Van patiënten welkom heten en te woord staan tot het klaarmaken van medicijnen en het geven van uitleg. Die afwisseling past bij jou. Tijdens de opleiding Apothekersassistent leer je alles over (de veiligheid) van de verschillende soorten medicijnen, over samenwerken met collega’s en over omgaan met zieke mensen. Hoe help je patiënten zo goed en professioneel mogelijk? Hoe geef je advies over medicijnen en leefstijl? Denk bijvoorbeeld aan advies over het slikken van (soms best grote) tabletten of over medicijnen zonder recept. Maar ook over stoppen met roken of over gezond eten. Verder leer je de voorraad van medicijnen bij te houden en de administratie te doen.  

Als apothekersassistent moet je heel precies en geconcentreerd kunnen werken. Je werkt in een team. Samen met de andere apothekersassistenten zorg je ervoor dat iedere patiënt de juiste medicijnen krijgt en deze veilig kan gebruiken. Je helpt en controleert elkaar. Verder werk je samen met apothekers, farmaceutisch consulenten, bezorgers van medicijnen en logistiek medewerkers. Al deze onderdelen behandelen we tijdens de opleiding.  

Deze opleiding gaat verhuizen

Binnen locatie Leeuwarden wordt deze opleiding nu aangeboden op Leeuwarden, Wilaarderburen. Vanaf schooljaar 2024-2025 wordt deze opleiding aangeboden op locatie Leeuwarden, Julianalaan.

Toelatingseisen

Als je voldoet aan de toelatingseisen, heb je bijna altijd het recht om de opleiding te volgen die je wilt. Om een mbo-opleiding op niveau 4 te kunnen doen, moet je voldoen aan één van de volgende voorwaarden:  

 • diploma vmbo kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg 
 • overgangsbewijs naar 4 havo
 • mbo-diploma niveau 2
 • mbo-diploma niveau 3

Lees hier meer over toelatingseisen en toelatingsrecht

 • BOL of BBL?

  Waar kies jij voor? School en stage? Of werken en leren?

  Lees meer
 • Hulp bij studiekeuze

  Een mbo-opleiding kiezen kan best lastig zijn. Gelukkig krijg je bij Firda op allerlei manieren hulp bij het kiezen.

  Lees meer
 • Een dag meelopen?

  Wil jij een dag meelopen? Meld je dan aan voor een Meeloopdag!

  Meld je aan voor een Meeloopdag

Vakken

We bereiden je zo goed mogelijk voor op een baan als apothekersassistent. Je krijgt les in verschillende vakken. Deze kunnen per studiejaar anders zijn. Je krijgt algemene vakken zoals Nederlands, Engels en rekenen. Maar je krijgt vooral vakken die te maken hebben met werken in een apotheek. Ook volg je een aantal keuzevakken. Verder vinden we je persoonlijke ontwikkeling belangrijk en willen we graag weten hoe het met je gaat. Je krijgt daarom een studieloopbaanbegeleider die je gaat coachen. Daarnaast geven we tijdens de opleiding aandacht aan samenwerken, flexibel omgaan met (onverwachte) situaties en aan het nemen van initiatief en verantwoordelijkheid. 

 • anatomie 
 • omgang en communiceren met patiënten 
 • kennis van medicijnen 
 • medicatieveiligheid 
 • afleveren van (handverkoop)geneesmiddelen 
 • geneesmiddelen klaarmaken voor gebruik (farmaceutische patiëntenzorg) 
 • voorlichting geven over gebruik medicijnen 
 • administratie bijhouden 
 • logistiek en voorraadbeheer 

Wat kan je ermee worden?

Je hebt het diploma Apothekersassistent gehaald. En dan? De apotheken staan om je te springen. Je kunt bijvoorbeeld aan het werk in een openbare apotheek, een ziekenhuis- of poliklinische apotheek of in een gezondheidscentrum. Andere werkplekken kunnen zijn: bij een groothandel of een farmaceutisch bedrijf. Je hebt genoeg keus.  

Open Dag

Bekijk de locaties

Firda heeft meerdere locaties in verschillende plaatsen in Friesland en Flevoland. De kans is dus groot dat er ook een locatie bij jou in de buurt is.

Bekijk de Firda locaties 

Schoolkosten en lesgeld

Als je een mbo-opleiding volgt, maak je kosten. Vanaf je 18e betaal je lesgeld. Ook heb je te maken met schoolkosten, omdat je spullen moet kopen voor je opleiding. We kunnen je financieel helpen als dat nodig is.

Ben je op 1 augustus 18 jaar en volg je een voltijd mbo-opleiding? Dan moet je een deel van je opleiding zelf betalen. Dat noemen we lesgeld. Je betaalt het lesgeld aan DUO, soms via ons. Als je op 1 augustus jonger dan 18 jaar bent, betaal je geen lesgeld. 

Hoeveel lesgeld moet ik betalen? 
Hoeveel lesgeld je moet betalen, hangt af van de opleiding die je doet. 

De kosten voor studiejaar 2023/2024 zijn: 

 • Bol-opleiding of voltijd vavo: € 1357,-.  
 • Bbl-opleidingen op niveau 1 of 2: € 270,-.  
 • Bbl-opleidingen op niveau 3 en 4: € 654,-.  
 • Deeltijd vavo: € 0,86 per 45 minuten onderwijs. 

Veelgestelde vragen

Wanneer zijn er voorlichtingen?

Firda organiseert op verschillende momenten in het jaar en op verschillende manieren voorlichtingen. Zo helpen we jou met het kiezen van de juiste opleiding, en we geven natuurlijk ook graag antwoord op jouw vragen. 

Open dag
Tijdens een open dag kun je kennismaken met alle opleidingen op alle vestigingen van Firda. Een mooie kans om de sfeer te proeven en docenten en studenten te leren kennen.

Infodag
Op verschillende momenten in het schooljaar, organiseert Firda infodagen. Dat gaat vaak per opleiding of studierichting, zodat je gerichtere vragen kunt stellen. Er is dan meer ruimte voor een persoonlijk gesprek dan op een open dag.

Meeloopdag
Voor leerlingen van vmbo-4 of leerlingen die van de havo willen overstappen naar het mbo, organiseren we meeloopdagen. Tijdens een meeloopdag kun je een dag of dagdeel meemaken hoe een opleiding in de praktijk is.

Als ik in het eerste jaar de opleiding niet leuk vind, kan ik dan makkelijk overstappen naar een andere opleiding?

Samen met je decaan, studieloopbaanbegeleider of iemand van het SSC bespreek je ten eerste welke opleiding je wilt beginnen. Daarna bespreek je samen welke mogelijkheden er zijn tot je op je nieuwe opleiding kunt starten. 

Welke niveaus zijn er in het mbo?

In het mbo kennen we vier niveaus:

 • Entreeopleiding is een assistenten opleiding. Je wordt bijvoorbeeld horeca-assistent of zorghulp.
 • Niveau 2 is een basisberoepsopleiding. Je wordt bijvoorbeeld receptionist of beveiliger.
 • Niveau 3 is een vakopleiding. Je wordt bijvoorbeeld kok of office-assistant
 • Niveau 4 is een middenkaderopleiding of specialistenopleiding. Je wordt bijvoorbeeld manager retail of mediavormgever.

Wat is het verschil in BOL en BBL?

Bij veel van de opleidingen van Firda ga je bijna elke dag naar school. Ook loop je tijdens je opleiding stage. Dat noemen we bol-opleidingen. Bol staat voor beroepsopleidende leerweg.

Wil je veel werken en daarnaast een beroep leren en een mbo-diploma halen? Dan is een bbl-opleiding wat je zoekt. Bbl staat voor beroepsbegeleidende leerweg. Kies je voor werken en leren, dan ga je meestal een of twee dagen per week naar school. De rest van de week werk je.