Organisatie

Studeren bij Firda - Uitleg voor ouders/verzorgers

Als uw zoon/dochter gaat studeren, leert hij/zij een vak. Bij Firda vinden we het belangrijk om uw zoon/dochter zo goed mogelijk voor te bereiden op later. Want uw zoon/dochter leert een vak op school, maar ontdekt waar hij/zij gelukkig van wordt in de praktijk. 

Begeleiding bij Firda

Studeren doet uw zoon/dochter bij Firda nooit alleen. Uw zoon/dochter werkt vaak samen met andere studenten, en leert van elkaars verschillen en overeenkomsten. En natuurlijk zorgen wij op allerlei manieren voor de juiste begeleiding.

Als eerste zijn er natuurlijk de docenten, die uw zoon/dochter leren over specifieke onderdelen van de opleiding en zijn/haar vragen beantwoorden. Ook krijgt uw zoon/dochter aan het begin van de opleiding een studieloopbaanbegeleider (SLB’er) toegewezen. Deze SLB’er is ook docent, maar blijft tijdens de hele opleiding een belangrijk aanspreekpunt. 

Begeleiding

Firda vindt het belangrijk dat iedereen onderwijs kan volgen. Daarom bieden we extra hulp als dat nodig is, bijvoorbeeld bij dyslexie, dyscalculie, faalangst of een beperking of aandoening.

Passend onderwijs

Extra uitdaging

Wij willen graag dat uw zoon/dochter zich bij ons zo maximaal mogelijk ontwikkelt. Soms zit er meer in uw zoon/dochter dan ons ‘gewone’ onderwijs biedt. Dan is er uitdaging in een van onze extra programma’s.

Om vakmanschap en beroepsonderwijs in Nederland te promoten, zijn er in Nederland, Europa en wereldwijd verschillende vakwedstrijden. Op nationaal niveau heten deze vakwedstrijden; Skills Heroes.

Skills Heroes zijn de nationale vakwedstrijden in het mbo. Skills Heroes bestaat uit drie onderdelen: de voorronde op school, de kwalificatiewedstrijden met studenten van andere mbo-scholen en uiteindelijk de nationale finale. Tijdens de nationale finale wordt er bepaald wie zich de nationaal kampioen in zijn op haar vakgebied mag noemen!

Stage

Stage is erg belangrijk. Tijdens een stage ontdekt uw zoon/dochter of het beroep waar hij/zij voor leert, bij hem/haar past. Ook oefent uw zoon/dochter op stage met dat wat hij/zij op school geleerd heeft. 

Stagebedrijven 
Uw zoon/dochter kan alleen stage lopen bij een erkend leerbedrijf. Dat betekent dat de SBB heeft gecontroleerd of een bedrijf geschikt is. We hebben bij Firda contact met heel veel geschikte bedrijven waar uw zoon/dochter stage kan lopen. Uw zoon/dochter mag ook zelf een bedrijf zoeken, als het maar gecontroleerd is door de SBB. Dat kunt u zien op www.stagemarkt.nl

Begeleiding tijdens je stage
Bij een stage zijn 3 partijen belangrijk: uw zoon/dochter, wij en het leerbedrijf. We maken afspraken met elkaar om te zorgen dat de stage goed gaat. Tijdens de stage wordt uw zoon/dochter begeleid door iemand van het leerbedrijf en een docent van de opleiding.  

Stage in het buitenland 
Een stage volgen in het buitenland is een groot avontuur. Uw zoon/dochter leert er ontzettend veel van, en het is goed voor zelfstandigheid en zelfvertrouwen. Daarom doen we ons best uw zoon/dochter te helpen als hij/zij in het buitenland stage wilt lopen.