Organisatie

Jouw scholingsmogelijkheden binnen het volwassenenonderwijs

Als volwassene heb je bij Firda voor Volwassenen diverse mogelijkheden op het gebied van scholing. Jouw thuis- en of werksituatie is natuurlijk niet vergelijkbaar met die van een jongere die bij ons een mbo-opleiding volgt. Daarom is ons volwassenenaanbod zoveel mogelijk aangepast op jouw situatie. In de meeste gevallen betekent dit dat je versnelt je opleiding kunt doorlopen, je traject als individueel maatwerk is ingericht, je meer instroommomenten hebt, kleinere (volwassen) klassen en intensievere begeleiding. Daarnaast zijn de lesmomenten op jouw situatie afgestemd en kun je kiezen uit verschillende soorten scholingstrajectenMisschien is het niet altijd nodig om een mbo-diploma te behalen, maar volstaat voor jou ook een branchediploma. Hieronder vind je verschillende mogelijkheden:

3 Soorten mbo-opleidingen

Je kunt binnen het volwassenenonderwijs kiezen uit 3 soorten mbo-opleidingen. In onderstaande tabs lees je welke keuzes je hebt. Bekijk ook de verschillen tussen de 3 mbo-leervormen.

Bij de Beroepsbegeleidende leerweg (BBL) ga je werken en leren (veel praktijk). Je gaat meestal één dag in de week naar school. Daarnaast werk je minimaal 610 klokuren per schooljaar bij een leerbedrijf via een arbeidsovereenkomst (BBL-A) of een stageovereenkomst (BBL-S). Je volgt ook de algemene verplichte theorievakken zoals Nederlands, Engels en rekenen.  

Andere leervormen

Naast een mbo-opleiding zijn er ook andere scholingsmogelijkheden. Bekijk hieronder jouw opties:

In een cursus behandel je een specifiek (leer)onderwerp om je kennis te verbreden of te verdiepen. Je hebt meestal geen stageperiode. Na afloop van de cursus ontvang je een certificaat en bij een training een bewijs van deelname. 

Volwassenenonderwijs

Incompany / op maat

Soms is er behoefte aan een traject op maat. Bijvoorbeeld voor een groep medewerkers op locatie (incompany). We stemmen het traject dan af op het niveau, de mogelijkheden van de medewerkers én op de specifieke wensen van de organisatie of branche. Neem hiervoor contact op met onze opleidingsadviseurs.