Als beveiliger zorg je ervoor dat anderen zich veilig voelen. Je houdt toezicht bij grote en kleine bedrijven, zoals winkels, kantoren of luchthavens. Ook bij evenementen en festivals sta je je mannetje. Heb je leidinggevende kwaliteiten? Dan mag je als beveiliger 3 een team aansturen. Onder jouw leiding zorgen je collega’s ervoor dat gebouwen, terreinen of personen goed beveiligd worden.

Leidinggeven 

Als beveiliger 3 doe je niet alleen zelf beveiligingswerk. Je organiseert het werk ook. Je hebt de operationele leiding over de beveiliging van gebouwen, terreinen of alarmcentrales. Samen met je team zorg je ervoor dat deze plekken altijd perfect beveiligd en gecontroleerd zijn. Verder maak je roosters, bewaak je de kwaliteit van je team en werk je mee aan beveiligingsplannen en managementrapportages. Je weet alles over regels, wetgeving en Arbo-eisen rondom veilig werken. En je houdt scherp in de gaten of deze goed worden nageleefd. Coördineren en rapporteren? Ook dat doe je, als verbindende spil tussen je collega’s en je leidinggevenden. 

Anderen helpen 

Als beveiliger kom je veel verschillende mensen tegen. Sterke sociale vaardigheden zijn dan ook onmisbaar als je in dit vak wil werken, ook binnen je team. Je motiveert je collega’s en zorgt ervoor dat iedereen soepel samenwerkt. Dat moet ook wel, want als er wat misgaat, is het belangrijk dat iedereen als een geoliede machine op elkaar is ingespeeld. Verder ben je fit, zie je er verzorgd uit en help je graag mensen. Een autoritaire of agressieve houding? Die heb je niet, want je weet hoe belangrijk het is om ontvlambare situaties met vriendelijkheid te sussen. Werkt dat niet? Dan weet je hoe je daadkrachtig moet optreden. Je schrikt niet van stressvolle gebeurtenissen en je hebt geen problemen met wisselende werkplekken of werktijden. 

Toelatingseisen

Als je voldoet aan de toelatingseisen, heb je bijna altijd het recht om de opleiding te volgen die je wilt. Om een mbo-opleiding op niveau 3 te kunnen doen, moet je voldoen aan één van de volgende voorwaarden:  

 • diploma vmbo kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
 • overgangsbewijs naar 4 havo
 • mbo-diploma niveau 2

Lees hier meer over toelatingseisen en toelatingsrecht

 • BOL of BBL?

  Waar kies jij voor? School en stage? Of werken en leren?

  Lees meer
 • Hulp bij studiekeuze

  Een mbo-opleiding kiezen kan best lastig zijn. Gelukkig krijg je bij Firda op allerlei manieren hulp bij het kiezen.

  Lees meer
 • Een dag meelopen?

  Wil jij een dag meelopen? Meld je dan aan voor een Meeloopdag!

  Meld je aan voor een Meeloopdag

Vakken

Op de opleiding leer je hoe je kantoren, winkels en evenementen veilig houdt. Je leert ook hoe je moet communiceren met omstanders, hulpdiensten en verdachte personen en hoe je omgaat met vertrouwelijke informatie. Daarnaast leer je leidinggeven, dienstplanningen maken en alles over de regels rondom veiligheid en Arbo. Levensreddend handelen? Ook dat staat op het programma. 

 • Kennis van uitvoering en situationele coördinatie 
 • Veilig werken en dienstplanning 
 • Analyse en instructie 
 • Projectmatig werken 
 • Leidinggeven 
 • Communicatie 
 • Sport 
 • (Beroepsgericht) Engels 

Wat kan je ermee worden?

Na de opleiding kan je aan de slag als teamleider beveiliging bij allerlei soorten bedrijven en organisaties. Veel beveiligers 3 werken gedetacheerd bij een opdrachtgever, maar er zijn ook veel beveiligers die werken op de afdeling beveiliging of facilitaire zaken van het bedrijf waar ze in dienst zijn. Wil je doorgroeien? Dat kan, vanuit deze functie kan je namelijk verder als unitassistent, unitmanager, ondernemer, regiomanager, beveiligingsadviseur of veiligheidsadviseur. Je kan vanuit de opleiding ook doorstromen naar de opleiding leidinggevende team/afdeling/project of jezelf specialiseren en doorstromen naar andere veiligheidsopleidingen. 

Beperkt aantal plaatsen

De opleiding heeft een beperkt aantal plaatsen. Dat noemen we numerus fixus. Deze opleiding heeft in Leeuwarden 70 opleidingsplaatsen, waarvan 20 voor februari instroom. Bij deze numerus fixus opleiding is het van belang dat je je voor 1 april aanmeldt. Doe je dit, dan is er voldoende tijd voor een kennismakingsgesprek en voor de lotings- of plaatsingsprocedure. Studenten die zich ná 1 april aanmelden, plaatsen we op volgorde van binnenkomst op de wachtlijst. 

Open Dag

Bekijk de locaties

Firda heeft meerdere locaties in verschillende plaatsen in Friesland en Flevoland. De kans is dus groot dat er ook een locatie bij jou in de buurt is.

Bekijk de Firda locaties 

Kosten

Als je een opleiding doet, moet je kosten maken. Vanaf je 18e betaal je lesgeld. Ook heb je te maken met schoolkosten, omdat je spullen moet kopen voor je opleiding. We kunnen je financieel helpen als dat nodig is.

Ben je op 1 augustus 18 jaar en doe je een volledige mbo-opleiding? Dan betaal je lesgeld aan Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Het maakt niet uit of je lessen volgt of stageloopt. Als je nog geen 18 jaar bent, hoef je geen lesgeld te betalen.

Dit is het lesgeld voor het studiejaar 2022/2023:

 • BOL, alle niveaus: € 1239,-
 • BBL, niveau 1 en 2: € 258,- 
 • BBL, niveau 3 en 4: € 624,- 

Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) stelt ieder jaar opnieuw het lesgeld vast. 

Veelgestelde vragen

Wanneer zijn er voorlichtingen?

Firda organiseert op verschillende momenten in het jaar en op verschillende manieren voorlichtingen. Zo helpen we jou met het kiezen van de juiste opleiding, en we geven natuurlijk ook graag antwoord op jouw vragen. 

Open dag
Tijdens een open dag kun je kennismaken met alle opleidingen op alle vestigingen van Firda. Een mooie kans om de sfeer te proeven en docenten en studenten te leren kennen.

Infodag
Op verschillende momenten in het schooljaar, organiseert Firda infodagen. Dat gaat vaak per opleiding of studierichting, zodat je gerichtere vragen kunt stellen. Er is dan meer ruimte voor een persoonlijk gesprek dan op een open dag.

Meeloopdag
Voor leerlingen van vmbo-4 of leerlingen die van de havo willen overstappen naar het mbo, organiseren we meeloopdagen. Tijdens een meeloopdag kun je een dag of dagdeel meemaken hoe een opleiding in de praktijk is.

Als ik in het eerste jaar de opleiding niet leuk vind, kan ik dan makkelijk overstappen naar een andere opleiding?

Samen met je decaan, studieloopbaanbegeleider of iemand van het SSC bespreek je ten eerste welke opleiding je wilt beginnen. Daarna bespreek je samen welke mogelijkheden er zijn tot je op je nieuwe opleiding kunt starten. 

Welke niveaus zijn er in het mbo?

In het mbo kennen we vier niveaus:

 • Entreeopleiding is een assistenten opleiding. Je wordt bijvoorbeeld horeca-assistent of zorghulp.
 • Niveau 2 is een basisberoepsopleiding. Je wordt bijvoorbeeld receptionist of beveiliger.
 • Niveau 3 is een vakopleiding. Je wordt bijvoorbeeld kok of office-assistant
 • Niveau 4 is een middenkaderopleiding of specialistenopleiding. Je wordt bijvoorbeeld manager retail of mediavormgever.

Wat is het verschil in BOL en BBL?

Bij veel van de opleidingen van Firda ga je bijna elke dag naar school. Ook loop je tijdens je opleiding stage. Dat noemen we bol-opleidingen. Bol staat voor beroepsopleidende leerweg.

Wil je veel werken en daarnaast een beroep leren en een mbo-diploma halen? Dan is een bbl-opleiding wat je zoekt. Bbl staat voor beroepsbegeleidende leerweg. Kies je voor werken en leren, dan ga je meestal een of twee dagen per week naar school. De rest van de week werk je.