Ben je een echte gangmaker? Die ook nog eens over stevige leiderschapskwaliteiten bezit? Als leidinggevende leisure & hospitality ben je niet alleen gastvrij, maar weet je ook van aanpakken. Vol enthousiasme stuur je je team aan, zodat elke activiteit en elk evenement vlekkeloos verloopt. Een onverwachte kink in de kabel? Geen probleem, je lost het snel en vriendelijk en zelfverzekerd op. 

Een echte leider 

Organiseren zit in je bloed. Of je nu op een camping, een vakantiepark of een festival werkt, je zorgt ervoor dat alles op rolletjes loopt. Binnen het bedrijf speel je een coachende, aansturende rol voor je collega’s. Op een professionele manier geef je leiding en je houdt de sfeer binnen het team goed in de gaten. Overigens ben je niet alleen goed in organiseren en plannen, maar ook in begrotingen en budgetten. Personeelsplanning? Klachtenafhandeling? Ook daar ben je verantwoordelijk voor. Net als voor het bedenken, organiseren en uitvoeren van activiteiten. Druk? Zeker, maar ook heel uitdagend en dynamisch. 

Onvergetelijke belevenis 

Maar je belangrijkste taak blijft: gasten een geweldige tijd bezorgen. Daarom sta je altijd vol enthousiasme klaar voor de mensen die in hun vrije tijd voor jouw vakantiepark of evenement kiezen. Je ontvangt ze, beantwoordt hun vragen en lost eventuele problemen snel en vriendelijk op. Je begrijpt hun behoeften en snapt hoe je samen met je team kan inspelen op hun wensen. Je vindt het leuk om ze blij te maken. Verder verzin je de leukste uitjes en activiteiten op maat. Dat doe je met flair en aanstekelijk enthousiasme. En met een beetje zelfvertrouwen als je op dat podium staat te shinen. Want ook daar ben je soms te vinden! 

Toelatingseisen

Als je voldoet aan de toelatingseisen, heb je bijna altijd het recht om de opleiding te volgen die je wilt. Om een mbo-opleiding op niveau 4 te kunnen doen, moet je voldoen aan één van de volgende voorwaarden:  

 • diploma vmbo kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg 
 • overgangsbewijs naar 4 havo
 • mbo-diploma niveau 2
 • mbo-diploma niveau 3

Lees hier meer over toelatingseisen en toelatingsrecht

 • BOL of BBL?

  Waar kies jij voor? School en stage? Of werken en leren?

  Lees meer
 • Hulp bij studiekeuze

  Een mbo-opleiding kiezen kan best lastig zijn. Gelukkig krijg je bij Firda op allerlei manieren hulp bij het kiezen.

  Lees meer
 • Een dag meelopen?

  Wil jij een dag meelopen? Meld je dan aan voor een Meeloopdag!

  Meld je aan voor een Meeloopdag

Vakken

Op de opleiding leer je niet alleen organiseren en plannen. Maar ook hoe je op de wensen van gasten in kan spelen. Ook leer je hoe je activiteiten bedenkt, organiseert en begeleidt. En hoe je producten en diensten verkoopt. Verder ontwikkel je je leiderschapskwaliteiten. Je ontdekt hoe je een team kan samenstellen en aansturen. Boekhouden en budgetten? Dat hoort er ook bij.  

 • Marketing 
 • Communicatie 
 • Personeel 
 • Front- en backoffice: receptie en administratie 
 • Performance: dans, presenteren en podium 
 • Activities: sport, spel en organiseren 
 • Studiecoaching; je krijgt een persoonlijke coach die je  helpt om de juiste vaardigheden te ontwikkelen en jouw persoonlijke groei te stimuleren.  

Wat kan je ermee worden?

De mogelijkheden als leidinggevende leisure & hospitality zijn eindeloos. Zo kan je aan de slag op een vakantiepark, een attractiepark of een resort. Maar ook bij een outdoorcentrum, een festival of bij andere evenementen. Waar je ook gaat werken, jij bent degene die de receptionisten, begeleiders en animatiemedewerkers aan gaat sturen en motiveren. Dat kan je allemaal in Nederland doen, maar het leuke van dit beroep is dat ze ook in het buitenland om je staan te springen. Bij campings, hotels resorts of cruisemaatschappijen, bijvoorbeeld. Wil je doorleren? Dat kan ook. Je kan bij alle hbo-opleidingen in recreatie, entertainment, eventmanagement en communicatie terecht.  

Open Dag

Bekijk de locaties

Firda heeft meerdere locaties in verschillende plaatsen in Friesland en Flevoland. De kans is dus groot dat er ook een locatie bij jou in de buurt is.

Bekijk de Firda locaties 

Schoolkosten en lesgeld

Als je een mbo-opleiding volgt, maak je kosten. Vanaf je 18e betaal je lesgeld. Ook heb je te maken met schoolkosten, omdat je spullen moet kopen voor je opleiding. We kunnen je financieel helpen als dat nodig is.

Ben je op 1 augustus 18 jaar en volg je een voltijd mbo-opleiding? Dan moet je een deel van je opleiding zelf betalen. Dat noemen we lesgeld. Je betaalt het lesgeld aan DUO, soms via ons. Als je op 1 augustus jonger dan 18 jaar bent, betaal je geen lesgeld. 

Hoeveel lesgeld moet ik betalen? 
Hoeveel lesgeld je moet betalen, hangt af van de opleiding die je doet. 

De kosten voor studiejaar 2024/2025 zijn: 

 • Bol-opleiding of voltijd vavo: € 1419,-.  
 • Bbl-opleidingen op niveau 1 of 2: € 295,-.  
 • Bbl-opleidingen op niveau 3 en 4: € 715,-.  
 • Deeltijd vavo: € 0,94 per 45 minuten onderwijs. 

Veelgestelde vragen

Wanneer zijn er voorlichtingen?

Firda organiseert op verschillende momenten in het jaar en op verschillende manieren voorlichtingen. Zo helpen we jou met het kiezen van de juiste opleiding, en we geven natuurlijk ook graag antwoord op jouw vragen. 

Open dag
Tijdens een open dag kun je kennismaken met alle opleidingen op alle vestigingen van Firda. Een mooie kans om de sfeer te proeven en docenten en studenten te leren kennen.

Infodag
Op verschillende momenten in het schooljaar, organiseert Firda infodagen. Dat gaat vaak per opleiding of studierichting, zodat je gerichtere vragen kunt stellen. Er is dan meer ruimte voor een persoonlijk gesprek dan op een open dag.

Meeloopdag
Voor leerlingen van vmbo-4 of leerlingen die van de havo willen overstappen naar het mbo, organiseren we meeloopdagen. Tijdens een meeloopdag kun je een dag of dagdeel meemaken hoe een opleiding in de praktijk is.

Als ik in het eerste jaar de opleiding niet leuk vind, kan ik dan makkelijk overstappen naar een andere opleiding?

Samen met je decaan, studieloopbaanbegeleider of iemand van het SSC bespreek je ten eerste welke opleiding je wilt beginnen. Daarna bespreek je samen welke mogelijkheden er zijn tot je op je nieuwe opleiding kunt starten. 

Welke niveaus zijn er in het mbo?

In het mbo kennen we vier niveaus:

 • Entreeopleiding is een assistenten opleiding. Je wordt bijvoorbeeld horeca-assistent of zorghulp.
 • Niveau 2 is een basisberoepsopleiding. Je wordt bijvoorbeeld receptionist of beveiliger.
 • Niveau 3 is een vakopleiding. Je wordt bijvoorbeeld kok of office-assistant
 • Niveau 4 is een middenkaderopleiding of specialistenopleiding. Je wordt bijvoorbeeld manager retail of mediavormgever.

Wat is het verschil in BOL en BBL?

Bij veel van de opleidingen van Firda ga je bijna elke dag naar school. Ook loop je tijdens je opleiding stage. Dat noemen we bol-opleidingen. Bol staat voor beroepsopleidende leerweg.

Wil je veel werken en daarnaast een beroep leren en een mbo-diploma halen? Dan is een bbl-opleiding wat je zoekt. Bbl staat voor beroepsbegeleidende leerweg. Kies je voor werken en leren, dan ga je meestal een of twee dagen per week naar school. De rest van de week werk je.