Je hebt een grote passie voor koken en je staat het liefste de gehele dag in de keuken. Je experimenteert graag met nieuwe ingrediënten en gerechten, werkt met veel liefde in een team en wil het de gast heel graag naar het zin maken. Zo laat je ze een echte culinaire topavond beleven. 

On the job leren

Deze opleiding kan je ook in de praktijk volgen. Samen met praktijkopleiders leer je de kneepjes van het vak bij verschillende ondernemers in de Horeca & Hospitality sector. Je gaat dus niet naar school, maar docenten komen naar jou toe en geven bij de betrokken bedrijven les. Dat kan in Friesland via Gastvrij Fryslan en in de Noordoostpolder/Urk via Gastvrij NU. Het maakt hierbij niet uit of je al ervaring hebt. Je leert door te doen. 

Neem voor meer informatie contact op met Peter Wattel (pwattel@rocfriesepoort.nl).

Toelatingseisen

Als je voldoet aan de toelatingseisen, heb je bijna altijd het recht om de opleiding te volgen die je wilt. Om een mbo-opleiding op niveau 3 te kunnen doen, moet je voldoen aan één van de volgende voorwaarden:  

 • diploma vmbo kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
 • overgangsbewijs naar 4 havo
 • mbo-diploma niveau 2

Lees hier meer over toelatingseisen en toelatingsrecht

 • BOL of BBL?

  Waar kies jij voor? School en stage? Of werken en leren?

  Lees meer
 • Hulp bij studiekeuze

  Een mbo-opleiding kiezen kan best lastig zijn. Gelukkig krijg je bij Firda op allerlei manieren hulp bij het kiezen.

  Lees meer
 • Een dag meelopen?

  Wil jij een dag meelopen? Meld je dan aan voor een Meeloopdag!

  Meld je aan voor een Meeloopdag

Vakken

Als zelfstandig werkend kok kun je zelfstandig gerechten bereiden en kom je in veel verschillende horecabedrijven. Je leert daarom de echte keukentechnieken kennen, je maakt kennis met de warenkennis en management. Ook brengen je alles in de praktijk en weet je hoe je operationeel het best kunt werken. 

 • Keukentechniek
  Maak kennis met verschillende snij- en bereidingstechnieken. 
 • Warenkennis en hygiëne
  Weet hoe je met de producten om moet gaan, hoe lang ze houdbaar zijn en waar je ze het best voor kunt gebruiken, en leer hoe je jouw werkplek zo hygiënisch mogelijk kunt houden. 
 • Management
  Hoe begeleid je lerende collega’s, hoe voer je functionerings- en beoordelingsgesprekken, hoe je leiding geeft. 
 • Keukentheorie
  Leer hoe je winstmarges kunt berekenen en hoe je slim gerechten kunt maken die meer opleveren.
 • Vakleer operationeel
  Bedenken en maken van verrassende menu’s en het ontwikkelen van nieuwe recepten en garnituren.

Wat kan je ermee worden?

Je komt te werken in hotels, restaurants, cafés, instellingen, cateringbedrijven en congrescentra. 

Open Dag

Bekijk de locaties

Firda heeft meerdere locaties in verschillende plaatsen in Friesland en Flevoland. De kans is dus groot dat er ook een locatie bij jou in de buurt is.

Bekijk de Firda locaties 

Veelgestelde vragen

Wanneer zijn er voorlichtingen?

Firda organiseert op verschillende momenten in het jaar en op verschillende manieren voorlichtingen. Zo helpen we jou met het kiezen van de juiste opleiding, en we geven natuurlijk ook graag antwoord op jouw vragen. 

Open dag
Tijdens een open dag kun je kennismaken met alle opleidingen op alle vestigingen van Firda. Een mooie kans om de sfeer te proeven en docenten en studenten te leren kennen.

Infodag
Op verschillende momenten in het schooljaar, organiseert Firda infodagen. Dat gaat vaak per opleiding of studierichting, zodat je gerichtere vragen kunt stellen. Er is dan meer ruimte voor een persoonlijk gesprek dan op een open dag.

Meeloopdag
Voor leerlingen van vmbo-4 of leerlingen die van de havo willen overstappen naar het mbo, organiseren we meeloopdagen. Tijdens een meeloopdag kun je een dag of dagdeel meemaken hoe een opleiding in de praktijk is.

Als ik in het eerste jaar de opleiding niet leuk vind, kan ik dan makkelijk overstappen naar een andere opleiding?

Samen met je decaan, studieloopbaanbegeleider of iemand van het SSC bespreek je ten eerste welke opleiding je wilt beginnen. Daarna bespreek je samen welke mogelijkheden er zijn tot je op je nieuwe opleiding kunt starten. 

Welke niveaus zijn er in het mbo?

In het mbo kennen we vier niveaus:

 • Entreeopleiding is een assistenten opleiding. Je wordt bijvoorbeeld horeca-assistent of zorghulp.
 • Niveau 2 is een basisberoepsopleiding. Je wordt bijvoorbeeld receptionist of beveiliger.
 • Niveau 3 is een vakopleiding. Je wordt bijvoorbeeld kok of office-assistant
 • Niveau 4 is een middenkaderopleiding of specialistenopleiding. Je wordt bijvoorbeeld manager retail of mediavormgever.

Wat is het verschil in BOL en BBL?

Bij veel van de opleidingen van Firda ga je bijna elke dag naar school. Ook loop je tijdens je opleiding stage. Dat noemen we bol-opleidingen. Bol staat voor beroepsopleidende leerweg.

Wil je veel werken en daarnaast een beroep leren en een mbo-diploma halen? Dan is een bbl-opleiding wat je zoekt. Bbl staat voor beroepsbegeleidende leerweg. Kies je voor werken en leren, dan ga je meestal een of twee dagen per week naar school. De rest van de week werk je.