Organisatie

Financiën - Uitleg voor ouders/verzorgers

Gaat het om financiën, dan gaat het bij het volgen van een mbo-opleiding om verschillende zaken. We leggen je graag uit hoe alles werkt.

Welke kosten zijn er?

Het volgen van een mbo-opleiding kost geld. Studenten vanaf 18 jaar betalen lesgeld. Daarnaast krijgen zij te maken met schoolkosten, omdat ze spullen voor de opleiding moeten kopen. We kunnen jou en/of je kind financieel helpen als dat nodig is.

Studenten die op 1 augustus 18 jaar zijn en een voltijd mbo-opleiding volgen, moeten zelf een deel van de opleiding betalen. Dat noemen we lesgeld. Je kind betaalt het lesgeld aan DUO, soms via ons. Studenten die op 1 augustus jonger zijn dan 18 jaar, betalen geen lesgeld.

Lesgeld

Hoeveel lesgeld je kind moet betalen, hangt af van de opleiding. De kosten voor studiejaar 2023/2024 zijn: 

  • Bol-opleiding of voltijd vavo: € 1357,-.  
  • Bbl-opleidingen op niveau 1 of 2: € 270,-.  
  • Bbl-opleidingen op niveau 3 en 4: € 654,-.  
  • Deeltijd vavo: € 0,86 per 45 minuten onderwijs. 
mbo-studentenfonds

Wil je kind een mbo-opleiding doen, maar kan dat niet door de financiële of persoonlijke situatie? Je kind kan dan tegemoetkoming krijgen via het mbo-studentenfonds.

Mbo-studentenfonds

Studiefinanciering en studentenreisproduct

Studenten die 18 jaar of ouder zijn en een mbo-opleiding volgen, kunnen studiefinanciering krijgen. Je kind vraagt dit zelf aan op de site van DUO. 

Voor studenten die 18 jaar of ouder zijn en een opleiding volgen op mbo-niveau 1 of 2, is de studiefinanciering altijd een gift. Dat betekent dat je kind dan niets terug hoeft te betalen.