Hoe Bol.com jongeren vaker duurzaam kan laten shoppen
Jongeren vinden op Bol.com heel goed hun weg naar leuke en liefst goedkope spullen. Hoe verleid je hen dan tot meer duurzame keuzes? Met spaarpunten, waarmee je bij aanschaf van bijvoorbeeld tweedehands kleding korting krijgt in een shop met circulaire goederen! Denk aan een Sustainable Saturday! En laat duurzame bedrijven hoger scoren in de zoekmachine… Zo kwamen donderdag allerlei slimme ideeën van studenten voorbij in de Friese ronde van de Nationale Hackathon Circulaire Economie.

Vanaf maandag werkten deze jongeren in de nieuwe Cycle-Up Hub in Leeuwarden hard aan hun plannen en presentaties. In sterk gemengde teams, want voor deze hackathon kwamen weer leerlingen en studenten bijeen van NHL Stenden, Firda, Van Hall Larenstein, RUG| Campus Fryslân én de havo van Comenius Mariënburg. Samen goed voor negentien opleidingen…
‘Zo brengen we heel verschillende talenten en interesses samen’, aldus Heleentje Swart van SPARK the Movement. ‘Hierin is Friesland uniek.’ Dat is leerzaam voor iedereen én het zorgt voor verrassende ideeën bij lastige vraagstukken. Net als vorig jaar kon SPARK donderdag dan ook met plezier drie goede teams uit Friesland doorsturen naar de nationale finale, vrijdag in Amsterdam.
Tweedehands of ‘tweedekans’
De opdracht kwam dit keer van Bol.com, dat jongeren vaker duurzame spullen wil laten kopen. Hoe doe je dat? Tweedehands, dus circulair, is niet populair. Veel groepen merkten op dat die categorie nu ook slecht vindbaar is. Dat moet beter. Optie is bijvoorbeeld om bij het afrekenen nog eens een vergelijkbaar product te presenteren, maar dan tweedehands of ‘tweedekans’ uit retouren én voor een aantrekkelijk prijsje. Of vervang Black Friday geregeld door Sustainable Saturday, met stevige kortingen op ‘refurbished’ elektronica als laptops en mobieltjes.
Dit idee ging door naar de landelijke finale. Ook koos de jury voor de groep die - net als velen – een spaarsysteem wil opzetten voor duurzame aankopen en dat ‘Royal Tree Program’ noemde naar de term ‘loyalty program’, maar er ook events aan toevoegde. Hoe repareer je kleding? Dat kun je leren in leuke workshops. Dan is het ‘fun’, zeker als je hier influencers en hippe shops bij inschakelt.
Onder de indruk
Zo waren veel plannen gericht op het beïnvloeden van jongeren door positieve aandacht voor een duurzame levensstijl. Maar je kunt ook aan de andere kant beginnen, bedachten enkele teams. Als je bedrijven die aantoonbaar aandacht besteden aan zaken als een lange levensduur en duurzame productie beloont met een hoge plek in de zoekmachine, stimuleer je meteen dat zij investeren om hier goed zichtbaar te blijven. Dit idee gaat ook door naar de finale.
Als voorzitter van de jury was John Vernooij, voorzitter van Vereniging Circulair Friesland en directeur van Omrin, geregeld onder de indruk van de presentaties én de energie van de jongeren. ‘Dat is belangrijk, want jullie hebben de sleutel naar een duurzame toekomst.’
Ook de begeleiders uit het onderwijs waren blij met de opbrengst. Met de plannen en zeker met de samenwerking die ontstond… ‘Hier heeft iedereen kunnen voelen wat er allemaal mogelijk is als je verder kijkt dan de verschillen en open staat voor een ander’, stelde docent Stefan de Jager van Firda. ‘Dat is een les voor het leven.’ Annet Everaarts (Van Hall Larenstein): ‘En dat is misschien wel belangrijker dan alle resultaten die we vanmiddag hebben gezien.’