Specialist leesbevordering

Niets is leuker dan voorlezen. De kinderen kijken en luisteren vol aandacht naar het verhaal, en samen duik je even in een andere wereld. Met dit keuzedeel help je ieder kind om plezier in lezen te krijgen en word je een echte leesspecialist.

Je kiest de leukste prentenboeken uit voor het kinderdagverblijf. Je helpt een 7-jarige om zijn eerste leesboekje te vinden, of je geeft je collega tipsom beter voor te lezen. Een kind dat al op jonge leeftijd van lezen houdt, heeft daar zijn hele leven plezier van. In dit keuzedeel ontdek je alles over de voordelen van (voor)lezen. Hoe zorg je ervoor dat ook kinderen met leesproblemen gaan lezen? En hoe betrek je de ouders bij het lezen? Als specialist leesbevordering heb je een afwisselende rol binnen een school, kinderdagverblijf of brede school. Je maakt je collega’s enthousiast over lezen en geeft ze advies. Binnen jouw werkgebied weet jij straks alles over boeken en voorlezen!

Filmpje: https://youtu.be/mYzM-lLArFk?si=_6pFs2wGYN_nawj0

  keuzedeel

  Startdata

  Incompany Leeuwarden
  voorjaar 2024

  Kosten

  Bekijk via de verschillende tabbladen alle informatie over de kosten.
  Scholingskosten
  Scholingskosten
  € 625,00
  Lesmateriaal
  inclusief
  Examenkosten
  inclusief
  Prijs
  € 625,00
  BTW
  vrijgesteld

  Scholingskosten zijn per deelnemer.

  Studielast

  Keuzedeel met mbo-certificaat

  Dit is een keuzedeel met mbo-certificaat. Hiermee heb je meer kansen op de arbeidsmarkt en je kunt meer vervolgopleidingen kiezen. Je ontvangt na afloop een mbo-certificaat. Dit certificaat is wettelijk erkend en wordt geregistreerd in het diplomaregister van DUO. Daarmee kun je vrijstelling aanvragen voor dat deel van de mbo-opleiding wanneer je besluit alsnog de hele opleiding te doen. Keuzedelen zijn een goede bijscholing voor medewerkers. Soms kan dit op locatie bij een werkgever (incompany).

  Toelating

  • mbo-diploma op niveau 3 met bij voorkeur NL op 3F
  • een stage- of werkplek binnen de kinderopvang of het basisonderwijs 
  • minimaal vijftien deelnemers 

  Het traject start bij voldoende deelname. Deze cursus wordt aangeboden als groepstraject, individueel aanmelden is niet mogelijk. 

  Groep firda

  Firda voor Volwassenen

  • (dichtbij) leren in de praktijk
  • meerdere startmomenten
  • ook in de avonduren naar school
  • versneld je diploma behalen
  • keuze uit groot scholingsaanbod
  • studeren met volwassenen

  Onderwerpen

  • een lees- en voorleesplan beoordelen, aanvullen en opstellen
  • het leesplezier van kinderen bevorderen
  • kinderen met leesproblematiek helpen
  • ouders of verzorgers actief betrekken bij leesbevordering 
  • samenwerken met bijvoorbeeld een kinderopvang, school of bibliotheek
  • Je leert hoe je bij de ontwikkeling van leesbevorderingsbeleid ondersteunt en realiseert randvoorwaarden
  • Je leert projecten voor leesbevordering uit te voeren
  Quote volwassenen

  Dankzij het mbo-certificaat heb ik in een korte periode kennis opgedaan zonder een volledige opleiding te hoeven volgen.

  Student uit het volwassenenonderwijs

  Examen en einddocument

  Je houdt tijden het traject een portfolio bij en aan het einde vindt er een eindgesprek plaats. 

  firda visie

  Altijd een vestiging bij jou in de buurt

  Firda heeft diverse vestigingen in Friesland en Flevoland. Zo is er altijd een vestiging bij jou in de buurt. Bij de opleidingsinformatie lees je op welke locatie(s) je kunt starten.

  Aan het werk

  Als je deze cursus hebt behaald, kun je als specialist leesbevordering een afwisselende rol vervullen binnen een school, kinderdagverblijf of brede school. Je maakt leerlingen en je collega’s enthousiast over lezen en geeft ze advies. Binnen jouw werkgebied weet jij straks alles over het lezen en voorlezen van boeken en hoe je ouders en samenwerkende organisaties hierbij betrekt. 

  • Hoe maak ik een keuze?

   Bekijk onze tips voor het maken van de juiste studiekeuze.

   Hoe maak ik een keuze?
  • Wat is een mbo-certificaat

   Versterk je kansen op de arbeidsmarkt met een mbo-certificaat

   mbo-certificaten

  Veel gestelde vragen

  Wat is een keuzedeel of leereenheid?

  Met een keuzedeel of leereenheid (beroepsgericht deel) volg je een deel van mbo-opleiding dat relevant is op de arbeidsmarkt (verbreden of verdiepen). Afhankelijk van je keuzedeel krijg je een wettelijk erkend mbo-certificaat, of een certificaat van Firda. Er zijn 2 soorten mbo-certificaten; mbo-certificaat voor een keuzedeel en een mbo-certificaat voor een beroepsgericht deel (leereenheid). 

  Wat is het verschil tussen een mbo-opleiding en een cursus?

  Bij een mbo-opleiding krijg je verplichte vakken zoals Nederlands, rekenen en loopbaan en burgerschap. Ook ga je stagelopen of werkervaring opdoen via een werken-leren traject. Een mbo-opleiding heeft daardoor een langere duur dan een cursus. Een cursus of brancheopleiding is praktijkgericht. Hiermee kun je je algemene of vakinhoudelijke kennis vergroten. Bekijk de verschillen per leervorm.

  Kan ik in termijnen betalen?

  Ja, veel volwassenenopleidingen kun je in termijnen betalen. Dit kan wanneer een opleiding of cursus langer duurt dan 3 maanden en duurder is dan € 201,00. Bij de betreffende opleidingsinformatie staat aangegeven of je in termijnen kunt betalen. Hou er rekening mee dat er bij betaling in termijnen een termijntoeslag in rekening wordt gebracht.