfeer en dat is niet voor niks. Want het is de bedoeling dat klanten zich in alle rust kunnen overgeven aan de zorg en aandacht die je ze geeft. Luisteren en een praatje maken zijn dan ook belangrijke onderdelen van je werk. Je maakt mensen niet alleen mooier, je geeft ze ook een moment van ontspanning.  

Massages en gezichtsbehandelingen 

Natuurlijk is elke klant anders. Waar de een behoefte heeft aan een manicure, komt de ander bij je langs voor een massage of gezichtsbehandeling. Als schoonheidsspecialist beheers je veel technieken. Je weet hoe je de huid moet reinigen en welke behandeling en verzorging je het beste in kan zetten bij verschillende huidtypes. Je herkent ook de meest voorkomende huidproblemen en weet wanneer je door moet verwijzen. Verder voer je scrubs en peelings uit, verwijder je mee-eters en verf je wimpers en wenkbrauwen. Uiteraard ben je handig met de epileerpincet en geef je advies over oliën, crèmes en cosmetische producten.  

Deze opleiding gaat verhuizen

Binnen locatie Leeuwarden wordt deze opleiding nu aangeboden op Leeuwarden, Wilaarderburen. Vanaf schooljaar 2024-2025 wordt deze opleiding aangeboden op locatie Leeuwarden, Cambuur.

Toelatingseisen

Als je voldoet aan de toelatingseisen, heb je bijna altijd het recht om de opleiding te volgen die je wilt. Om een mbo-opleiding op niveau 3 te kunnen doen, moet je voldoen aan één van de volgende voorwaarden:  

 • diploma vmbo kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
 • overgangsbewijs naar 4 havo
 • mbo-diploma niveau 2

Lees hier meer over toelatingseisen en toelatingsrecht

 • Hulp bij studiekeuze

  Een mbo-opleiding kiezen kan best lastig zijn. Gelukkig krijg je bij Firda op allerlei manieren hulp bij het kiezen.

  Lees meer over hulp bij studiekeuze
 • BOL of BBL?

  Waar kies jij voor? School en stage? Of werken en leren?

  Lees meer over het mbo
 • Firda is dichtbij

  Firda heeft meerdere locaties in verschillende plaatsen in Friesland en Flevoland. De kans is dus groot dat er ook een locatie bij jou in de buurt is.

  Bekijk onze locaties

Vakken

Op de opleiding leer je alles over cosmetische en verzorgende behandelingen. Zo leer je hoe je massages en lichaamsbehandelingen geeft, maar ook hoe je klanten ontvangt en een salon runt. Ook leer je alles over huidtypen, hand- nagel- en voetverzorging én anatomie. Want als je met het menselijk lichaam werkt, is het belangrijk dat je kennis hebt van de opbouw en werking ervan.  

 • Nederlands
 • Rekenen
 • Loopbaan en burgerschap

Wat kan je ermee worden?

Als schoonheidsspecialist kan je aan de slag in een schoonheidssalon. Maar ook in een sauna, parfumerie of wellnesscentrum. Wil je voor jezelf beginnen? Dan kan je de sprong wagen als zelfstandig ondernemer en een eigen salon openen. Sommige schoonheidsspecialisten blinken uit in verkoop en worden vertegenwoordiger in de cosmeticabranche. Andere besluiten verder te studeren en zich te ontwikkelen tot allround schoonheidsspecialist.

Doorstuderen

Na het behalen van deze opleiding kun jij de opleiding Allround schoonheidsspecialist (niveau 4) in 1 jaar afronden.

Open Dag

Bekijk de locaties

Firda heeft meerdere locaties in verschillende plaatsen in Friesland en Flevoland. De kans is dus groot dat er ook een locatie bij jou in de buurt is.

Bekijk de Firda locaties 

Schoolkosten en lesgeld

Als je een mbo-opleiding volgt, maak je kosten. Vanaf je 18e betaal je lesgeld. Ook heb je te maken met schoolkosten, omdat je spullen moet kopen voor je opleiding. We kunnen je financieel helpen als dat nodig is.

Ben je op 1 augustus 18 jaar en volg je een voltijd mbo-opleiding? Dan moet je een deel van je opleiding zelf betalen. Dat noemen we lesgeld. Je betaalt het lesgeld aan DUO, soms via ons. Als je op 1 augustus jonger dan 18 jaar bent, betaal je geen lesgeld. 

Hoeveel lesgeld moet ik betalen? 
Hoeveel lesgeld je moet betalen, hangt af van de opleiding die je doet. 

De kosten voor studiejaar 2023/2024 zijn: 

 • Bol-opleiding of voltijd vavo: € 1357,-.  
 • Bbl-opleidingen op niveau 1 of 2: € 270,-.  
 • Bbl-opleidingen op niveau 3 en 4: € 654,-.  
 • Deeltijd vavo: € 0,86 per 45 minuten onderwijs. 

Veelgestelde vragen

Wanneer zijn er voorlichtingen?

Firda organiseert op verschillende momenten in het jaar en op verschillende manieren voorlichtingen. Zo helpen we jou met het kiezen van de juiste opleiding, en we geven natuurlijk ook graag antwoord op jouw vragen. 

Open dag
Tijdens een open dag kun je kennismaken met alle opleidingen op alle vestigingen van Firda. Een mooie kans om de sfeer te proeven en docenten en studenten te leren kennen.

Infodag
Op verschillende momenten in het schooljaar, organiseert Firda infodagen. Dat gaat vaak per opleiding of studierichting, zodat je gerichtere vragen kunt stellen. Er is dan meer ruimte voor een persoonlijk gesprek dan op een open dag.

Meeloopdag
Voor leerlingen van vmbo-4 of leerlingen die van de havo willen overstappen naar het mbo, organiseren we meeloopdagen. Tijdens een meeloopdag kun je een dag of dagdeel meemaken hoe een opleiding in de praktijk is.

Als ik in het eerste jaar de opleiding niet leuk vind, kan ik dan makkelijk overstappen naar een andere opleiding?

Samen met je decaan, studieloopbaanbegeleider of iemand van het SSC bespreek je ten eerste welke opleiding je wilt beginnen. Daarna bespreek je samen welke mogelijkheden er zijn tot je op je nieuwe opleiding kunt starten. 

Welke niveaus zijn er in het mbo?

In het mbo kennen we vier niveaus:

 • Entreeopleiding is een assistenten opleiding. Je wordt bijvoorbeeld horeca-assistent of zorghulp.
 • Niveau 2 is een basisberoepsopleiding. Je wordt bijvoorbeeld receptionist of beveiliger.
 • Niveau 3 is een vakopleiding. Je wordt bijvoorbeeld kok of office-assistant
 • Niveau 4 is een middenkaderopleiding of specialistenopleiding. Je wordt bijvoorbeeld manager retail of mediavormgever.

Wat is het verschil in BOL en BBL?

Bij veel van de opleidingen van Firda ga je bijna elke dag naar school. Ook loop je tijdens je opleiding stage. Dat noemen we bol-opleidingen. Bol staat voor beroepsopleidende leerweg.

Wil je veel werken en daarnaast een beroep leren en een mbo-diploma halen? Dan is een bbl-opleiding wat je zoekt. Bbl staat voor beroepsbegeleidende leerweg. Kies je voor werken en leren, dan ga je meestal een of twee dagen per week naar school. De rest van de week werk je.