Je wilt kwetsbare mensen ondersteunen bij hun dagelijkse handelingen en activiteiten en deze, waar nodig, verder ontwikkelen.

De cursus Individuele ondersteuning en zorg in de maatschappelijke zorg leidt je hierin op.

Je leert hoe je cliënten helpt bij hun persoonlijke verzorging en stimuleert de eigen regie van je cliënt hierin. Daarbij let je op de eigen behoeften, mogelijkheden en kracht van je cliënt en zijn of haar naasten. Ook leer je een aantal zorgtechnische handelingen uit te voeren, zoals het controleren en toedienen van medicijnen en het verlenen van eerste hulp.

Verder begeleid je je cliënt bij het omgaan met veranderingen wanneer het even minder goed gaat. Ook help je bij het gebruik van (technische) hulpmiddelen. Daarnaast geef je voorlichting en advies over gezond leven, veiligheid, hygiëne en seksualiteit. Je werkt aan het onderling vertrouwen en staat altijd klaar voor je cliënt. Zo zorg je voor een veilige omgeving waarin je cliënt zich op zijn of haar gemak voelt.

Je leert te handelen bij onverwachte noodsituaties en in geval van bijzonderheden, meld je dit bij collega’s of andere deskundigen. Al deze onderdelen komen aan bod tijdens de (praktijk)lessen.

Deze cursus is onderdeel van de ‘certificatencarrousel’ van Firda
Dit wil zeggen dat je je eigen traject volgt in een zogenaamde doorloopgroep, van maximaal veertien deelnemers. Het is dus mogelijk dat niet iedereen hetzelfde traject volgt. Als deelnemer kun je starten en eindigen op verschillende momenten. Je krijgt theorie- en praktijkcursus, doet aan zelfstudie en kunt modules volgen aan de hand van e-learnings. Het traject start bij voldoende deelnemers. 

  leereenheid

  Startdata

  Leeuwarden ZW
  doorlopende instroom

  Kosten

  Bekijk via de verschillende tabbladen alle informatie over de kosten.
  Scholingskosten
  Scholingskosten
  Starttarief (2x5 weken) € 1.070,00
  Lesmateriaal
  exclusief
  Verbruiksmateriaal
  inclusief
  Examenkosten
  inclusief
  Prijs
  Starttarief € 1.070,00
  Bijkomende kosten
  circa € 80,00
  BTW
  vrijgesteld

  De certificatencarrousel werkt met een abonnement. Een abonnement is voor vijf lesweken. Bij de start sluit je een abonnement af voor tien lesweken. Hiervoor betaal je het starttarief. Daarna verlengen we je abonnement elke vijf weken.

  Abonnement van 5 weken € 535,00
  Starttarief 2x5weken € 1.070,00

  Bijkomende kosten betreft (afhankelijk van advies en keuze):
  € 36,00 Thieme Meulenhoff
  € 45,00 Digibib

  Je kunt ook leermiddelen van je werkgever gebruiken als je werkgever dit goed vindt. Dan betaal je niets extra voor de leermiddelen. Tijdens het (telefonische) intakegesprek hoor je welke leermiddelen je nodig hebt.

  Studielast

  Leereenheid met mbo-certificaat

  Dit is een leereenheid met mbo-certificaat. Hiermee heb je meer kansen op de arbeidsmarkt en je kunt meer vervolgopleidingen kiezen. Je ontvangt na afloop een mbo-certificaat. Dit certificaat is wettelijk erkend en wordt geregistreerd in het diplomaregister van DUO. Daarmee kun je vrijstelling aanvragen voor dat deel van de mbo-opleiding wanneer je besluit alsnog de hele opleiding te doen. Leereenheden zijn een goede bijscholing voor medewerkers. Soms kan dit op locatie bij een werkgever (incompany). Informeer naar de overige leereenheden die we als maatwerk kunnen aanbieden.

  Toelating

  • mbo- werk- en denkniveau 3
  • Het traject start bij voldoende deelname.
  Groep firda

  Firda voor Volwassenen

  • (dichtbij) leren in de praktijk
  • meerdere startmomenten
  • ook in de avonduren naar school
  • versneld je diploma behalen
  • keuze uit groot scholingsaanbod
  • studeren met volwassenen

  Onderwerpen

  • doelgroepen zorg en welzijn
  • persoonlijke verzorging
  • zorgtechnisch handelen
  • anatomie, fysiologie en pathologie
  • palliatieve en terminale zorg
  • EHBO
  • handelen en reageren in beroepssituaties
  • sociale problematiek
  • leefomgeving, gezondheid en preventie
  • methodisch werken: organiseren, coördineren en begeleiden
  Maatschappelijk

  Dankzij het mbo-certificaat heb ik in een korte periode kennis opgedaan zonder een volledige opleiding te hoeven volgen.

  Student uit het volwassenenonderwijs

  Examen en einddocument

  Dit mbo-certificaat wordt geëxamineerd door middel van product-, en gedragsbeoordelingen, die zowel in de praktijk als op school plaatsvinden.

  firda visie

  Altijd een vestiging bij jou in de buurt

  Firda heeft diverse vestigingen in Friesland en Flevoland. Zo is er altijd een vestiging bij jou in de buurt. Bij de opleidingsinformatie lees je op welke locatie(s) je kunt starten.

  Aan het werk

  Relevante werkplek, minimaal 12-16 uur per week. 

  • Hoe maak ik een keuze?

   Bekijk onze tips voor het maken van de juiste studiekeuze.

   Hoe maak ik een keuze?
  • Wat is een mbo-certificaat

   Versterk je kansen op de arbeidsmarkt met een mbo-certificaat

   mbo-certificaten

  Veel gestelde vragen

  Wat is een keuzedeel of leereenheid?

  Met een keuzedeel of leereenheid (beroepsgericht deel) volg je een deel van mbo-opleiding dat relevant is op de arbeidsmarkt (verbreden of verdiepen). Afhankelijk van je keuzedeel krijg je een wettelijk erkend mbo-certificaat, of een certificaat van Firda. Er zijn 2 soorten mbo-certificaten; mbo-certificaat voor een keuzedeel en een mbo-certificaat voor een beroepsgericht deel (leereenheid). 

  Wat is het verschil tussen een mbo-opleiding en een cursus?

  Bij een mbo-opleiding krijg je verplichte vakken zoals Nederlands, rekenen en loopbaan en burgerschap. Ook ga je stagelopen of werkervaring opdoen via een werken-leren traject. Een mbo-opleiding heeft daardoor een langere duur dan een cursus. Een cursus of brancheopleiding is praktijkgericht. Hiermee kun je je algemene of vakinhoudelijke kennis vergroten. Bekijk de verschillen per leervorm.

  Kan ik in termijnen betalen?

  Ja, veel volwassenenopleidingen kun je in termijnen betalen. Dit kan wanneer een opleiding of cursus langer duurt dan 3 maanden en duurder is dan € 201,00. Bij de betreffende opleidingsinformatie staat aangegeven of je in termijnen kunt betalen. Hou er rekening mee dat er bij betaling in termijnen een termijntoeslag in rekening wordt gebracht.