Ben je fit, avontuurlijk en gedisciplineerd? En heb je daarnaast twee rechterhanden? Dan is deze VEVA-opleiding zeker wat voor jou, want het leger kan altijd handige klussers en technische vakmensen gebruiken! Zo voer je bij de Genie, het bouwbedrijf van de Koninklijke Landmacht, dezelfde werkzaamheden uit als bij bouwbedrijven. Of je nu als metselaar, timmerman of elektricien aan de slag wilt, zo’n klus wordt stukken spannender bij Defensie! 

Compounds bouwen 

Als vakkracht onderhoud- en klussenbedrijf weet je alles over bouwtechniek, maar ook over civiele techniek, elektrotechniek en installatietechniek. Dat moet ook wel, want je werkt aan het aanleggen van bruggen of bouwt complete compounds met gebouwen, bunkers, observatieposten en douches. Maar dat niet alleen, je bent ook degene die ervoor zorgt dat de kazernes goed onderhouden worden. En dat de legerkampen tijdens oefeningen en uitzendingen zorgvuldig worden opgebouwd en ingericht. Eigenlijk doe je alles wat je in de normale bouw ook zou doen, maar je werkplek is natuurlijk een stukje uitdagender! 

Actie en avontuur 

Dat merk je vooral wanneer je op oefening of uitzending gaat. Zo kan je op uitzending ingezet worden bij de wederopbouw van een gebied. Je herbouwt openbare gebouwen, je herstelt de wegen en je legt waterpompen aan. Verder bouw je aan militaire constructies, zoals bruggen, vliegvelden en schuilplaatsen. Omdat je voor het leger werkt, is het belangrijk dat je net zo gedisciplineerd en fit bent als de andere militairen. Je werkt dus niet alleen met je handen, maar bent lichamelijk ook in topconditie. Op de kazerne train je met je collega’s zodat je sterk genoeg bent voor de extreme omstandigheden waar je als militair mee te maken kan krijgen.  

Deze opleiding gaat verhuizen

Binnen locatie Leeuwarden wordt deze opleiding nu aangeboden op Egelantierstraat. Vanaf schooljaar 2024-2025 wordt deze opleiding in Leeuwarden alleen aangeboden op Anne Wadmanwei.

Toelatingseisen

Als je voldoet aan de toelatingseisen, heb je bijna altijd het recht om de opleiding te volgen die je wilt. Om een mbo-opleiding op niveau 3 te kunnen doen, moet je voldoen aan één van de volgende voorwaarden:  

 • diploma vmbo kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
 • overgangsbewijs naar 4 havo
 • mbo-diploma niveau 2

Lees hier meer over toelatingseisen en toelatingsrecht

Aanvullende toelatingseisen

Deze opleiding heeft een intake met aanvullende toelatingseisen. Om te kunnen starten met de opleiding, moet je voldoen aan deze toelatingseisen.

Klik hier voor meer info over de toelatingsprocedure

 • BOL of BBL?

  Waar kies jij voor? School en stage? Of werken en leren?

  Lees meer
 • Hulp bij studiekeuze

  Een mbo-opleiding kiezen kan best lastig zijn. Gelukkig krijg je bij Firda op allerlei manieren hulp bij het kiezen.

  Lees meer
 • Een dag meelopen?

  Wil jij een dag meelopen? Meld je dan aan voor een Meeloopdag!

  Meld je aan voor een Meeloopdag

Vakken

Op de opleiding leer je alle basisvaardigheden van de bouw- installatie- en elektrotechniek, zoals het voorbereiden en uitvoeren van werk aan en in gebouwen. Ook ga je onderhoudswerkzaamheden aan technische installaties uitvoeren. Daarnaast leer je hoe je militaire opdrachten voorbereidt en hoe je optreedt bij incidenten. Sport, veelzijdig bewegen en werken aan je conditie? Dat ga je ook doen! 

 • bouw 
 • electro 
 • installatie 
 • defensieleer 
 • sport/fysieke training 

Wat kan je ermee worden?

Na de opleiding ben je volledig klaargestoomd voor een functie bij de Genie. Dat is een militair bedrijf, dat gespecialiseerd is in gevechtsondersteuning, constructie en gevaarlijke stoffen. Je kan dus gaan werken als timmerman, metselaar, elektricien, installateur en machinist op een kraan of grondverzetmachine. Maar je kan ook met giftige stoffen of munitie aan de slag, als je je daarin gespecialiseerd hebt. Wil je na je opleiding toch liever het bedrijfsleven in? Dat kan ook, want deze opleiding bereidt je prima voor op een carrière binnen én buiten Defensie! 

Beperkt aantal plaatsen

De opleiding heeft een beperkt aantal plaatsen. Dat noemen we numerus fixus. Deze opleiding heeft in Leeuwarden 15 opleidingsplaatsen. Bij deze numerus fixus opleiding word je toegelaten op volgorde van aanmelddatum. Meld je dus op tijd aan. Als de opleiding vol zit, kom je op de wachtlijst. 

Open Dag

Bekijk de locaties

Firda heeft meerdere locaties in verschillende plaatsen in Friesland en Flevoland. De kans is dus groot dat er ook een locatie bij jou in de buurt is.

Bekijk de Firda locaties 

Schoolkosten en lesgeld

Als je een mbo-opleiding volgt, maak je kosten. Vanaf je 18e betaal je lesgeld. Ook heb je te maken met schoolkosten, omdat je spullen moet kopen voor je opleiding. We kunnen je financieel helpen als dat nodig is.

Ben je op 1 augustus 18 jaar en volg je een voltijd mbo-opleiding? Dan moet je een deel van je opleiding zelf betalen. Dat noemen we lesgeld. Je betaalt het lesgeld aan DUO, soms via ons. Als je op 1 augustus jonger dan 18 jaar bent, betaal je geen lesgeld. 

Hoeveel lesgeld moet ik betalen? 
Hoeveel lesgeld je moet betalen, hangt af van de opleiding die je doet. 

De kosten voor studiejaar 2024/2025 zijn: 

 • Bol-opleiding of voltijd vavo: € 1419,-.  
 • Bbl-opleidingen op niveau 1 of 2: € 295,-.  
 • Bbl-opleidingen op niveau 3 en 4: € 715,-.  
 • Deeltijd vavo: € 0,94 per 45 minuten onderwijs. 

Veelgestelde vragen

Wanneer zijn er voorlichtingen?

Firda organiseert op verschillende momenten in het jaar en op verschillende manieren voorlichtingen. Zo helpen we jou met het kiezen van de juiste opleiding, en we geven natuurlijk ook graag antwoord op jouw vragen. 

Open dag
Tijdens een open dag kun je kennismaken met alle opleidingen op alle vestigingen van Firda. Een mooie kans om de sfeer te proeven en docenten en studenten te leren kennen.

Infodag
Op verschillende momenten in het schooljaar, organiseert Firda infodagen. Dat gaat vaak per opleiding of studierichting, zodat je gerichtere vragen kunt stellen. Er is dan meer ruimte voor een persoonlijk gesprek dan op een open dag.

Meeloopdag
Voor leerlingen van vmbo-4 of leerlingen die van de havo willen overstappen naar het mbo, organiseren we meeloopdagen. Tijdens een meeloopdag kun je een dag of dagdeel meemaken hoe een opleiding in de praktijk is.

Als ik in het eerste jaar de opleiding niet leuk vind, kan ik dan makkelijk overstappen naar een andere opleiding?

Samen met je decaan, studieloopbaanbegeleider of iemand van het SSC bespreek je ten eerste welke opleiding je wilt beginnen. Daarna bespreek je samen welke mogelijkheden er zijn tot je op je nieuwe opleiding kunt starten. 

Welke niveaus zijn er in het mbo?

In het mbo kennen we vier niveaus:

 • Entreeopleiding is een assistenten opleiding. Je wordt bijvoorbeeld horeca-assistent of zorghulp.
 • Niveau 2 is een basisberoepsopleiding. Je wordt bijvoorbeeld receptionist of beveiliger.
 • Niveau 3 is een vakopleiding. Je wordt bijvoorbeeld kok of office-assistant
 • Niveau 4 is een middenkaderopleiding of specialistenopleiding. Je wordt bijvoorbeeld manager retail of mediavormgever.

Wat is het verschil in BOL en BBL?

Bij veel van de opleidingen van Firda ga je bijna elke dag naar school. Ook loop je tijdens je opleiding stage. Dat noemen we bol-opleidingen. Bol staat voor beroepsopleidende leerweg.

Wil je veel werken en daarnaast een beroep leren en een mbo-diploma halen? Dan is een bbl-opleiding wat je zoekt. Bbl staat voor beroepsbegeleidende leerweg. Kies je voor werken en leren, dan ga je meestal een of twee dagen per week naar school. De rest van de week werk je.