Plannen, organiseren, onderzoeken en uitvoeren zijn taken dat je in je werk graag toe zou willen passen. Als allround assistant business services sta je klaar om anderen te helpen. Je verdiept je in financiële processen binnen de onderneming. Ook vind je het leuk om met anderen te werken aan projecten, maar zelfstandig werken vind je ook geen probleem. 

Met deze brede interesse ben je ruim inzetbaar binnen een onderneming, je kan je team ontzorgen op verschillende gebieden en je weet hoe je klanten kunt werven met marketing & communicatie. Een echte duizendpoot ben jij! 

Ook ontvang je klanten, hou je de agenda bij, werk je teksten uit of organiseer je vergaderingen voor de organisatie.

Business Administration en Control Specialist 

Deze opleiding begint met een basisjaar

LET OP: Dit geldt alleen voor Emmeloord

Het opleidingsaanbod binnen Economie en Ondernemen is heel uitgebreid. Het kan lastig zijn om een goede keuze te maken. Bij Firda begin je daarom met een basisjaar waarin je van alle opleidingen kan proeven.

Lees meer over het basisjaar Economie en Ondernemen

 

Toelatingseisen

Als je voldoet aan de toelatingseisen, heb je bijna altijd het recht om de opleiding te volgen die je wilt. Voor alle opleidingen van Firda gelden de volgende toelatingseisen:

Je kunt een entreeopleiding doen als je: 

 • op 1 augustus van het schooljaar minimaal 16 jaar bent
 • BOL of BBL?

  Waar kies jij voor? School en stage? Of werken en leren?

  Lees meer
 • Hulp bij studiekeuze

  Een mbo-opleiding kiezen kan best lastig zijn. Gelukkig krijg je bij Firda op allerlei manieren hulp bij het kiezen.

  Lees meer

Vakken

Als allround assistant business services heb je van allerlei verschillende taken verstand. Je leert hoe je kunt plannen en organiseren, maar ook hoe je klanten kan werven met marketing & communicatie. Je leert over de financiële processen binnen een bedrijf en maakt kennis met de communicatie intern en extern.

 • Microsoft pakket
  Krijg alle apps onder de knie. Leer werken met: Word, Excel, PowerPoint, Outlook enzovoort. 
 • Vaktheorie
  Leer in de praktijk hoe je als secretariaat aan de slag kunt. 
 • Project-/praktijksimulatie
  Door middel van project-/praktijksimulatie leer je verschillende werkzaamheden te verrichten als allround assistant business services
 • Bedrijfsadministratie
  Leer hoe je de administratie kunt uitvoeren voor de onderneming. 
 • Bedrijfseconomie
  Leer alles over de economie en pas toe wat je hebt geleerd in de praktijk. Kan eruit.

Wat kan je ermee worden?

Je komt te werken op de administratieve afdeling van een klein, middelgroot of groot bedrijf. Of ondersteun projectmatig zzp’ers en verenigingen met hun administratieve werkzaamheden.

Open Dag

Bekijk de locaties

Firda heeft meerdere locaties in verschillende plaatsen in Friesland en Flevoland. De kans is dus groot dat er ook een locatie bij jou in de buurt is.

Bekijk de Firda locaties 

Schoolkosten en lesgeld

Als je een mbo-opleiding volgt, maak je kosten. Vanaf je 18e betaal je lesgeld. Ook heb je te maken met schoolkosten, omdat je spullen moet kopen voor je opleiding. We kunnen je financieel helpen als dat nodig is.

Ben je op 1 augustus 18 jaar en volg je een voltijd mbo-opleiding? Dan moet je een deel van je opleiding zelf betalen. Dat noemen we lesgeld. Je betaalt het lesgeld aan DUO, soms via ons. Als je op 1 augustus jonger dan 18 jaar bent, betaal je geen lesgeld. 

Hoeveel lesgeld moet ik betalen? 
Hoeveel lesgeld je moet betalen, hangt af van de opleiding die je doet. 

De kosten voor studiejaar 2023/2024 zijn: 

 • Bol-opleiding of voltijd vavo: € 1357,-.  
 • Bbl-opleidingen op niveau 1 of 2: € 270,-.  
 • Bbl-opleidingen op niveau 3 en 4: € 654,-.  
 • Deeltijd vavo: € 0,86 per 45 minuten onderwijs. 

Veelgestelde vragen

Wanneer zijn er voorlichtingen?

Firda organiseert op verschillende momenten in het jaar en op verschillende manieren voorlichtingen. Zo helpen we jou met het kiezen van de juiste opleiding, en we geven natuurlijk ook graag antwoord op jouw vragen. 

Open dag
Tijdens een open dag kun je kennismaken met alle opleidingen op alle vestigingen van Firda. Een mooie kans om de sfeer te proeven en docenten en studenten te leren kennen.

Infodag
Op verschillende momenten in het schooljaar, organiseert Firda infodagen. Dat gaat vaak per opleiding of studierichting, zodat je gerichtere vragen kunt stellen. Er is dan meer ruimte voor een persoonlijk gesprek dan op een open dag.

Meeloopdag
Voor leerlingen van vmbo-4 of leerlingen die van de havo willen overstappen naar het mbo, organiseren we meeloopdagen. Tijdens een meeloopdag kun je een dag of dagdeel meemaken hoe een opleiding in de praktijk is.

Als ik in het eerste jaar de opleiding niet leuk vind, kan ik dan makkelijk overstappen naar een andere opleiding?

Samen met je decaan, studieloopbaanbegeleider of iemand van het SSC bespreek je ten eerste welke opleiding je wilt beginnen. Daarna bespreek je samen welke mogelijkheden er zijn tot je op je nieuwe opleiding kunt starten. 

Welke niveaus zijn er in het mbo?

In het mbo kennen we vier niveaus:

 • Entreeopleiding is een assistenten opleiding. Je wordt bijvoorbeeld horeca-assistent of zorghulp.
 • Niveau 2 is een basisberoepsopleiding. Je wordt bijvoorbeeld receptionist of beveiliger.
 • Niveau 3 is een vakopleiding. Je wordt bijvoorbeeld kok of office-assistant
 • Niveau 4 is een middenkaderopleiding of specialistenopleiding. Je wordt bijvoorbeeld manager retail of mediavormgever.

Wat is het verschil in BOL en BBL?

Bij veel van de opleidingen van Firda ga je bijna elke dag naar school. Ook loop je tijdens je opleiding stage. Dat noemen we bol-opleidingen. Bol staat voor beroepsopleidende leerweg.

Wil je veel werken en daarnaast een beroep leren en een mbo-diploma halen? Dan is een bbl-opleiding wat je zoekt. Bbl staat voor beroepsbegeleidende leerweg. Kies je voor werken en leren, dan ga je meestal een of twee dagen per week naar school. De rest van de week werk je.