Aan goederen geen gebrek in het leger. Van voedsel tot brandstof en munitie, al die voorraden moeten beheerd en vervoerd worden. Wil je dus een vak leren én jezelf voorbereiden op een baan bij Defensie? Kies dan voor de richting VeVa Logistiek. Daar leer je niet alleen alles over logistiek, maar ook over hoe je moet werken in een militaire omgeving. En dat is best spannend!

Schakel tussen A en B
Als logistiek medewerker speel je een belangrijke rol in het logistieke proces binnen Defensie. Je bent tenslotte de schakel tussen A en B, degene die ervoor zorgt dat alle goederen goed beheerd en vervoerd worden. Wat je precies doet? Je houdt de administratie bij, zodat de voorraad munitie, brandstof en voedsel altijd op orde is. Je voert de binnenkomende en uitgaande goederen in het systeem in. En je beheert de magazijnen en zorgt ervoor dat ze altijd schoon en opgeruimd zijn. Personeelsadministratie? Ook die houd je vaak bij. Eigenlijk doe je alles wat je als ‘normale’ logistiek medewerker ook zou doen, maar je werkplek is natuurlijk een stukje spannender!

Actie en avontuur
Dat merk je vooral wanneer je op oefening of uitzending gaat. Want ook dan kan je ingezet worden. Als logistiek militair zorg je voor de basisbehoeften van je collega’s, zoals voedsel, water, munitie, brandstof en reserveonderdelen. Dankzij jou komen al die goederen in de juiste hoeveelheid en op de juiste plek aan. Dat klinkt simpeler dan het is, maar door je organisatorisch talent zorg je ervoor dat alles gesmeerd verloopt. Omdat je voor het leger werkt, is het belangrijk dat je net zo gedisciplineerd en fit bent als de andere militairen. Op de kazerne train je daarom met je collega’s zodat je sterk genoeg bent voor de extreme omstandigheden waar je als militair mee te maken kan krijgen. 

Toelatingseisen

Als je voldoet aan de toelatingseisen, heb je bijna altijd het recht om de opleiding te volgen die je wilt. Je kunt een mbo-opleiding op niveau 2 volgen als je aan één van de volgende voorwaarden voldoet:  

 • diploma vmbo basisberoepsgerichte, kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
 • overgangsbewijs naar 4 havo
 • diploma Entree

Lees hier meer over toelatingseisen en toelatingsrecht

Aanvullende toelatingseisen

Deze opleiding heeft een intake met aanvullende toelatingseisen. Om te kunnen starten met de opleiding, moet je voldoen aan deze toelatingseisen.

Klik hier voor meer info over de toelatingsprocedure

 • BOL of BBL?

  Waar kies jij voor? School en stage? Of werken en leren?

  Lees meer
 • Hulp bij studiekeuze

  Een mbo-opleiding kiezen kan best lastig zijn. Gelukkig krijg je bij Firda op allerlei manieren hulp bij het kiezen.

  Lees meer
 • Een dag meelopen?

  Wil jij een dag meelopen? Meld je dan aan voor een Meeloopdag!

  Meld je aan voor een Meeloopdag

Vakken

Op de opleiding leer je alles over de voorraadadministratie, het uitgeven van goederen en het beheren van het magazijn. Ook kan je je vorkheftruckcertificaat behalen. Daarnaast leer je militaire basisvaardigheden, zoals patrouilleren, brandbestrijding, optreden bij incidenten en jezelf handhaven in een operationele omgeving. Sport, veelzijdig bewegen en werken aan je conditie? Dat ga je ook doen!

 • logistiek
 • defensieleer
 • sport/fysieke training

Wat kan je ermee worden?

Met je diploma op zak kan je verschillende functies uitvoeren bij de Koninklijke Landmacht. 

 • Zo kan je gaan werken bij het Bevoorradings- en Transportcommando. Daar rijd je spullen rond als chauffeur, werk je in een magazijn of verzorg je de catering wanneer je op oefening of uitzending bent. 
 • Je kan ook bij de Koninklijke Luchtmacht aan de slag, als Hulp Brandstofvoorziening bijvoorbeeld. Dan bestuur je een tankauto en zorg je voor de brandstof van vliegtuigen en helikopters. 

Wil je toch buiten Defensie gaan werken? Dan is deze opleiding een goede basis voor andere logistieke banen!

Beperkt aantal plaatsen

De opleiding heeft een beperkt aantal plaatsen. Dat noemen we numerus fixus. Deze opleiding heeft in Leeuwarden 10 opleidingsplaatsen. Bij deze numerus fixus opleiding word je toegelaten op volgorde van aanmelddatum. Meld je dus op tijd aan. Als de opleiding vol zit, kom je op de wachtlijst. 

Open Dag

Bekijk de locaties

Firda heeft meerdere locaties in verschillende plaatsen in Friesland en Flevoland. De kans is dus groot dat er ook een locatie bij jou in de buurt is.

Bekijk de Firda locaties 

Schoolkosten en lesgeld

Als je een mbo-opleiding volgt, maak je kosten. Vanaf je 18e betaal je lesgeld. Ook heb je te maken met schoolkosten, omdat je spullen moet kopen voor je opleiding. We kunnen je financieel helpen als dat nodig is.

Ben je op 1 augustus 18 jaar en volg je een voltijd mbo-opleiding? Dan moet je een deel van je opleiding zelf betalen. Dat noemen we lesgeld. Je betaalt het lesgeld aan DUO, soms via ons. Als je op 1 augustus jonger dan 18 jaar bent, betaal je geen lesgeld. 

Hoeveel lesgeld moet ik betalen? 
Hoeveel lesgeld je moet betalen, hangt af van de opleiding die je doet. 

De kosten voor studiejaar 2024/2025 zijn: 

 • Bol-opleiding of voltijd vavo: € 1419,-.  
 • Bbl-opleidingen op niveau 1 of 2: € 295,-.  
 • Bbl-opleidingen op niveau 3 en 4: € 715,-.  
 • Deeltijd vavo: € 0,94 per 45 minuten onderwijs. 

Veelgestelde vragen

Wanneer zijn er voorlichtingen?

Firda organiseert op verschillende momenten in het jaar en op verschillende manieren voorlichtingen. Zo helpen we jou met het kiezen van de juiste opleiding, en we geven natuurlijk ook graag antwoord op jouw vragen. 

Open dag
Tijdens een open dag kun je kennismaken met alle opleidingen op alle vestigingen van Firda. Een mooie kans om de sfeer te proeven en docenten en studenten te leren kennen.

Infodag
Op verschillende momenten in het schooljaar, organiseert Firda infodagen. Dat gaat vaak per opleiding of studierichting, zodat je gerichtere vragen kunt stellen. Er is dan meer ruimte voor een persoonlijk gesprek dan op een open dag.

Meeloopdag
Voor leerlingen van vmbo-4 of leerlingen die van de havo willen overstappen naar het mbo, organiseren we meeloopdagen. Tijdens een meeloopdag kun je een dag of dagdeel meemaken hoe een opleiding in de praktijk is.

Als ik in het eerste jaar de opleiding niet leuk vind, kan ik dan makkelijk overstappen naar een andere opleiding?

Samen met je decaan, studieloopbaanbegeleider of iemand van het SSC bespreek je ten eerste welke opleiding je wilt beginnen. Daarna bespreek je samen welke mogelijkheden er zijn tot je op je nieuwe opleiding kunt starten. 

Welke niveaus zijn er in het mbo?

In het mbo kennen we vier niveaus:

 • Entreeopleiding is een assistenten opleiding. Je wordt bijvoorbeeld horeca-assistent of zorghulp.
 • Niveau 2 is een basisberoepsopleiding. Je wordt bijvoorbeeld receptionist of beveiliger.
 • Niveau 3 is een vakopleiding. Je wordt bijvoorbeeld kok of office-assistant
 • Niveau 4 is een middenkaderopleiding of specialistenopleiding. Je wordt bijvoorbeeld manager retail of mediavormgever.

Wat is het verschil in BOL en BBL?

Bij veel van de opleidingen van Firda ga je bijna elke dag naar school. Ook loop je tijdens je opleiding stage. Dat noemen we bol-opleidingen. Bol staat voor beroepsopleidende leerweg.

Wil je veel werken en daarnaast een beroep leren en een mbo-diploma halen? Dan is een bbl-opleiding wat je zoekt. Bbl staat voor beroepsbegeleidende leerweg. Kies je voor werken en leren, dan ga je meestal een of twee dagen per week naar school. De rest van de week werk je.