Maak je je sterk voor vrede en veiligheid? Ga je door het vuur voor je collega’s? En ben je fit, mentaal sterk en heb je tonnen verantwoordelijkheidsgevoel? Dan is deze VeVa-opleiding zeker wat voor jou! Als aankomend onderofficier grondoptreden kom je in actie voor de krijgsmacht. Een avontuurlijk beroep, waarvoor je sterk in je schoenen moet staan. En niet bang moet zijn om de leiding te pakken. 

Spannend en onvoorspelbaar 

Werken voor de krijgsmacht is vaak spannend en onvoorspelbaar. Je militaire taken bestaan bijvoorbeeld uit patrouilleren, toezicht houden en het onschadelijk maken van mijnen. Maar je richt ook checkpoints, wegversperringen en basewachten in. Verder onderhoud je de voertuigen en zorg je ervoor dat alle communicatiemiddelen goed werken. Het is belangrijk dat je niet bang bent aangelegd. Soms voer je taken uit met gevaar voor eigen leven en dan moet je het hoofd koel houden. Ook heimwee is niet handig in het leger. Je gaat regelmatig op oefening of uitzending en dan kan je maanden van huis zijn. 

Team aansturen 

Vanzelfsprekend heb je een flinke portie verantwoordelijkheidsgevoel. Maar je bent ook een kei in coördineren en je neemt graag het voortouw in het uitvoeren van opdrachten. Als onderofficier geef je de instructies van je leidinggevenden door aan je teamleden. Je stuurt je team aan en geeft leiding tijdens het verkennen van terreinen, het optreden bij incidenten en het uitvoeren van beveiligingstaken. De munitie van jou en je team? Daar ben je als onderofficier verantwoordelijk voor, net als voor de uitvoering van het werk van je teamleden. Maar vergeet de sociale kant niet. Soms zijn de omstandigheden in het leger zwaar en dan ben je er als klankbord voor je collega’s. Je begeleidt en adviseert hen tijdens gesprekken en zorgt ervoor dat iedereen gemotiveerd blijft.  

Als militair ben je overigens niet alleen mentaal sterk. Ook lichamelijk ben je in topconditie. Op de kazerne of op het marineschip train je met je collega’s zodat je sterk genoeg bent voor extreme omstandigheden. Want die komen er zeker! 

Toelatingseisen

Als je voldoet aan de toelatingseisen, heb je bijna altijd het recht om de opleiding te volgen die je wilt. Om een mbo-opleiding op niveau 3 te kunnen doen, moet je voldoen aan één van de volgende voorwaarden:  

 • diploma vmbo kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
 • overgangsbewijs naar 4 havo
 • mbo-diploma niveau 2

Lees hier meer over toelatingseisen en toelatingsrecht

Aanvullende toelatingseisen

Deze opleiding heeft een intake met aanvullende toelatingseisen. Om te kunnen starten met de opleiding, moet je voldoen aan deze toelatingseisen.

Klik hier voor meer info over de toelatingsprocedure

 • BOL of BBL?

  Waar kies jij voor? School en stage? Of werken en leren?

  Lees meer
 • Hulp bij studiekeuze

  Een mbo-opleiding kiezen kan best lastig zijn. Gelukkig krijg je bij Firda op allerlei manieren hulp bij het kiezen.

  Lees meer
 • Een dag meelopen?

  Wil jij een dag meelopen? Meld je dan aan voor een Meeloopdag!

  Meld je aan voor een Meeloopdag

Vakken

Op de opleiding leer je alle militaire basisvaardigheden. Je leert hoe je jezelf verplaatst op verschillende terreinen, hoe je optreedt bij incidenten en hoe je beveiligingstaken en gevechtshandelingen uitvoert. Daarnaast leer je leiding- en lesgeven aan een groep. Sport? Zeker, je gaat werpen, vangen, klimmen, klauteren en trainen om sterker en vaardiger te worden. Veelzijdig bewegen, dus. 

 • Defensieleer 
 • Sport/fysieke training 

Wat kan je ermee worden?

Geslaagd voor de opleiding? Dan kan je als onderofficier instromen bij de Koninklijke Landmacht of de Koninklijke Marine. Daar kan je worden ingezet bij militaire operaties over de hele wereld. Wil je doorleren? Dat kan ook. Als je eenmaal bij Defensie werkt, kan je via verschillende opleidingen je leiderschapskwaliteiten verder ontwikkelen. 

Beperkt aantal plaatsen

De opleiding heeft een beperkt aantal plaatsen. Dat noemen we numerus fixus. Deze opleiding heeft in Leeuwarden 20 en in Emmeloord 20 opleidingsplaatsen. Bij deze numerus fixus opleiding word je toegelaten op volgorde van aanmelddatum. Meld je dus op tijd aan. Als de opleiding vol zit, kom je op de wachtlijst. 

Open Dag

Bekijk de locaties

Firda heeft meerdere locaties in verschillende plaatsen in Friesland en Flevoland. De kans is dus groot dat er ook een locatie bij jou in de buurt is.

Bekijk de Firda locaties 

Schoolkosten en lesgeld

Als je een mbo-opleiding volgt, maak je kosten. Vanaf je 18e betaal je lesgeld. Ook heb je te maken met schoolkosten, omdat je spullen moet kopen voor je opleiding. We kunnen je financieel helpen als dat nodig is.

Ben je op 1 augustus 18 jaar en volg je een voltijd mbo-opleiding? Dan moet je een deel van je opleiding zelf betalen. Dat noemen we lesgeld. Je betaalt het lesgeld aan DUO, soms via ons. Als je op 1 augustus jonger dan 18 jaar bent, betaal je geen lesgeld. 

Hoeveel lesgeld moet ik betalen? 
Hoeveel lesgeld je moet betalen, hangt af van de opleiding die je doet. 

De kosten voor studiejaar 2024/2025 zijn: 

 • Bol-opleiding of voltijd vavo: € 1419,-.  
 • Bbl-opleidingen op niveau 1 of 2: € 295,-.  
 • Bbl-opleidingen op niveau 3 en 4: € 715,-.  
 • Deeltijd vavo: € 0,94 per 45 minuten onderwijs. 

Veelgestelde vragen

Wanneer zijn er voorlichtingen?

Firda organiseert op verschillende momenten in het jaar en op verschillende manieren voorlichtingen. Zo helpen we jou met het kiezen van de juiste opleiding, en we geven natuurlijk ook graag antwoord op jouw vragen. 

Open dag
Tijdens een open dag kun je kennismaken met alle opleidingen op alle vestigingen van Firda. Een mooie kans om de sfeer te proeven en docenten en studenten te leren kennen.

Infodag
Op verschillende momenten in het schooljaar, organiseert Firda infodagen. Dat gaat vaak per opleiding of studierichting, zodat je gerichtere vragen kunt stellen. Er is dan meer ruimte voor een persoonlijk gesprek dan op een open dag.

Meeloopdag
Voor leerlingen van vmbo-4 of leerlingen die van de havo willen overstappen naar het mbo, organiseren we meeloopdagen. Tijdens een meeloopdag kun je een dag of dagdeel meemaken hoe een opleiding in de praktijk is.

Als ik in het eerste jaar de opleiding niet leuk vind, kan ik dan makkelijk overstappen naar een andere opleiding?

Samen met je decaan, studieloopbaanbegeleider of iemand van het SSC bespreek je ten eerste welke opleiding je wilt beginnen. Daarna bespreek je samen welke mogelijkheden er zijn tot je op je nieuwe opleiding kunt starten. 

Welke niveaus zijn er in het mbo?

In het mbo kennen we vier niveaus:

 • Entreeopleiding is een assistenten opleiding. Je wordt bijvoorbeeld horeca-assistent of zorghulp.
 • Niveau 2 is een basisberoepsopleiding. Je wordt bijvoorbeeld receptionist of beveiliger.
 • Niveau 3 is een vakopleiding. Je wordt bijvoorbeeld kok of office-assistant
 • Niveau 4 is een middenkaderopleiding of specialistenopleiding. Je wordt bijvoorbeeld manager retail of mediavormgever.

Wat is het verschil in BOL en BBL?

Bij veel van de opleidingen van Firda ga je bijna elke dag naar school. Ook loop je tijdens je opleiding stage. Dat noemen we bol-opleidingen. Bol staat voor beroepsopleidende leerweg.

Wil je veel werken en daarnaast een beroep leren en een mbo-diploma halen? Dan is een bbl-opleiding wat je zoekt. Bbl staat voor beroepsbegeleidende leerweg. Kies je voor werken en leren, dan ga je meestal een of twee dagen per week naar school. De rest van de week werk je.