Mooie winnaars bij bakkers én studenten in verkiezing Lekkerste Fryske Dúmkes
Het ene dúmke is het andere niet. Anijs en amandelen vormen de basis. Maar is de vorm okay? Zijn ze bros, maar ook stevig? En natuurlijk: hoe is de smaak? Bij Firda Leeuwarden zetten vijf ambachtelijke bakkers én studenten in de finale van de Beste Fryske Dúmkes hun lekkerste koekjes op tafel. Vers gebakken! Ook maakten studenten van de koksopleiding spannende desserts met dúmkes. De jury onder leiding van Robèrt van Beckhoven smulde ervan én koos wat het beste was.

Een perfect dúmke bakken, is kunst. ‘Hier komen passie en ambacht samen’, stelde directeur Sicco Piekeboer van Firda Leeuwarden donderdag bij de uitreiking van de prijzen. Als kersvers jurylid merkte hij dat écht proeven ook een vaardigheid is. Maar hierin wist de wisselende jury op alle drie onderdelen in deze vakwedstrijd met dúmkes ook te excelleren.
Voor het proeven moet je zo’n koekje breken. Wat zit erin? Krakt ‘ie wat strak? En dan proeven, steeds na een slok water om de mond te spoelen. Alles was vers gebakken met een zak bloem van Nedertarwe, dat - samen met Royal Koopmans - de wedstrijd sponsorde. Reitse Spanninga, culinair producent en initiatiefnemer, volgde alles op de voet. Van Beckhoven - SVH Meester Boulanger, Meester Patissier en bekend van ‘Heel Holland Bakt’- was natuurlijk ook overal bij.
Alles in balans
Over de winnaar van de categorie ‘student met leermeester’ was Van Beckhoven zeer tevreden. ‘Het dúmke van deze jonge bakker had prima gepast in de finale van de ‘grote jongens’. Dit was top.’ En daar kon Bauke de Witte met zijn leermeester Jippe Braaksma van bakkerij Mevrouw de Molenaar uit Witmarsum natuurlijk heel tevreden over zijn. Het was best spannend. Want waar je het deeg anders een dag tevoren maakt, moest het nu ineens. Dan is het deeg minder stevig. Bauke: ‘Maar het ging goed!’
Bij de professionals zat leermeester Jippe Braaksma ook bij de vijf finalisten, maar de beker ging hier naar bakkerij Van der Wal uit Stiens. In de dúmkes van deze ambachtelijke bakker was alles perfect in balans, oordeelde de jury. Het spandoek dat boven het podium in de centrale hal van locatie Triangel hing, mag mee voor een ereplekje op de gevel van de winkel: ‘Winnaar Lekkerste Fryske Dúmkes 2025’.
Bij de eerstejaars studenten van de koksopleiding ging de hoofdprijs naar Sarah Hoving. Zij maakte een dessert met schuim van dúmkes en aardbeien die waren gemarineerd in Nobel, en hierbij een hangop met anijs. Die viel prima in de smaak bij de jury, waarin oud-studenten Jordi Berkhove en Kaan Nalbant van Firda een prominente rol hadden. Ook fijnproevers, allebei… Waar het ene dessert van de vijf finalisten net wat teveel alcohol had en een ander de limoenrasp in de bavarois te warm was geweest, had Sarah alles in balans. En ’t zag er ook prachtig uit.