‘Verken de wereld en kijk naar wat je zélf kunt doen’

Wees open, nieuwsgierig en ga vooral veel dóen… Die boodschap had tv-presentator Klaas van Kruistum woensdag voor Firda-studenten in een ‘College Tour’ in Leeuwarden en Emmeloord. Maak kennis met andere culturen, want daar word je wijzer van. En kijk ook naar wat je zélf kunt bijdragen aan een betere wereld. Twee studenten in Heerenveen brengen dat mooi in de praktijk. In deze Internationale Week toveren zij een oude Landcruiser om tot ambulance voor Afrika. 

Klaas van Kruistrum

Door zijn werk in programma’s als ‘ZappLive’, ‘Bestemming Onbekend’ en ‘Klaas kan alles’ komt Klaas van Kruistum terecht in de raarste situaties en bijzondere landen. Van slapen in een tentje dat hangt boven een ravijn tot vliegen met ganzen en van een jeugdgevangenis in Malawi tot een Japanse dojo voor een  les in vechtsport kenjo, Klaas heeft  veel gezien en gedaan. Op elke vraag van studenten in Leeuwarden en Emmeloord had hij dan ook wel een mooi verhaal paraat.   

Hij probeerde diverse opleidingen, maar kwam door dóen en hiervan leren terecht bij de media. Zijn advies: ‘Het is een enorme uitdaging om uit te vogelen wat jíj wil doen met je leven. Maar als je luistert naar je gevoel en dingen probeert, komt het vast goed!’ Iedereen heeft een talent. Een andere afslag nemen, omdat het beter voelt? Na een opleiding verpleegkunde verder leren als lasser? Klaas reageerde enthousiast op het voornemen van een studente, die vertelt dat zij straks - met haar diploma - kiest voor een andere route die haar beter ligt. 

Nieuwgierig 

Voor zijn tv-werk reist Klaas over de hele wereld, waar hij voortdurend aan de slag gaat met mensen die daar leven en werken. Dat was vanzelfsprekend de rode draad door zijn verhalen in deze Internationale Week van Firda. Zo kwam hij tot inzichten, die hij graag deelde in steeds een nieuwe anekdote. Over het belang van de taal kennen, al is het maar een beetje. Dan laat je zien dat je respect hebt voor de ander, al begrijp je er snel niks meer van. Over vriendelijk en geduldig blijven, ook als dat botst met je Nederlandse neiging om snel en direct te reageren. 

Met nieuwsgierigheid kom je een heel eind. En oordeel niet te snel… ‘We hebben in deze wereld heel veel verschillende manier om ongeveer hetzelfde te doen. Het is hartstikke leuk om dat te ontdekken, als je de mindset hebt.’ Dat kan door reizen, bijvoorbeeld door een studiereis of stage in het buitenland. Hiervoor biedt Firda veel mogelijkheden, omdat zo’n ervaring studenten voorbereidt op leven en werken in een diverse samenleving die snel verandert. 

DSCF3333 (2)

Ambulance voor Guinee

Ook in eigen land kun je veel van elkaar leren, als je nieuwsgierig bent naar hoe een ander in het leven staat. ‘Begin bij de wereld om je heen’, stelde Klaas. ‘Dan krijg je beweging!’ Hij was dan ook enthousiast over het project, waarin Tjalling Boersma en Dieuwke de Witte - eerstejaars in de opleiding Specialist Mobiele Techniek – in Firda-locatie Saturnus (Heerenveen) deze week een Toyota Landcruiser uit 1999 omtoveren tot ambulance voor regio Fougou in het Afrikaanse Guinee. 

Ook studenten van metaal, hout en logistiek werken mee aan deze opdracht, die ervoor moet zorgen dat zieke mensen in een gebied zo groot als Friesland een - gratis - alternatief hebben voor de dure ambulance van de regering. De vorige auto van de stichting was helemaal aan barrels, vertelt Mahmoud Ba van Fougoulance. Met Frits Fransen van stichting Amelanderhof, die zorgt voor financiële ondersteuning, was hij woensdag in Saturnus om te kijken hoe de klus vordert. 

Motorisch is ‘ie weer in orde en met een stevige metalen opbouw op het dak, een bed voor de zieke én een bankje om wat familie mee te nemen, kan de robuuste Landcruiser nog jaren mee in ruig gebied met nauwelijks verharde wegen. ‘Daarvoor is een auto zonder nieuwe elektronica juist ideaal’, weet begeleider Bert van der Veen. ‘Dan kunnen ze er in Guinee zelf ook nog aan sleutelen.’  Voor Tjalling en Dieuwke is het nu al een mooie klus. Tjalling: ‘Leuk om een week helemaal in de praktijk bezig te zijn.’ Dieuwke: ‘Én goed om te weten waar je ’t voor doet…’