CIOS wil kennis topsport vertalen naar vitaal Friesland

Sport is een goed middel om te werken aan vitaliteit van mensen in de regio. Dan gaat het om eigenschappen als energie, motivatie en veerkracht. Kennis en ervaring uit topsport kunnen dan heel leerzaam zijn om meer mensen vitaal te krijgen. Waar gaat het dan om? Dát was het thema van een groot netwerksymposium in het kader van CIOS 50, woensdag bij Firda Heerenveen.

Netwerksymposium CIOS

Met gasten als oud-student René Hake, die kort geleden nog werkte bij Manchester United, schaatscoach Jeroen Otter, Sylvia Brouwer - practor Vitaliteit bij het Alfa-college – en René Wolff van Topsport Noord had het CIOS veel kennis in huis. Aan tafel bij sportjournalist Roelof de Vries waren zij zeer eensgezind: topsport is prachtig, maar het wordt tijd om die kennis te vertalen.

Meer dan de helft van de Friezen heeft overgewicht, blijkt uit recent onderzoek. En dat neemt toe. Alle reden voor het CIOS Heerenveen/Leeuwarden van Firda om in dit jubileumjaar vitaliteit als rode draad door alle activiteiten te gebruiken. In nauwe samenwerking met partners in de regio, dus Minke Molenaar - directeur van Firda Heerenveen - opende woensdag de bijeenkomst met Evert Jorritsma van Topsport Noord en Roel Stolvoort van Sportstad Heerenveen.

In beweging

Oud-student Sylvia Brouwer van het CIOS is als practor in Groningen ook hard bezig met meer vitaliteit in de regio. Zij onderzoekt wat werkt om studenten van mbo-colleges in beweging te krijgen, maar ontwikkelt ook methoden voor jonge kinderen en woonwijken. En eigenlijk gaat het dan steeds vooral om een gezonde leefstijl, gaf zij aan. Om goede voeding en geregeld bewegen in plaats van een hele dag zitten… En sporten op een passend niveau past daar prima in.

Sport daagt uit om te bewegen. Maar hoe krijg je dan mensen op het sportveld? ‘Ze schieten gauw in de weerstand’, stelde René Hake. ‘En bij jongeren zie je nu dat ze bang zijn om te verliezen en dus te falen.’ Hier ligt dan een mooie taak voor de begeleiding, reageerde René Wolff: ‘In sport kun je leren dat verliezen ook bij het leven hoort.’ Dat geeft veerkracht.

Motivatie

Zo valt er nog veel te onderzoeken. Kijk niet alleen naar mensen met overgewicht, stelde Jeroen Otter: ‘Als de helft te zwaar is, doet de andere helft dus wél iets goed. Wat doen zij dan anders?’ De sleutel zit volgens Otter in beter eten en meer bewegen, waar veel mensen - ook jongeren - nu grote hoeveelheden suiker naar binnen werken en hun tijd zittend doorbrengen. In sporten op school, maar ook in fietsen naar school…

Dan draait het om motivatie, om een besef dat je met een gezonde leefstijl beter af bent. Dat is in topsport heel gewoon, maar kan iedereen op weg helpen. René Hake leerde hierover veel in zijn lange route van het CIOS in Heerenveen naar een mooie tijd als assistent van Erik ten Hag bij Manchester United: ‘Dóen en weten waar jij goed in bent, maar ook kritisch op jezelf zijn en leren van wat anderen beter doen, daar wordt iedereen beter van.’ Dat maakt vitaal, fysiek en mentaal.