Een veilige leefomgeving, daar sta jij voor. Als handhaver zorg je ervoor dat mensen zich prettig voelen, bijvoorbeeld op straat of in andere openbare ruimtes. Je surveilleert en hebt een scherp oog voor overlast en ongeregeldheden. Als het nodig is, grijp je in. Maar je weet ook heel goed hoe je mensen moet kalmeren, zodat dingen niet verder uit de hand lopen.

Helaas zijn alle meeloopdagen voor deze opleidingen vol.

Vaak op straat 

Je bent vaak op straat te vinden. Daar zorg je er, samen met je collega’s, voor dat de omgeving veilig en leefbaar blijft. Je kent de regels van de gemeente waarvoor je werkt op je duimpje en je weet hoe je moet handhaven. Zie je dat mensen voor overlast zorgen of strafbare feiten plegen? Dan ben je niet bang om in te grijpen en boetes te geven. 

Mensen aanspreken 

Tegelijkertijd is het natuurlijk nóg beter als je dingen in de kiem kan smoren. Daar komen jouw communicatieve talenten om de hoek kijken. Zeker, je spreekt mensen aan op hun gedrag. Je doet dat echter op een manier waardoor de situatie niet uit de hand loopt. Hebben mensen jouw hulp nodig? Omdat ze de weg kwijt zijn, bijvoorbeeld? Ook dan ben je er. Verder geef je vaak voorlichting aan bewoners over de leefbaarheid en veiligheid van hun wijken. En je overlegt regelmatig met verschillende partijen over problemen in je werkgebied.  

Toelatingseisen

Als je voldoet aan de toelatingseisen, heb je bijna altijd het recht om de opleiding te volgen die je wilt. Om een mbo-opleiding op niveau 3 te kunnen doen, moet je voldoen aan één van de volgende voorwaarden:  

 • diploma vmbo kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
 • overgangsbewijs naar 4 havo
 • mbo-diploma niveau 2

Lees hier meer over toelatingseisen en toelatingsrecht

 • BOL of BBL?

  Waar kies jij voor? School en stage? Of werken en leren?

  Lees meer
 • Hulp bij studiekeuze

  Een mbo-opleiding kiezen kan best lastig zijn. Gelukkig krijg je bij Firda op allerlei manieren hulp bij het kiezen.

  Lees meer
 • Een dag meelopen?

  Wil jij een dag meelopen? Meld je dan aan voor een Meeloopdag!

  Meld je aan voor een Meeloopdag

Vakken

Op de opleiding leer je alles wat je nodig hebt om jezelf staande te houden op straat. Zo leer je surveilleren, toezicht houden en hulp verlenen. Je leert ook hoe je moet optreden bij overlast, vervuiling en vernielingen.

 • theorie- en praktijklessen Handhaving Toezicht en Veiligheid
 • wet- en regelgeving / BOA 
 • sportlessen 
 • Regeling Toetsing Geweldsbeheersing 
 • levensreddend handelen 
 • weerbaarheid

Wat kan je ermee worden?

Met je diploma op zak kan je gaan werken als handhaver toezicht en veiligheid. Dat doe je vooral in de openbare ruimte. Bijvoorbeeld bij de overheid, zoals een provincie of gemeente. Of bij een bedrijf, stichting of vereniging. Je houdt toezicht op vergunningen en je handhaaft op strafbare feiten. Je kan ook aan de slag als buitengewoon opsporingsambtenaar (boa) in de openbare ruimte. Wil je doorstromen naar de Politie Academie? Dan is deze opleiding een goede opstap! 

Beperkt aantal plaatsen

De opleiding heeft een beperkt aantal plaatsen. Dat noemen we numerus fixus. Deze opleiding heeft in Leeuwarden 50 opleidingsplaatsen. Bij deze numerus fixus opleiding is het van belang dat je je voor 1 april aanmeldt. Doe je dit, dan is er voldoende tijd voor een kennismakingsgesprek en voor de lotings- of plaatsingsprocedure. Studenten die zich ná 1 april aanmelden, plaatsen we op volgorde van binnenkomst op de wachtlijst. 

Open Dag

Bekijk de locaties

Firda heeft meerdere locaties in verschillende plaatsen in Friesland en Flevoland. De kans is dus groot dat er ook een locatie bij jou in de buurt is.

Bekijk de Firda locaties 

Schoolkosten en lesgeld

Als je een mbo-opleiding volgt, maak je kosten. Vanaf je 18e betaal je lesgeld. Ook heb je te maken met schoolkosten, omdat je spullen moet kopen voor je opleiding. We kunnen je financieel helpen als dat nodig is.

Ben je op 1 augustus 18 jaar en volg je een voltijd mbo-opleiding? Dan moet je een deel van je opleiding zelf betalen. Dat noemen we lesgeld. Je betaalt het lesgeld aan DUO, soms via ons. Als je op 1 augustus jonger dan 18 jaar bent, betaal je geen lesgeld. 

Hoeveel lesgeld moet ik betalen? 
Hoeveel lesgeld je moet betalen, hangt af van de opleiding die je doet. 

De kosten voor studiejaar 2024/2025 zijn: 

 • Bol-opleiding of voltijd vavo: € 1419,-.  
 • Bbl-opleidingen op niveau 1 of 2: € 295,-.  
 • Bbl-opleidingen op niveau 3 en 4: € 715,-.  
 • Deeltijd vavo: € 0,94 per 45 minuten onderwijs. 

Veelgestelde vragen

Wanneer zijn er voorlichtingen?

Firda organiseert op verschillende momenten in het jaar en op verschillende manieren voorlichtingen. Zo helpen we jou met het kiezen van de juiste opleiding, en we geven natuurlijk ook graag antwoord op jouw vragen. 

Open dag
Tijdens een open dag kun je kennismaken met alle opleidingen op alle vestigingen van Firda. Een mooie kans om de sfeer te proeven en docenten en studenten te leren kennen.

Infodag
Op verschillende momenten in het schooljaar, organiseert Firda infodagen. Dat gaat vaak per opleiding of studierichting, zodat je gerichtere vragen kunt stellen. Er is dan meer ruimte voor een persoonlijk gesprek dan op een open dag.

Meeloopdag
Voor leerlingen van vmbo-4 of leerlingen die van de havo willen overstappen naar het mbo, organiseren we meeloopdagen. Tijdens een meeloopdag kun je een dag of dagdeel meemaken hoe een opleiding in de praktijk is.

Als ik in het eerste jaar de opleiding niet leuk vind, kan ik dan makkelijk overstappen naar een andere opleiding?

Samen met je decaan, studieloopbaanbegeleider of iemand van het SSC bespreek je ten eerste welke opleiding je wilt beginnen. Daarna bespreek je samen welke mogelijkheden er zijn tot je op je nieuwe opleiding kunt starten. 

Welke niveaus zijn er in het mbo?

In het mbo kennen we vier niveaus:

 • Entreeopleiding is een assistenten opleiding. Je wordt bijvoorbeeld horeca-assistent of zorghulp.
 • Niveau 2 is een basisberoepsopleiding. Je wordt bijvoorbeeld receptionist of beveiliger.
 • Niveau 3 is een vakopleiding. Je wordt bijvoorbeeld kok of office-assistant
 • Niveau 4 is een middenkaderopleiding of specialistenopleiding. Je wordt bijvoorbeeld manager retail of mediavormgever.

Wat is het verschil in BOL en BBL?

Bij veel van de opleidingen van Firda ga je bijna elke dag naar school. Ook loop je tijdens je opleiding stage. Dat noemen we bol-opleidingen. Bol staat voor beroepsopleidende leerweg.

Wil je veel werken en daarnaast een beroep leren en een mbo-diploma halen? Dan is een bbl-opleiding wat je zoekt. Bbl staat voor beroepsbegeleidende leerweg. Kies je voor werken en leren, dan ga je meestal een of twee dagen per week naar school. De rest van de week werk je.