Ben jij als schipper of stuurman verantwoordelijk voor de navigatie van een schip dat op radar vaart? Heb je hier het radarpatent voor Rijn- en Binnenvaart voor nodig? Dan is deze cursus iets voor jou.

De cursus bestaat uit praktijk- en een theoriedeel. Je leert de praktijk op de binnenvaart simulator. Hier oefen je bijvoorbeeld met het varen bij slecht zicht. Ook ga je de geldende regels toepassen. In het theoriedeel leer je hoe de radar werkt en hoe je deze bedient. 

Deze cursus wordt in verschillende varianten aangeboden. Zo kun je kiezen voor de voorbereidende training, of gelijk starten met de cursus met examen. Ook als je een herexamen moet doen, zijn er verschillende mogelijkheden. Kijk onder 'Varianten Radarpatent Rijn- en binnenvaart' om te zien welke trajecten we aanbieden.

Modules

cursus en examen

voorbereiding

herexamen theorie

herexamen theorie + 1 dagdeel training

herexamen praktijk

herexamen praktijk + 4 dagdelen training

herexamen theorie + praktijk

herexamen theorie + prakijk + 1 dagdeel training

herexamen theorie + praktijk + 4 dagdelen training

Varianten Radarpatent Rijn- en Binnenvaart

Kies het traject naar jouw behoefte
Deze cursus wordt in verschillende varianten aangeboden. Zo kun je kiezen voor de voorbereidende training, of gelijk starten met de cursus met examen. Haal je het examen niet, dan kun je je op verschillende manieren bij ons voorbereiden op je herexamen. Per variant staat beschreven wat het traject inhoudt: Bij je aanmelding geef je aan welk(e) onderde(e)l(en) je wilt volgen.

Ter voorbereiding op de training 'Radarpatent' en/of de training 'Reisuitvoering' wordt deze kennismakingssessie met de simulator aangeboden. Deze kennismaking is vooral nuttig voor degenen met beperkte ervaring met de apparatuur en/of de lengte (110 meter) van het schip waarmee gevaren zal worden.

Tijdens deze kennismaking wordt er aandacht besteed aan de bediening en het uitlezen van de apparatuur, evenals aan de gedragingen van het schip. Alle vaardigheden worden geoefend op de simulatoren die later tijdens de cursussen ook gebruikt zullen worden voor zowel de training als het examen.

Toelating

 • in bezit van Groot, Beperkt, Klein Vaarbewijs, Zeilbewijs of een Rijnpatent én
 • minimaal een basiscertificaat Marifonie
 • vaarervaring op een groot schip vanaf 110 meter. Heb je dit niet, volg dan eerst de voorbereidingstraining.

Het traject start bij voldoende deelname.

Subsidie

Hieronder vind je een overzicht van de subsidiemogelijkheden voor scholing.

Bekijk alle subsidiemogelijkheden voor scholing. 

Groep firda

Firda voor Volwassenen

 • (dichtbij) leren in de praktijk
 • meerdere startmomenten
 • ook in de avonduren naar school
 • versneld je diploma behalen
 • keuze uit groot scholingsaanbod
 • studeren met volwassenen
Quote volwassenen

De motivatie van docenten en studie(vak)genoten zorgt voor een goede sfeer.

Student uit het volwassenenonderwijs

Examen en einddocument

Voorbereiding: (geen afsluitend examen).

De cursus wordt afgesloten met een examen dat wordt afgenomen door het CCV. 

Tijdens het praktijkexamen vaar je een toer op radar in een radarsimulator. Het examen duurt circa 35 minuten. Het theorie-examen duurt 60 minuten en bestaat uit 40 meerkeuzevragen. Als je je examen niet direct haalt, kun je een herexamen doen (evt met extra voorbereiding). De examens worden onder voorbehoud gepland, dit hangt af van de beschikbaarheid van de examinatoren.

Locatie

Locaties

Firda heeft meerdere locaties in verschillende plaatsen in Friesland en Flevoland. De kans is dus groot dat er ook een locatie bij jou in de buurt is.

Bekijk de Firda locaties

Aan het werk

Heb je de praktijk en theorie (her)examens gehaald, dan ontvang je het Radarpatent Rijn- en binnenvaart van het CCV (onderdeel van CBR). Hiermee kun je als schipper of stuurman navigeren op een schip dat op radar vaart.

 • Hoe maak ik een keuze?

  Bekijk onze tips voor het maken van de juiste studiekeuze.

  Hoe maak ik een keuze?
 • Kansberoep

  Welke volwassenenopleiding biedt jou goede kansen op de arbeidsmarkt?

  Kansberoep

Veel gestelde vragen

Wat is het verschil tussen een mbo-opleiding en een cursus?

Bij een mbo-opleiding krijg je verplichte vakken zoals Nederlands, rekenen en loopbaan en burgerschap. Ook ga je stagelopen of werkervaring opdoen via een werken-leren traject. Een mbo-opleiding heeft daardoor een langere duur dan een cursus. Een cursus of brancheopleiding is praktijkgericht. Hiermee kun je je algemene of vakinhoudelijke kennis vergroten. Bekijk de verschillen per leervorm.

Kan ik in termijnen betalen?

Ja, veel volwassenenopleidingen kun je in termijnen betalen. Dit kan wanneer een opleiding of cursus langer duurt dan 3 maanden en duurder is dan € 201,00. Bij de betreffende opleidingsinformatie staat aangegeven of je in termijnen kunt betalen. Hou er rekening mee dat er bij betaling in termijnen een termijntoeslag in rekening wordt gebracht.