Máxima vaart ‘bootje’ met onze studenten in Museum Hindeloopen

Het was een lastige vraag, waarop koningin Máxima niet meteen het juiste antwoord wist. Hoe heten de handelsschepen, die in de achttiende eeuw af en aan voeren in Hindeloopen? Met een beetje hulp van onze student Tijs van der Vegt kwam zij er toch uit: ‘fluytschepen’. Zo maakte de koningin dinsdag ruim kennis met het aandeel van onze studenten in het vernieuwde Museum Hindeloopen.

Fotografie Jelly Mellema

Bij de officiële opening kreeg Máxima in Hindeloopen vanzelfsprekend een warm ontvangst door onder meer Arno Brok, commissaris van de koning, en burgemeester Jannewietske de Vries van Súdwest-Fryslân. Er was muziek en dans in traditionele kleding, maar het bezoek draaide vooral om een kennismaking met het vernieuwde museum in een rondleiding door directeur Bernard Hilgers.

Zo zag de koningin fraaie voorbeelden van schilderkunst en kamers uit de geschiedenis van het stadje dat ooit aan de Zuiderzee lag, maar ook alle zeven installaties die studenten Software Development’ van Leeuwarden ontwierpen en maakten voor het museum. Interactieve installaties, om vooral ook jonge bezoekers wat avontuur te bieden.

Kans gepakt

Van een app over de taal tot een VR-bril om virtueel de kerktoren van Hindeloopen te beklimmen en te genieten van het uitzicht, de derde- en vierdejaars studenten hebben samen van alles gemaakt. Directeur Hilgers liet de nieuwe aanwinsten trots zien. En de koningin sprak achteraf voor de camera van Omrop Fryslân lovend over een mooie mix van oud en nieuw.

Namens alle Firda-studenten, die onlangs met dit project ook een mooie LC Award wonnen, kreeg Tijs van der Vegt alle ruimte om te vertellen hoe zij deze kans hadden gepakt om leuke én leerzame activiteiten te maken voor het museum. Hij kon ook laten zien hoe de ‘arcade’ werkt, waarmee je met de juiste antwoorden op vragen over de geschiedenis zelf op reis kunt met een bootje.

Spannend? ‘Nee hoor’, zegt de student. ‘De koningin was nieuwsgierig en hartstikke relaxed. Eigenlijk ging het nog ‘smoother’ dan ik had verwacht.’ En toen Máxima het juiste antwoord ingefluisterd had gekregen, kon zijn bootje in de installatie soepel een eerste stukje van de tocht richting Noorden afleggen. En dat is leuk, ook voor een koningin.

Fotograaf: Jelly Mellema