Werken aan internationale ‘skills’ in het Duitse Varel

De wereld houdt niet op achter Drachten en Heerenveen. In een klein landje dat zo sterk is aangewezen op die grote wereld buiten de grenzen van Friesland én Nederland, is het verstandig om te werken aan je ‘skills’ in het omgaan met mensen uit andere culturen. Dat kan bij Firda in het keuzedeel ‘internationaal’. En omdat het buitenland voor ons al begint ‘achter’ Winschoten, gingen de studenten onlangs op bezoek bij een school én leeftijdsgenoten in het Duitse Varel.

DSCF3713 (3).JPG

‘Een goede buur is beter dan een verre vriend.’ Met dat motto mikt de Europese Unie in regeling Interreg op het versterken van de samenwerking in grensgebieden. Daaronder valt ook Friesland, als het gaat om Duitsland. ‘En het is goed te doen om dan met een groep studenten in drie dagen daar te kijken wat dan de verschillen en overeenkomsten zijn’, zegt docent Sien de Groot. Daarnaast werken we ook vooral samen. En kijken we waar we van elkaar kunnen leren en hoe we invulling geven aan een thema als duurzaamheid in de zorg.

In haar keuzedeel komen vooral studenten van opleidingen pedagogisch werk, maatschappelijke zorg en onderwijsassistent bijeen, dus een bezoek aan instellingen met veel kinderen - onder meer een school en internaat - lag voor de hand.

Wat viel op? De manier waarop mensen met elkaar omgaan, is in Duitsland een stuk strakker. ‘Bij ons is het allemaal veel losser’, zegt student Ties van Steen. ‘Wij hebben veel meer vrijheid, ook in vergelijking met studenten die daar een paar jaar ouder zijn dan wij.’ Dat geldt eveneens voor de omgang met kinderen in de klas. Verder waren er best veel overeenkomsten, al kent Duitsland geen opleiding als die van hem: onderwijsassistent.

Naast die nieuwsgierigheid naar werk en studie is zo’n reis natuurlijk ook goed om hierbuiten kennis te maken. Wat houdt jongeren daar bezig? ‘Ze hebben ons veel laten zien van hun regio’, zegt Imre Aantjes. De Duitse studenten kunnen in Leeuwarden straks dan ook een warm welkom verwachten. Harm van der Meer: ‘We zijn als studenten al een leuk programma in Leeuwarden aan het bedenken.’ En dat is mooi. Een open houding is in internationale contacten immers een hele belangrijke ‘skill’.

Het project ‘Een goede buur is beter dan een verre vriend’ wordt mede mogelijk gemaakt door het Interreg Programma Deutschland- Nederland en medegefinancierd door de Europese Unie (EU) en de programmapartners.