Werk jij als schipper of leidinggevende op een binnenvaartschip met een verhoogd risicoprofiel? Dan is de cursus VCA (Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers) inclusief VCM (Veiligheidscertificaat Maritiem) iets voor jou. Dit VCM dekt namelijk ook de specifieke binnenvaart onderwerpen.  

Je leert hoe je met risico’s kunt omgaan, zodat jij en je collega’s werken in een veilige en gezonde omgeving. Daarnaast leer je hoe je verdrinkingsgevaar kunt voorkomen. Ook is er aandacht voor veilig laden, lossen, aanmeren en afmeren. Daarnaast wordt veiligheid in de machinekamer en arbeidshygiëne aan boord behandeld. Tot slot leer je hoe je moet optreden bij brand en andere noodsituaties aan boord. Je kunt kiezen uit de basismodule en de module voor leidinggevenden (VOL-VCA). 

Modules

VCA basis inclusief VCM

VCA-VOL inclusief VCM

Keuze uit twee modules

Je kunt kiezen voor de basiscursus of voor de module voor leidinggevenden. Op deze pagina vind je per module een beschrijving. Bij je aanmelding geef je aan welke je wilt volgen.

Subsidie

Hieronder vind je een overzicht van de subsidiemogelijkheden voor scholing.

Bekijk alle subsidiemogelijkheden voor scholing. 

Toelating

Er zijn geen specifieke toelatingseisen

Groep firda

Firda voor Volwassenen

  • (dichtbij) leren in de praktijk
  • meerdere startmomenten
  • ook in de avonduren naar school
  • versneld je diploma behalen
  • keuze uit groot scholingsaanbod
  • studeren met volwassenen

Keuze uit twee modules

Per module staan de onderwerpen beschreven:

Werk jij als schipper of zelfstandig ondernemer op een binnenvaartschip met een verhoogd risicoprofiel? Dan is deze module VCA (Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers) basis inclusief VCM (Veiligheidscertificaat Maritiem) iets voor jou. Dit VCM dekt namelijk ook de specifieke binnenvaart onderwerpen. 

Je leert hoe je met risico’s kunt omgaan, zodat jij en je collega’s werken in een veilige en gezonde omgeving. Daarnaast leer je hoe je verdrinkingsgevaar kunt voorkomen. Ook is er aandacht voor veilig laden, lossen, aanmeren en afmeren. En de veiligheid in de machinekamer en arbeidshygiëne aan boord worden behandeld. Tot slot leer je hoe je moet optreden bij brand en andere noodsituaties aan boord. 

Onderwerpen:

  • Arbo- en milieuwetgeving 
  • risico’s, ongevallen, veiligheid en preventie 
  • gevaarlijke stoffen, brand- en explosiegevaar, besloten ruimten/brandveiligheid/metingen 
  • hijsen en tillen, werken op hoogte 
  • gereedschappen, hulpmiddelen en persoonlijke beschermingsmiddelen 
  • bevorderen veilig werken 
  • taakrisicoanalyse en bedrijfsnoodplan 
  • examentraining 
Quote volwassenen

De motivatie van docenten en studie(vak)genoten zorgt voor een goede sfeer.

Student uit het volwassenenonderwijs

Examen en einddocument

Je sluit de cursus af met een schriftelijk VCA-basis of VCA-VOL examen volgens de criteria van de SSVV. Bij positief resultaat kan direct aansluitend het VCM examen worden gedaan. Deze aanvulling is weliswaar (nog) niet erkend door het SSVV, maar dekt wel de specifieke binnenvaart onderwerpen en is daarmee in lijn met art. 8.1 en 8.2 van de Arbowet.

Locatie

Locaties

Firda heeft meerdere locaties in verschillende plaatsen in Friesland en Flevoland. De kans is dus groot dat er ook een locatie bij jou in de buurt is.

Bekijk de Firda locaties

Aan het werk

Je kunt aan de slag op de binnenvaart bij maritieme werkgevers die een VCA-diploma inclusief VCM van hun medewerkers vragen (VCA-VOL voor leidinggevenden). 

  • Hoe maak ik een keuze?

    Bekijk onze tips voor het maken van de juiste studiekeuze.

    Hoe maak ik een keuze?
  • Kansberoep

    Welke volwassenenopleiding biedt jou goede kansen op de arbeidsmarkt?

    Kansberoep

Veel gestelde vragen

Wat is het verschil tussen een mbo-opleiding en een cursus?

Bij een mbo-opleiding krijg je verplichte vakken zoals Nederlands, rekenen en loopbaan en burgerschap. Ook ga je stagelopen of werkervaring opdoen via een werken-leren traject. Een mbo-opleiding heeft daardoor een langere duur dan een cursus. Een cursus of brancheopleiding is praktijkgericht. Hiermee kun je je algemene of vakinhoudelijke kennis vergroten. Bekijk de verschillen per leervorm.

Kan ik in termijnen betalen?

Ja, veel volwassenenopleidingen kun je in termijnen betalen. Dit kan wanneer een opleiding of cursus langer duurt dan 3 maanden en duurder is dan € 201,00. Bij de betreffende opleidingsinformatie staat aangegeven of je in termijnen kunt betalen. Hou er rekening mee dat er bij betaling in termijnen een termijntoeslag in rekening wordt gebracht.