Organisatie

Financiën - Uitleg voor ouders/verzorgers

Gaat het om de financiën, dan gaat het bij het volgen van een mbo-opleiding om een aantal verschillende zaken. We leggen je graag uit hoe alles werkt.

Welke kosten zijn er?

Als uw zoon/dochter een mbo-opleiding volgt, maakt uw zoon/dochter kosten. Vanaf zijn/haar 18e betaalt uw zoon/dochter lesgeld. Ook heeft uw zoon/dochter te maken met schoolkosten, omdat hij/zij spullen moet kopen voor de opleiding. We kunnen u of uw zoon/dochterfinancieel helpen als dat nodig is.

Is uw zoon/dochter op 1 augustus 18 jaar en volgt hij/zij een voltijd mbo-opleiding? Dan moet uw zoon/dochter een deel van de opleiding zelf betalen. Dat noemen we lesgeld. uw zoon/dochter betaalt het lesgeld aan DUO, soms via ons. Als uw zoon/dochter op 1 augustus jonger dan 18 jaar is, betaalt hij/zij geen lesgeld. 

Lesgeld
Hoeveel lesgeld juw zoon/dochter moet betalen, hangt af van de opleiding die hij/zij doet. 

De kosten voor studiejaar 2023/2024 zijn: 

  • Bol-opleiding of voltijd vavo: € 1357,-.  
  • Bbl-opleidingen op niveau 1 of 2: € 270,-.  
  • Bbl-opleidingen op niveau 3 en 4: € 654,-.  
  • Deeltijd vavo: € 0,86 per 45 minuten onderwijs. 
mbo-studentenfonds

Wil uw zoon/dochter een mbo-opleiding doen, maar kan dat niet door zijn/haar financiële of persoonlijke situatie? Dan kan uw zoon/dochter misschien tegemoetkoming krijgen via het mbo-studentenfonds.

Mbo-studentenfonds

Studiefinanciering en studentenreisproduct

Als uw zoon/dochter 18 jaar of ouder is en een mbo-opleiding volgt, dan kan hij/zij studiefinanciering krijgen. Uw zoon/dochter vraagt het zelf aan op de site van DUO.  

Is uw zoon/dochter 18 jaar of ouder en doet hij/zij een opleiding op mbo-niveau 1 of 2? Dan is de studiefinanciering altijd een gift. Dat betekent dat uw zoon/dochter niets terug hoeft te betalen.