Studenten Gastvrij NU en NT2 proeven samen van Nederlandse eetcultuur
In een vorige les gingen ze samen het land op om asperges te steken. Nu was het tijd om dit ‘witte goud’ klaar te maken én te proeven. Bij de afsluiting van project ‘Eetcultuur en wensen’ was het dan ook razend druk in de keuken van Firda Emmeloord, met soms best ingewikkeld overleg. Studenten van horecaopleiding Gastvrij NU kookten hier samen met studenten NT2.

Het resultaat mocht er zijn. Nieuwsgierig begonnen de studenten aan hun bordjes met het klassieke recept: krieltjes of aardappelpuree, een beetje ham, een geprakt hardgekookt eitje, wat peterselie en natuurlijk de witte asperges. Geschild, gedeeld en gekookt… Voor de NT2-studenten was dit nieuw, maar voor menig horecastudent ook. Het viel redelijk in de smaak. Maar het gerecht was vooral lekker, omdat het zo prettig - samen - was klaargemaakt.
‘Blij van’
Voor de NT2-studenten was dit project een mooie manier om kennis te maken met dit stukje Nederlandse cultuur én hierbij te oefenen met de taal. Willen ze nu straks naar een opleiding richting keuken? Nee, Peyvana (21) uit Syrië wil kapster worden en Noori (25) uit Irak denkt aan handel. Maar ze deden graag mee. Peyvana: ‘Samenwerken was écht leuk!’ Noori: ‘Ik werd hier wel blij van.’
Het rondje met asperges kon nog net. ‘Het seizoen is bijna afgelopen’, zegt Colinde de Nijs. Zij is als senior instructeur verbonden aan Gastvrij NU, nadat zij vorig jaar - na 32 jaar - met haar man stopte met restaurant Le Mirage in Emmeloord. Met zes andere bedrijven in Noordelijk Flevoland zette zij eerder Gastvrij NU op, om ook in Noordelijk Flevoland jongeren te kunnen opleiden voor de gastvrijheidssector.
Eerder moesten studenten voor zo’n opleiding in het mbo naar Sneek of Zwolle. ‘Dat was jammer. We hebben hier inmiddels mooie horeca en kunnen heel goed jonge vakmensen gebruiken, maar jongeren kozen te vaak voor een andere richting omdat de opleiding dichterbij was.’ Zo ging voor de horeca veel talent verloren.
Mooie combinatie
In Gastvrij NU hebben studenten twee dagen theorie en lopen drie dagen stage in een van de aangesloten bedrijven. Dat wisselt, om breed ervaring op te doen op ieder mbo-niveau van 2 tot 4. En in hun theoriedagen zijn de studenten ook veel op pad. Het netwerk is flink uitgebreid. En ieder horecabedrijf heeft wel een eigen expertise. De Nijs: ‘Zo kunnen we naar Het Voorhuys voor een masterclass in bier en naar Slump voor veel ervaring met events.’ Voor de bedrijven is samenwerken in zo’n netwerk van Gastvrij NU ook inspirerend.
De studenten werken graag in de praktijk. Inmiddels is de eerste groep van zestien bijna een jaar onderweg. Na de zomer komen hier tien nieuwe studenten bij. Maar de ‘senioren’ kunnen met een jaar ervaring voor absolute beginners op school al heel wat uitleggen in de keuken, die anders vooral in gebruik is bij de opleiding Zorg en Welzijn van Firda.
Leuk? Zeker, zegt Luc Bunk (16). Hij doet zijn opleiding op niveau 4, dus richting management, en loopt stage bij Netl in Kraggenburg. Maar zo’n opleiding begint ook altijd met ervaring in de keuken. ‘En dit is weer even wat anders.’ Sven Westerhof (19) startte zijn opleiding op niveau mbo 2 in Sneek, maar is bij dat hij verder kon in zijn woonplaats Emmeloord. ‘Naar Sneek was goed te doen, hoor, maar het is leuker kennis te maken en te werken in je eigen regio.’ Daar horen dan ook asperges bij.
