Onze studenten winnen LC Award in categorie mbo

Studenten van de opleiding Software Development hebben dinsdagavond de LC Award gewonnen voor het beste project in het mbo. De jury was onder de indruk van de hoeveelheid én kwaliteit van de zeven interactieve installaties die zij maakten voor het vernieuwde Museum Hindeloopen. De studenten van Jeletvin, die duurzame wijnen promoten, grepen net naast de publieksprijs.

FCF_5433 (2).JPG

De finale van de LC Awards, waarin de Leeuwarder Courant jaarlijks de mooiste projecten in mbo, hbo en wo in de schijnwerpers zet, was weer een fraaie parade aan slimme deeën en verrassende plannen. Van een handige robot om weidegrond efficiënter te gebruiken tot een inspirerende film met kinderen uit een azc over geluk, van alles kwam voorbij op het podium in de grote zaal van Stadsschouwburg De Harmonie in Leeuwarden.

Hoofdprijs

Tijs van der Vegt, Marin Boersma en Dennis de Jager vertegenwoordigden hier de groep van zo’n dertig studenten Software Development, die in Leeuwarden zeven installaties hebben bedacht én gemaakt voor Museum Hindeloopen. Van een VR-bril om virtueel de kerktoren van het stadje te beklimmen tot games om zelf de beste vaarroutes richting  Noord te vinden of een matroos veilig te houden, van alles zit erin om - ook - jonge bezoekers in het museum uit te dagen tot een leuk en leerzaam avontuur.

Een prachtig project, zo oordeelde de jury, zeker omdat alle installaties een plek krijgen in het museum dat volgende week door koningin Máxima wordt geopend én omdat deze derde- en vierdejaars studenten samen tot verrassende vondsten kwamen. ‘Hier kunnen we niet omheen’, stelde juryvoorzitter Maarten Pennewaard, hoofdredacteur van de Leeuwarder Courant. De award in het mbo en de cheque van 333,33 gingen naar de studenten Software Development. 

Waardering

Ook de andere genomineerden van Firda hadden dinsdagavond in De Harmonie een prima presentatie. Mila Dijkstra, Wytske Runia en Myrten Idzinga vertelden er over de projecten die zij met hun opleiding Fashion Design in Leeuwarden hebben gedaan voor het Fries Museum en Kringloop Grou. Zij toverden oude kleding - waaronder bruidsjurken - om tot verrassende nieuwe kleren. De studenten koppelden er  in hun pitch een oproep aan om duurzaam om te gaan met kleding en niet te bezwijken voor de verleidingen van ‘fast fashion.’

Voor het E-kartteam is sleutelen in de werkplaats van opleiding Specialist Mobiele Werktuigen in Heerenveen net zo belangrijk als racen met teams van andere roc’s uit het land, vertelden Niels Hiemstra, Bas van Dijk en Jorn van der Sluis. Het gaat om kennis van duurzame techniek, maar ook om samenwerken en bijvoorbeeld sponsoren zoeken. Een leerzaam proces, vertelden de studenten, dat zeker zal doorklinken in wat zij verder in hun vak gaan doen.     

Jelmar Hiemstra en Jelmer Dijkstra hielden een warm pleidooi voor fijne wijnen met een verhaal, van kleine wijnboeren die hun druiven verantwoord - zonder pesticides - verbouwen in Zuid-Europa. Zij verkopen inmiddels wijnen in hun webwinkel Jeletvin, waar ze ook van alles vertellen over de herkomst ervan. Jelmer: ‘Wij brengen passie en authenticiteit terug in de wijnwereld. Met één fles tegelijk...’ De studenten van Firda Sneek eindigden nipt op de tweede plek in de strijd om de publieksprijs, waarvoor iedereen vooraf op de website van de LC een stem kon uitbrengen.