Staat je Insta-feed vol met zelfgemaakte foto’s? Na het volgen van de opleiding Fotograaf maak jij die foto’s nóg mooier! Je leert over het werken met de camera, hoe je kijkt als fotograaf en hoe je aan de hand daarvan de beste foto’s maakt. Daarbij speelt het gebruik van licht en de verschillende technieken een belangrijke rol. 

Na het maken van de foto’s ben je er nog niet, het is ook aan jou om ze te bewerken. Hiervoor werk je vaak met Adobe Photoshop en Lightroom Classic. Je leert alles over het gebruiken van deze programma’s, hoe je de foto’s bewerkt en inlijst. Zo maak je je geschoten foto’s nog net wat mooier en beter. Hierbij luister je als fotograaf goed naar de klant of opdrachtgever en weet je zijn vraag te vertalen naar beeld. Het is dan aan jou de uitdaging om op een creatieve manier topfoto’s aan te leveren! 

Toelatingseisen

Als je voldoet aan de toelatingseisen, heb je bijna altijd het recht om de opleiding te volgen die je wilt. Om een mbo-opleiding op niveau 4 te kunnen doen, moet je voldoen aan één van de volgende voorwaarden:  

 • diploma vmbo kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg 
 • overgangsbewijs naar 4 havo
 • mbo-diploma niveau 2
 • mbo-diploma niveau 3

Lees hier meer over toelatingseisen en toelatingsrecht

 • BOL of BBL?

  Waar kies jij voor? School en stage? Of werken en leren?

  Lees meer
 • Hulp bij studiekeuze

  Een mbo-opleiding kiezen kan best lastig zijn. Gelukkig krijg je bij Firda op allerlei manieren hulp bij het kiezen.

  Lees meer
 • Een dag meelopen?

  Wil jij een dag meelopen? Meld je dan aan voor een Meeloopdag!

  Meld je aan voor een Meeloopdag

Vakken

Naast stages volg je tijdens je mbo-opleiding Fotograaf de onderstaande vakken.

 • digitale beeldtechnieken  
 • fotografie workshops 
 • fotografie geschiedenis  
 • fotografie theorie 
 • fotografie project 

Wat kan je ermee worden?

Het is geen verrassing dat je na het behalen van je diploma fotograaf wordt. Het is daarbij belangrijk dat je je specialiseert in bijvoorbeeld portret, landschap, architectuur, reclame, sport, mode/fashion of journalistiek. Je bent hier al mee bezig tijdens je opleiding Fotograaf. De kans is groot dat je vervolgens in deze branche gaat werken. Dit kun je doen voor een fotostudio of uitgeverij, maar je kunt als fotograaf ook zelfstandig ondernemer worden.  

Open Dag

Bekijk de locaties

Firda heeft meerdere locaties in verschillende plaatsen in Friesland en Flevoland. De kans is dus groot dat er ook een locatie bij jou in de buurt is.

Bekijk de Firda locaties 

Kosten

Als je een opleiding doet, moet je kosten maken. Vanaf je 18e betaal je lesgeld. Ook heb je te maken met schoolkosten, omdat je spullen moet kopen voor je opleiding. We kunnen je financieel helpen als dat nodig is.

Ben je op 1 augustus 18 jaar en doe je een volledige mbo-opleiding? Dan betaal je lesgeld aan Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Het maakt niet uit of je lessen volgt of stageloopt. Als je nog geen 18 jaar bent, hoef je geen lesgeld te betalen.

Dit is het lesgeld voor het studiejaar 2022/2023:

 • BOL, alle niveaus: € 1239,-
 • BBL, niveau 1 en 2: € 258,- 
 • BBL, niveau 3 en 4: € 624,- 

Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) stelt ieder jaar opnieuw het lesgeld vast. 

Schoolkosten en lesgeld

Als je een mbo-opleiding volgt, maak je kosten. Vanaf je 18e betaal je lesgeld. Ook heb je te maken met schoolkosten, omdat je spullen moet kopen voor je opleiding. We kunnen je financieel helpen als dat nodig is.

Ben je op 1 augustus 18 jaar en volg je een voltijd mbo-opleiding? Dan moet je een deel van je opleiding zelf betalen. Dat noemen we lesgeld. Je betaalt het lesgeld aan DUO, soms via ons. Als je op 1 augustus jonger dan 18 jaar bent, betaal je geen lesgeld. 

Hoeveel lesgeld moet ik betalen? 
Hoeveel lesgeld je moet betalen, hangt af van de opleiding die je doet. 

De kosten voor studiejaar 2024/2025 zijn: 

 • Bol-opleiding of voltijd vavo: € 1419,-.  
 • Bbl-opleidingen op niveau 1 of 2: € 295,-.  
 • Bbl-opleidingen op niveau 3 en 4: € 715,-.  
 • Deeltijd vavo: € 0,94 per 45 minuten onderwijs. 

Veelgestelde vragen

Wanneer zijn er voorlichtingen?

Firda organiseert op verschillende momenten in het jaar en op verschillende manieren voorlichtingen. Zo helpen we jou met het kiezen van de juiste opleiding, en we geven natuurlijk ook graag antwoord op jouw vragen. 

Open dag
Tijdens een open dag kun je kennismaken met alle opleidingen op alle vestigingen van Firda. Een mooie kans om de sfeer te proeven en docenten en studenten te leren kennen.

Infodag
Op verschillende momenten in het schooljaar, organiseert Firda infodagen. Dat gaat vaak per opleiding of studierichting, zodat je gerichtere vragen kunt stellen. Er is dan meer ruimte voor een persoonlijk gesprek dan op een open dag.

Meeloopdag
Voor leerlingen van vmbo-4 of leerlingen die van de havo willen overstappen naar het mbo, organiseren we meeloopdagen. Tijdens een meeloopdag kun je een dag of dagdeel meemaken hoe een opleiding in de praktijk is.

Als ik in het eerste jaar de opleiding niet leuk vind, kan ik dan makkelijk overstappen naar een andere opleiding?

Samen met je decaan, studieloopbaanbegeleider of iemand van het SSC bespreek je ten eerste welke opleiding je wilt beginnen. Daarna bespreek je samen welke mogelijkheden er zijn tot je op je nieuwe opleiding kunt starten. 

Welke niveaus zijn er in het mbo?

In het mbo kennen we vier niveaus:

 • Entreeopleiding is een assistenten opleiding. Je wordt bijvoorbeeld horeca-assistent of zorghulp.
 • Niveau 2 is een basisberoepsopleiding. Je wordt bijvoorbeeld receptionist of beveiliger.
 • Niveau 3 is een vakopleiding. Je wordt bijvoorbeeld kok of office-assistant
 • Niveau 4 is een middenkaderopleiding of specialistenopleiding. Je wordt bijvoorbeeld manager retail of mediavormgever.

Wat is het verschil in BOL en BBL?

Bij veel van de opleidingen van Firda ga je bijna elke dag naar school. Ook loop je tijdens je opleiding stage. Dat noemen we bol-opleidingen. Bol staat voor beroepsopleidende leerweg.

Wil je veel werken en daarnaast een beroep leren en een mbo-diploma halen? Dan is een bbl-opleiding wat je zoekt. Bbl staat voor beroepsbegeleidende leerweg. Kies je voor werken en leren, dan ga je meestal een of twee dagen per week naar school. De rest van de week werk je.