Firda-voorman bij noordelijke omroepen in gesprek over arbeidsmarkt

Jongeren kunnen met een mbo-diploma snel aan het werk, nu de arbeidsmarkt in veel sectoren krap is en werkgevers nieuwe mensen hard nodig hebben. Maar goed mbo is meer dan een cursus om 'handjes op te leiden voor techniek en zorg', stelde bestuursvoorzitter Remco Meijerink van Firda vrijdag in een programma van de noordelijke omroepen over de arbeidsmarkt in Noord-Nederland. 'Wij hebben een bredere opdracht.' In taal, in burgerschap en ook een lerende houding voor later…

omrop - remco

In de tv-serie 'De stand van Noord-Nederland' verkennen RTV Drenthe, RTV Noord en Omrop Fryslân 'wat hier goed gaat en wat beter kan', stelde presentator Erik Ennema bij de start van het eerste gesprek. Het onderwerp was de krapte op de arbeidsmarkt, terwijl in de noordelijke provincies ook veel mensen aan de kant staan. Dan gaat het al snel om zo'n 115.000 mensen, stelde hoogleraar Jouke van Dijk (Rijksuniversiteit Groningen). 'Een derde tot de helft is tot op zekere hoogte vlot inzetbaar, met de nodige begeleiding.'

Een gouden kans voor het mbo om 'handjes op te leiden voor techniek en zorg', stelde co-presentator Margriet Benak. Zeker… Maar mbo is niet alleen voor handjes, reageerde Meijerink: 'Mbo'ers werken ook met hun hoofd.' En het gaat niet alleen om techniek en zorg. 'Of het nou gaat om beveiliging, ict, horeca en meer – overal is vraag naar…'

In de techniek is de vraag zeker groot. En hoe kan het dan, aldus Benak, dat werkgevers aangeven dat afgestudeerde mbo'ers in deze sector vaak niet meteen volop inzetbaar zijn: 'Is de aansluiting wel goed?' Jouke van Dijk reageerde alert: 'Een beroepsopleiding is geen bedrijfsopleiding…' En Meijerink sloot aan: 'Je kunt een student niet leren hoe je met elke machine omgaat.' Het mbo geeft de student voldoende vaardigheden mee om dat in een bedrijf snel te leren. Elke machine kennen, dat gaat niet.

Blijven leren

Aan tafel zat ook Maarten van der Vlist, die met GAP Academy mensen van buiten het arbeidsproces via snelle routes naar werk in onder meer techniek en bouw begeleidt. Dat kan - 'voor wie dat wil' – ook een goede opstap zijn naar mbo, aldus Meijerink. Zo verbreden zij immers hun vaardigheid om zich te blijven ontwikkelen. Want dat zal hard nodig zijn. 'Het moet zelfs normaal worden.' Ook voor de 'ketelboer die een laptop gebruikt', zoals Benak het stelde. Zo'n technicus, reageerde Meijerink, moet ook meegaan met de ontwikkelingen in het vakgebied.

Liesbeth Wit van Menso vertelde hoe haar organisatie in Emmen mensen met een uitkering helpt bij het vinden van werk, een opleiding of een andere participatie in de samenleving. Ook de rol van het vmbo, het imago van het mbo en het wel en wee van arbeidsmigratie kwamen aan bod in deze eerste aflevering van 'De stand van Noord-Nederland', die onder meer te zien is op:

https://www.omropfryslan.nl/nl/tv/aflevering/de-stand-van-noord-nederland/1224645