Studenten Firda zoeken samen naar slimste tools en apps voor zorg
Bellen en afspraken maken over medische zorg is voor ouderen vaak lastig. Dat laten ze graag over aan hun verzorgers, die dan veel tijd kwijt zijn aan zo’n klusje en dus minder tijd hebben voor échte zorg. Hoe los je dat op? Met een simpele maar heel overzichtelijke app, waarmee ouderen zichzelf kunnen redden… Dit idee kwam donderdag naar voren als beste suggestie in de grote GezondheidsChallenge voor studenten van Firda.
Door een toenemende vraag naar zorg en een chronisch tekort aan professionals in die zorg is het heel belangrijk om al het werk zo efficiënt mogelijk in te richten. Zo win je immers tijd voor rechtstreeks contact. Hoe voorkom je dan dat veel tijd gaat zitten in administratie, overdracht en meer? Met die vraag gingen studenten van opleidingen voor zorg en IT van Firda - in opdracht van Kwadrantgroep - donderdag op zoek naar slimme oplossingen.
In gemengde groepen brachten de studenten in restaurant Groote Wielen in Leeuwarden eerst een probleem in kaart vanuit de praktijk van de zorgstudent, om vervolgens te bedenken hoe een app of andere digitale tool kan werken. Dat gebeurde eveneens op andere plekken. Zo organiseerde Health Noord in Noord-Nederland meerdere challenges met in totaal vijfhonderd studenten van mbo en hbo. Een belangrijke partner in Health Noord is de landelijke organisatie ‘Anders werken in de zorg’.
Opbrengst
Natuurlijk is dan de opbrengst aan ideeën heel interessant. ‘Maar minstens even belangrijk is dat aanstaande professionals uit heel verschillende werelden hier een hele dag samenwerken’, stelde initiatiefnemer Krista Jansen van Firda.’Nu zie je vaak dat een nieuw systeem niet goed aansluit bij de praktijk en dan op de plank blijft liggen.’ Dan is het goed elkaar te kenmnen. In deze challenge schoof aan elke tafel dan ook een begeleider uit de zorg aan bij de studenten.
In de presentatie kwam aan het eind van de dag een bonte verzameling aan ideeën voorbij. Van een robotarm om sneller te werken in een apotheek tot gebruik van AI om een rapportage in te kunnen spreken en niet te hoeven schrijven én van een speciale Funda voor zorgappartementen tot een kastje in de gevel om medicijnen altijd snel te kunnen bezorgen… De studenten kwamen met allerlei voorstellen.
Het voorstel om overdracht gemakkelijker te maken door ingesproken teksten viel in de smaak bij de jury van zorgmedewerkers, net als de suggestie om robothuisdieren te ontwikkelen die ouderen kunnen verleiden tot bewegen én een - digitaal – oogje in het zeil houden. Maar favoriet was de app op een scherm, met grote knoppen waarmee ouderen hun afspraken zelf kunnen regelen en hiermee meteen een stuk zelfstandigheid herwinnen.