Maak je je sterk voor vrede en veiligheid? En doe je dat het liefst op de grond, in een pantservoertuig? Dan is de opleiding medewerker pantserinfanterie zeker wat voor jou! De opleiding is speciaal ontwikkeld voor de 43e Gemechaniseerde Pantserbrigade in Havelte. Je verlegt er lichamelijke en mentale grenzen zodat je vol vertrouwen bij grondgevechten in actie kan komen. 

Grondgevecht voeren 
Als infanterist voer je in een groep van tien militairen het grondgevecht. Dat doe je vanuit een gepantserd voertuig, maar even vaak ben je aan het werk buiten je voertuig. Je werkt meestal in terreinen als bossen, dorpen en steden, waar je patrouilles loopt en de veiligheid controleert. Met jouw scherpe blik ontdek je afwijkingen en verdachte bewegingen meteen. Maar je doet ook het onderhoud aan materieel, beveiliging en camouflage. Natuurlijk is gewapend optreden soms onvermijdelijk. Je bent dan ook op alles voorbereid en je weet hoe je doeltreffend én verstandig met automatische en semiautomatische wapens om moet gaan. 

Grenzen verleggen 
In de infanterie verleg je continu je lichamelijke en mentale grenzen. Dat vind je niet erg, want je vindt het een uitdaging om het uiterste uit jezelf te halen. Je hebt een flinke portie verantwoordelijkheidsgevoel en het groepsbelang komt voor jou altijd boven het eigenbelang. Echte kameraadschap, dus. Verder weet je hoe je om moet gaan met verschillende culturen. Dat is belangrijk, want als je wordt uitgezonden kom je met allerlei mensen in aanraking. Als soldaat ben je overigens niet alleen mentaal sterk. Ook lichamelijk ben je in topconditie. Op de kazerne train je met je collega’s zodat je sterk genoeg bent voor extreme omstandigheden. Want die komen er, daar kan je zeker van zijn. En dan weet je het hoofd koel te houden om in de strijd voorop te gaan. 

Toelatingseisen

Als je voldoet aan de toelatingseisen, heb je bijna altijd het recht om de opleiding te volgen die je wilt. Om een mbo-opleiding op niveau 3 te kunnen doen, moet je voldoen aan één van de volgende voorwaarden:  

 • diploma vmbo kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
 • overgangsbewijs naar 4 havo
 • mbo-diploma niveau 2

Lees hier meer over toelatingseisen en toelatingsrecht

Aanvullende toelatingseisen

Deze opleiding heeft een intake met aanvullende toelatingseisen. Om te kunnen starten met de opleiding, moet je voldoen aan deze toelatingseisen.

Klik hier voor meer info over de toelatingsprocedure

 • BOL of BBL?

  Waar kies jij voor? School en stage? Of werken en leren?

  Lees meer
 • Hulp bij studiekeuze

  Een mbo-opleiding kiezen kan best lastig zijn. Gelukkig krijg je bij Firda op allerlei manieren hulp bij het kiezen.

  Lees meer
 • Een dag meelopen?

  Wil jij een dag meelopen? Meld je dan aan voor een Meeloopdag!

  Meld je aan voor een Meeloopdag

Vakken

Op de opleiding leer je militaire basisvaardigheden. Je leert hoe je jezelf verplaatst op terreinen, hoe je optreedt bij incidenten en hoe je beveiligingstaken en gevechtshandelingen uitvoert. Maar je leert ook hoe je moet reageren als je explosieven aantreft. Sport? Zeker, je gaat werpen, vangen, klimmen, klauteren en trainen om sterker en vaardiger te worden. Veelzijdig bewegen, dus. 

 • Defensieleer 
 • Sport 

Wat kan je ermee worden?

Na je opleiding heb je een diploma aankomend onderofficier grondoptreden en kan je meteen aan de slag bij de 43e Gemechaniseerde Brigade in Havelte. Daar word je geplaatst bij de pantserinfanterie als manschap of soldaat. Nadat je twee jaar ervaring hebt opgedaan, kan je door naar de Koninklijke Militaire School (KMS) waarna je als onderofficier aan het werk kan.

Beperkt aantal plaatsen

De opleiding heeft een beperkt aantal plaatsen. Dat noemen we numerus fixus. Deze opleiding heeft in Leeuwarden 20 opleidingsplaatsen. Bij een numerus fixus opleiding is het van belang dat je je uiterlijk 1 april aanmeldt. Doe je dit, dan is er voldoende tijd voor een kennismakingsgesprek en voor de plaatsingsprocedure. Studenten die zich ná 1 april aanmelden, plaatsen we op volgorde van binnenkomst op de wachtlijst.

Meer informatie over numerus fixus

Open Dag

Bekijk de locaties

Firda heeft meerdere locaties in verschillende plaatsen in Friesland en Flevoland. De kans is dus groot dat er ook een locatie bij jou in de buurt is.

Bekijk de Firda locaties 

Schoolkosten en lesgeld

Als je een mbo-opleiding volgt, maak je kosten. Vanaf je 18e betaal je lesgeld. Ook heb je te maken met schoolkosten, omdat je spullen moet kopen voor je opleiding. We kunnen je financieel helpen als dat nodig is.

Ben je op 1 augustus 18 jaar en volg je een voltijd mbo-opleiding? Dan moet je een deel van je opleiding zelf betalen. Dat noemen we lesgeld. Je betaalt het lesgeld aan DUO, soms via ons. Als je op 1 augustus jonger dan 18 jaar bent, betaal je geen lesgeld. 

Hoeveel lesgeld moet ik betalen? 
Hoeveel lesgeld je moet betalen, hangt af van de opleiding die je doet. 

De kosten voor studiejaar 2024/2025 zijn: 

 • Bol-opleiding of voltijd vavo: € 1419,-.  
 • Bbl-opleidingen op niveau 1 of 2: € 295,-.  
 • Bbl-opleidingen op niveau 3 en 4: € 715,-.  
 • Deeltijd vavo: € 0,94 per 45 minuten onderwijs. 

Veelgestelde vragen

Wanneer zijn er voorlichtingen?

Firda organiseert op verschillende momenten in het jaar en op verschillende manieren voorlichtingen. Zo helpen we jou met het kiezen van de juiste opleiding, en we geven natuurlijk ook graag antwoord op jouw vragen. 

Open dag
Tijdens een open dag kun je kennismaken met alle opleidingen op alle vestigingen van Firda. Een mooie kans om de sfeer te proeven en docenten en studenten te leren kennen.

Infodag
Op verschillende momenten in het schooljaar, organiseert Firda infodagen. Dat gaat vaak per opleiding of studierichting, zodat je gerichtere vragen kunt stellen. Er is dan meer ruimte voor een persoonlijk gesprek dan op een open dag.

Meeloopdag
Voor leerlingen van vmbo-4 of leerlingen die van de havo willen overstappen naar het mbo, organiseren we meeloopdagen. Tijdens een meeloopdag kun je een dag of dagdeel meemaken hoe een opleiding in de praktijk is.

Als ik in het eerste jaar de opleiding niet leuk vind, kan ik dan makkelijk overstappen naar een andere opleiding?

Samen met je decaan, studieloopbaanbegeleider of iemand van het SSC bespreek je ten eerste welke opleiding je wilt beginnen. Daarna bespreek je samen welke mogelijkheden er zijn tot je op je nieuwe opleiding kunt starten. 

Welke niveaus zijn er in het mbo?

In het mbo kennen we vier niveaus:

 • Entreeopleiding is een assistenten opleiding. Je wordt bijvoorbeeld horeca-assistent of zorghulp.
 • Niveau 2 is een basisberoepsopleiding. Je wordt bijvoorbeeld receptionist of beveiliger.
 • Niveau 3 is een vakopleiding. Je wordt bijvoorbeeld kok of office-assistant
 • Niveau 4 is een middenkaderopleiding of specialistenopleiding. Je wordt bijvoorbeeld manager retail of mediavormgever.

Wat is het verschil in BOL en BBL?

Bij veel van de opleidingen van Firda ga je bijna elke dag naar school. Ook loop je tijdens je opleiding stage. Dat noemen we bol-opleidingen. Bol staat voor beroepsopleidende leerweg.

Wil je veel werken en daarnaast een beroep leren en een mbo-diploma halen? Dan is een bbl-opleiding wat je zoekt. Bbl staat voor beroepsbegeleidende leerweg. Kies je voor werken en leren, dan ga je meestal een of twee dagen per week naar school. De rest van de week werk je.