Maak je je sterk voor vrede en veiligheid? Ga je door het vuur voor je collega’s? En ben je fit, mentaal sterk en heb je tonnen verantwoordelijkheidsgevoel? Dan is deze VeVa-opleiding zeker wat voor jou! Als aankomend medewerker grondoptreden kom je in actie voor de krijgsmacht. Een avontuurlijk beroep, waarvoor je sterk in je schoenen moet staan.  

Patrouilleren en in actie komen 

Je missie als militair is helder: zorgen voor veiligheid en stabiliteit. Daarvoor voer je verschillende taken uit, zowel in binnen- als buitenland. Zo kan je de opdracht krijgen om checkpoints, wegversperringen of basewachten aan te leggen. Of om patrouilles te lopen, waarbij je informatie verzamelt over een route, een gebied of de bevolking van een land. Je bereidt jezelf daar goed op voor door voldoende water, voedsel, brandstof en munitie mee te nemen. Als militair sta je ook vaak op wacht en voer je brand-, openings- en sluitrondes uit. Dat betekent dat je de kazerne of de omgeving controleert en rapportages uitbrengt aan je leidinggevende. Ontstaan er onverwachte, ernstige situaties? Dan kom je in actie.  

Mentaal en lichamelijk sterk 

Vanzelfsprekend heb je een flinke portie verantwoordelijkheidsgevoel. Als het nodig is, ga je voor je collega’s door het vuur en je stelt het groepsbelang altijd boven je eigen belang. Je hebt er ook geen problemen mee om orders te volgen en je aan de regels te houden. Zonder tegenspraak doe je wat er van je verwacht wordt. Maar als soldaat ben je niet alleen mentaal sterk. Ook lichamelijk ben je in topconditie. Op de kazerne train je met je collega’s zodat je sterk genoeg bent voor extreme omstandigheden. Want die komen er, daar kan je zeker van zijn. En ook dan weet je het hoofd koel te houden.  

Toelatingseisen

Als je voldoet aan de toelatingseisen, heb je bijna altijd het recht om de opleiding te volgen die je wilt. Je kunt een mbo-opleiding op niveau 2 volgen als je aan één van de volgende voorwaarden voldoet:  

 • diploma vmbo basisberoepsgerichte, kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
 • overgangsbewijs naar 4 havo
 • diploma Entree

Lees hier meer over toelatingseisen en toelatingsrecht

Aanvullende toelatingseisen

Deze opleiding heeft een intake met aanvullende toelatingseisen. Om te kunnen starten met de opleiding, moet je voldoen aan deze toelatingseisen.

Klik hier voor meer info over de toelatingsprocedure

 • BOL of BBL?

  Waar kies jij voor? School en stage? Of werken en leren?

  Lees meer
 • Hulp bij studiekeuze

  Een mbo-opleiding kiezen kan best lastig zijn. Gelukkig krijg je bij Firda op allerlei manieren hulp bij het kiezen.

  Lees meer
 • Een dag meelopen?

  Wil jij een dag meelopen? Meld je dan aan voor een Meeloopdag!

  Meld je aan voor een Meeloopdag

Vakken

Op de opleiding werk je aan je mentale en lichamelijke conditie. Je leert samenwerken en krijgt les in militaire vaardigheden en basisonderhoud aan uitrusting en communicatiemiddelen. Ook leer je werken met materieel en voer je oefenend gevechtshandelingen uit. Sport? Zeker, je gaat werpen, vangen, klimmen, klauteren en trainen om sterker en vaardiger te worden. Veelzijdig bewegen, dus.  

 • Defensieleer 
 • Sport/fysieke training 
 • Militaire basisvaardigheden 
 • Loopbaanoriëntatie 

Wat kan je ermee worden?

Na je opleiding werk je als militair bij Defensie. Meestal ga je aan de slag bij de Koninklijke Landmacht. Wil je doorleren? Dat kan ook. Als je eenmaal binnen bent bij Defensie, kan je jezelf via verschillende opleidingen verder ontwikkelen.  

Beperkt aantal plaatsen

De opleiding heeft een beperkt aantal plaatsen. Dat noemen we numerus fixus. Deze opleiding heeft in Leeuwarden 25 en in Emmeloord 15 opleidingsplaatsen. Bij deze numerus fixus opleiding word je toegelaten op volgorde van aanmelddatum. Meld je dus op tijd aan. Als de opleiding vol zit, kom je op de wachtlijst. 

Open Dag

Bekijk de locaties

Firda heeft meerdere locaties in verschillende plaatsen in Friesland en Flevoland. De kans is dus groot dat er ook een locatie bij jou in de buurt is.

Bekijk de Firda locaties 

Schoolkosten en lesgeld

Als je een mbo-opleiding volgt, maak je kosten. Vanaf je 18e betaal je lesgeld. Ook heb je te maken met schoolkosten, omdat je spullen moet kopen voor je opleiding. We kunnen je financieel helpen als dat nodig is.

Ben je op 1 augustus 18 jaar en volg je een voltijd mbo-opleiding? Dan moet je een deel van je opleiding zelf betalen. Dat noemen we lesgeld. Je betaalt het lesgeld aan DUO, soms via ons. Als je op 1 augustus jonger dan 18 jaar bent, betaal je geen lesgeld. 

Hoeveel lesgeld moet ik betalen? 
Hoeveel lesgeld je moet betalen, hangt af van de opleiding die je doet. 

De kosten voor studiejaar 2024/2025 zijn: 

 • Bol-opleiding of voltijd vavo: € 1419,-.  
 • Bbl-opleidingen op niveau 1 of 2: € 295,-.  
 • Bbl-opleidingen op niveau 3 en 4: € 715,-.  
 • Deeltijd vavo: € 0,94 per 45 minuten onderwijs. 

Veelgestelde vragen

Wanneer zijn er voorlichtingen?

Firda organiseert op verschillende momenten in het jaar en op verschillende manieren voorlichtingen. Zo helpen we jou met het kiezen van de juiste opleiding, en we geven natuurlijk ook graag antwoord op jouw vragen. 

Open dag
Tijdens een open dag kun je kennismaken met alle opleidingen op alle vestigingen van Firda. Een mooie kans om de sfeer te proeven en docenten en studenten te leren kennen.

Infodag
Op verschillende momenten in het schooljaar, organiseert Firda infodagen. Dat gaat vaak per opleiding of studierichting, zodat je gerichtere vragen kunt stellen. Er is dan meer ruimte voor een persoonlijk gesprek dan op een open dag.

Meeloopdag
Voor leerlingen van vmbo-4 of leerlingen die van de havo willen overstappen naar het mbo, organiseren we meeloopdagen. Tijdens een meeloopdag kun je een dag of dagdeel meemaken hoe een opleiding in de praktijk is.

Als ik in het eerste jaar de opleiding niet leuk vind, kan ik dan makkelijk overstappen naar een andere opleiding?

Samen met je decaan, studieloopbaanbegeleider of iemand van het SSC bespreek je ten eerste welke opleiding je wilt beginnen. Daarna bespreek je samen welke mogelijkheden er zijn tot je op je nieuwe opleiding kunt starten. 

Welke niveaus zijn er in het mbo?

In het mbo kennen we vier niveaus:

 • Entreeopleiding is een assistenten opleiding. Je wordt bijvoorbeeld horeca-assistent of zorghulp.
 • Niveau 2 is een basisberoepsopleiding. Je wordt bijvoorbeeld receptionist of beveiliger.
 • Niveau 3 is een vakopleiding. Je wordt bijvoorbeeld kok of office-assistant
 • Niveau 4 is een middenkaderopleiding of specialistenopleiding. Je wordt bijvoorbeeld manager retail of mediavormgever.

Wat is het verschil in BOL en BBL?

Bij veel van de opleidingen van Firda ga je bijna elke dag naar school. Ook loop je tijdens je opleiding stage. Dat noemen we bol-opleidingen. Bol staat voor beroepsopleidende leerweg.

Wil je veel werken en daarnaast een beroep leren en een mbo-diploma halen? Dan is een bbl-opleiding wat je zoekt. Bbl staat voor beroepsbegeleidende leerweg. Kies je voor werken en leren, dan ga je meestal een of twee dagen per week naar school. De rest van de week werk je.