Maak je je sterk voor vrede en veiligheid? Ga je door het vuur voor je collega’s? En ben je fit, mentaal sterk en heb je tonnen verantwoordelijkheidsgevoel? Dan is werken bij Defensie zeker wat voor jou. Als aankomend medewerker grondoptreden kom je in actie voor het Korps Mariniers, onderdeel van de Koninklijke Marine. Een avontuurlijk beroep, waarvoor je sterk in je schoenen moet staan.  

Grens van land en water 
Als marinier doe je mee aan oefeningen en operaties in binnen- en buitenland. Daar opereer je op de grens van land en water, vaak in het duister om niet op te vallen. Je kan overal ter wereld worden ingezet, waardoor je lichamelijk en geestelijk op alles voorbereid moet zijn. Spannend en onvoorspelbaar? Dat is het zeker! Mariniers doen daarom veel aan sport, houden hun vaardigheden op peil en oefenen in uiteenlopende omstandigheden: op het water, in de bergen, in vochtige hitte en in vriesdroge kou. Als marinier sta je ook vaak op wacht en voer je brand-, openings- en sluitrondes uit. Dat betekent dat je het schip of de omgeving controleert en rapportages uitbrengt aan je leidinggevende. Ontstaan er onverwachte, ernstige situaties? Dan kom je in actie.  

Hoofd koel houden 
Vanzelfsprekend heb je een flinke portie verantwoordelijkheidsgevoel. Als het nodig is, ga je voor je collega’s door het vuur en je stelt het groepsbelang altijd boven je eigen belang. Je hebt er ook geen problemen mee om orders te volgen en je aan de regels te houden. Zonder tegenspraak doe je wat er van je verwacht wordt. Maar als marinier ben je niet alleen mentaal sterk. Ook lichamelijk ben je in topconditie. Op het marineschip train je met je collega’s zodat je sterk genoeg bent voor extreme omstandigheden. Want die komen er, daar kan je zeker van zijn. Daarom is het belangrijk dat je niet bang bent aangelegd. Soms voer je taken uit met gevaar voor eigen leven en dan moet je het hoofd koel houden! 

VeVa-opleiding 
Een VeVa-opleiding is een mbo-opleiding in samenwerking met Defensie. Je wisselt bij deze opleiding theorielessen bij Firda af met praktijklessen bij Defensie. Aan het eind van de opleiding ontvang je het diploma aankomend medewerker grondoptreden en heb je dan ook alles in huis voor een vliegende start in het leger!  

Toelatingseisen

Als je voldoet aan de toelatingseisen, heb je bijna altijd het recht om de opleiding te volgen die je wilt. Je kunt een mbo-opleiding op niveau 2 volgen als je aan één van de volgende voorwaarden voldoet:  

 • diploma vmbo basisberoepsgerichte, kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
 • overgangsbewijs naar 4 havo
 • diploma Entree

Lees hier meer over toelatingseisen en toelatingsrecht

Aanvullende toelatingseisen

Deze opleiding heeft een intake met aanvullende toelatingseisen. Om te kunnen starten met de opleiding, moet je voldoen aan deze toelatingseisen.

Klik hier voor meer info over de toelatingsprocedure

 • BOL of BBL?

  Waar kies jij voor? School en stage? Of werken en leren?

  Lees meer
 • Hulp bij studiekeuze

  Een mbo-opleiding kiezen kan best lastig zijn. Gelukkig krijg je bij Firda op allerlei manieren hulp bij het kiezen.

  Lees meer
 • Een dag meelopen?

  Wil jij een dag meelopen? Meld je dan aan voor een Meeloopdag!

  Meld je aan voor een Meeloopdag

Vakken

Op de opleiding werk je aan je mentale en lichamelijke conditie. Je leert samenwerken en krijgt les in militaire vaardigheden en basisonderhoud aan uitrusting en communicatiemiddelen. Ook leer je werken met materieel en voer je oefenend gevechtshandelingen uit. Sport? Zeker, je gaat werpen, vangen, klimmen, klauteren en trainen om sterker en vaardiger te worden. Veelzijdig bewegen, dus.

 • Defensieleer 
 • Sport 
 • Militaire basisvaardigheden 
 • Loopbaanoriëntatie 

Wat kan je ermee worden?

Geslaagd voor de opleiding? Dan kan je als marinier instromen bij het Korps Mariniers. Daar kan je worden ingezet bij militaire operaties over de hele wereld. Wil je doorleren? Dat kan ook. Als je eenmaal bij Defensie werkt, kan je via verschillende opleidingen je vaardigheden verder ontwikkelen. Zo kan je kiezen voor de specialismen parachutist, kikvorsman of sport- of ski-instructeur. Om er maar een paar te noemen.  

Beperkt aantal plaatsen

De opleiding heeft een beperkt aantal plaatsen. Dat noemen we numerus fixus. Deze opleiding heeft in Leeuwarden 20 opleidingsplaatsen. Bij een numerus fixus opleiding is het van belang dat je je uiterlijk 1 april aanmeldt. Doe je dit, dan is er voldoende tijd voor een kennismakingsgesprek en voor de plaatsingsprocedure. Studenten die zich ná 1 april aanmelden, plaatsen we op volgorde van binnenkomst op de wachtlijst.

Meer informatie over numerus fixus

Open Dag

Bekijk de locaties

Firda heeft meerdere locaties in verschillende plaatsen in Friesland en Flevoland. De kans is dus groot dat er ook een locatie bij jou in de buurt is.

Bekijk de Firda locaties 

Schoolkosten en lesgeld

Als je een mbo-opleiding volgt, maak je kosten. Vanaf je 18e betaal je lesgeld. Ook heb je te maken met schoolkosten, omdat je spullen moet kopen voor je opleiding. We kunnen je financieel helpen als dat nodig is.

Ben je op 1 augustus 18 jaar en volg je een voltijd mbo-opleiding? Dan moet je een deel van je opleiding zelf betalen. Dat noemen we lesgeld. Je betaalt het lesgeld aan DUO, soms via ons. Als je op 1 augustus jonger dan 18 jaar bent, betaal je geen lesgeld. 

Hoeveel lesgeld moet ik betalen? 
Hoeveel lesgeld je moet betalen, hangt af van de opleiding die je doet. 

De kosten voor studiejaar 2024/2025 zijn: 

 • Bol-opleiding of voltijd vavo: € 1419,-.  
 • Bbl-opleidingen op niveau 1 of 2: € 295,-.  
 • Bbl-opleidingen op niveau 3 en 4: € 715,-.  
 • Deeltijd vavo: € 0,94 per 45 minuten onderwijs. 

Veelgestelde vragen

Wanneer zijn er voorlichtingen?

Firda organiseert op verschillende momenten in het jaar en op verschillende manieren voorlichtingen. Zo helpen we jou met het kiezen van de juiste opleiding, en we geven natuurlijk ook graag antwoord op jouw vragen. 

Open dag
Tijdens een open dag kun je kennismaken met alle opleidingen op alle vestigingen van Firda. Een mooie kans om de sfeer te proeven en docenten en studenten te leren kennen.

Infodag
Op verschillende momenten in het schooljaar, organiseert Firda infodagen. Dat gaat vaak per opleiding of studierichting, zodat je gerichtere vragen kunt stellen. Er is dan meer ruimte voor een persoonlijk gesprek dan op een open dag.

Meeloopdag
Voor leerlingen van vmbo-4 of leerlingen die van de havo willen overstappen naar het mbo, organiseren we meeloopdagen. Tijdens een meeloopdag kun je een dag of dagdeel meemaken hoe een opleiding in de praktijk is.

Als ik in het eerste jaar de opleiding niet leuk vind, kan ik dan makkelijk overstappen naar een andere opleiding?

Samen met je decaan, studieloopbaanbegeleider of iemand van het SSC bespreek je ten eerste welke opleiding je wilt beginnen. Daarna bespreek je samen welke mogelijkheden er zijn tot je op je nieuwe opleiding kunt starten. 

Welke niveaus zijn er in het mbo?

In het mbo kennen we vier niveaus:

 • Entreeopleiding is een assistenten opleiding. Je wordt bijvoorbeeld horeca-assistent of zorghulp.
 • Niveau 2 is een basisberoepsopleiding. Je wordt bijvoorbeeld receptionist of beveiliger.
 • Niveau 3 is een vakopleiding. Je wordt bijvoorbeeld kok of office-assistant
 • Niveau 4 is een middenkaderopleiding of specialistenopleiding. Je wordt bijvoorbeeld manager retail of mediavormgever.

Wat is het verschil in BOL en BBL?

Bij veel van de opleidingen van Firda ga je bijna elke dag naar school. Ook loop je tijdens je opleiding stage. Dat noemen we bol-opleidingen. Bol staat voor beroepsopleidende leerweg.

Wil je veel werken en daarnaast een beroep leren en een mbo-diploma halen? Dan is een bbl-opleiding wat je zoekt. Bbl staat voor beroepsbegeleidende leerweg. Kies je voor werken en leren, dan ga je meestal een of twee dagen per week naar school. De rest van de week werk je.