Aandacht voor mentale gezondheid onder jongeren

Onder een 'vrolijke jas' kan veel leed verborgen zitten. Uit onderzoek blijkt dat één op de vijf jongeren depressieve gevoelens heeft. Dat vraagt om echte aandacht, zeker ook op school. In STORM gaat Firda - samen met gemeentes, zorg en voortgezet onderwijs in Friesland - hard aan de slag met een ambitieus programma gericht op de mentale gezondheid van studenten. Maandag was de start.

Storm

Hij draagt een heldere gele jas, maar zit stil en is alleen met zijn sombere gedachten. 'Stille strijd' van kunstenaar Saskia Stolz staat de komende tijd voor de Broerekerk in Bolsward om aandacht te vragen voor mentale gezondheid onder jongeren. En dat is hard nodig, stelde bestuurder Anne Leijenaar van onder meer het Marne College in Bolsward bij de onthulling. De vo-school werkte al met STORM. Bij de start bleek meteen dat zeker 10 procent van de leerlingen extra aandacht goed kon gebruiken.

'Hoe gaat het? We vragen het vaak', stelde Nathalie Kramers, wethouder in Leeuwarden en lid van de landelijke stuurgroep STORM. 'Maar we vragen vaak te weinig door, zeker als we eigenlijk vrezen voor het antwoord.' Dat moet dus veranderen. Echte aandacht helpt, als start voor een eenvoudig gesprek tot gespecialiseerde hulp als dat nodig is. En snel reageren kan voorkomen dat problemen te hoog oplopen. Dát is een belangrijk onderdeel van STORM.

STORM bij Firda 

In de komende maanden gaat Firda eerst in Leeuwarden binnen drie opleidingen aan de slag met deze aanpak. Het past uitstekend bij de actie 'deelwatjedenkt', die onlangs is gestart om studenten met mentale of andere problemen in gesprek te krijgen met hun SLB'er of het Studenten Service Centrum (SSC). Projectleider Karin Nagel: 'Hoe het met studenten gaat, is belangrijk in Firda.' Zij was maandag dan ook bij de onthulling van 'Stille strijd' in Bolsward.

In STORM krijgen studenten onder meer les over mentale gezondheid. Docenten worden getraind in het herkennen van signalen en het voeren van een eerste gesprek, dat zo nodig een vervolg kan krijgen in hulp door professionals. In het programma werken verschillende scholen voor voortgezet onderwijs, GGZ, GGD, Jeugdhulp, Accare en de gemeentes Leeuwarden, Noardeast-Fryslân en Súdwest-Fryslân in Friesland nauw samen. Opzet is dan dat studenten van Firda straks nergens meer een 'stille strijd' hoeven te voeren.