Van wol naar vilt met Duitse studenten voor kunstig ‘skûlplak’

Aandacht voor duurzaamheid is belangrijk in de uitwisseling van studenten in het kader van Interreg, waarmee de Europese Unie mikt op meer samenwerking in grensgebieden. Met dit thema gingen leerlingen uit het Duitse Varel woensdag in Leeuwarden heel praktisch aan de slag, samen met Firda-studenten van keuzedeel ‘Internationaal’. Van wol maakten zij vilten doeken voor het ‘skûlplak’, dat theatermakers Rachel Schuit en Geartsje van der Zee met natuurlijke materialen bouwen tijdens de Arcadia Inspiratiedagen in De Harmonie.

DSCF4593 (2).JPG

Het raamwerk van de hut, gemaakt van wilgentakken die kunstig aan elkaar waren geknoopt, stond al klaar in het atrium van de staddschouwburg. Er komt nog een tapijt van lisdodde, die ook in de omgeving is geoogst. En het was aan de studenten om de wol van schapen uit ‘De tuin van de toekomst’ in Jorwert ter plekke te verwerken tot vilten doeken als bekleding. Vijf grote doeken van vervilte wol moeten het geraamte van takken omtoveren tot een mooie dichte hut.

Met de bouw van dit ‘skûlplak’ willen de theatermakers wijzen op de waarde van samenwerking. Zij gebruiken graag lokale materialen om de relatie tussen mens en natuur te herstellen. Dit zijn thema’s die prima passen bij de ambities van Firda in brede vorming binnen het mbo, dus docent Sien de Groot liet het bezoek uit Duitsland - acht studenten en drie docenten - graag een middag aansluiten bij dit project. De studenten uit Leeuwarden waren eerder op bezoek in Varel.

Wol pletten

Met enige verwondering en wat onwennig keken zij op de stoep van De Harmonie naar Geartsje van der Zee en Rachel Schuit, die na de nodige uitleg eerst heet water op een tapijtje van uitgespreide ruwe wol gooiden en ’t geheel op een grote rol draaiden. Hiermee moesten de studenten een rondje lopen over een uitgezet parcours rond de schouwburg, om zo de wol te pletten tot een dikke laag vilt.

Met plezier draaiden zij in tweetallen hun rondjes. Zo’n proces kost best wat tijd. De studenten misten dan ook het proces van uitpakken van de rollen en het wassen in de gracht, om de vezels van de wol te laten schrikken en het vilt compact te maken. Dat was dan ook een klusje voor de theatermakers, aan het eind van de middag. Maar zij waren tevreden.

De studenten hebben ook nog alle tijd om even het resultaat te bewonderen in de aanloop naar de expositie van het ‘skûlplak’. Op het programma staan voor hen verder onder meer een bezoek aan een aantal stageadressen, het Fries Museum en vanzelfsprekend – want ook Nederlands – afsluiten met samen pannenkoeken eten.