Aan goederen geen gebrek in het leger. Van voedsel tot brandstof en munitie, al die voorraden moeten beheerd en vervoerd worden. Wil je dus een vak leren én jezelf voorbereiden op een baan bij Defensie? Kies dan voor de richting VeVa Logistiek. Daar leer je niet alleen alles over logistiek, maar ook over hoe je moet werken en leidinggeven in een militaire omgeving. En dat is best spannend! 

Logistiek proces 
Als logistiek teamleider ben je de expert in transport en magazijnbeheer. Je weet alles over het logistieke proces, of het nu gaat over magazijnbeheer of het uitgeven van goederen. Je bent ook degene die personeel en materieel efficiënt inzet. Omdat je een leidinggevende functie hebt, ben je verantwoordelijk voor het aansturen van je teamleden. Dankzij jou doet iedereen zijn werk en loop alles op rolletjes. Maar je geeft niet alleen leiding aan een groep logistiek medewerkers, je plant en organiseert ook de voorraad, het verzenden van goederen en het laden en lossen van vrachten. Ook ben je verantwoordelijk voor de logistieke planningen en voorbereidingen van oefeningen en uitzendingen. Geef je leiding? Ja, maar je werkt zelf ook mee. 

Belangrijk aanspreekpunt 
Als je wilt leidinggeven, moet je goed om kunnen gaan mensen. Je bent dan ook sociaal vaardig en gaat regelmatig in gesprek met je teamleden. Doen ze hun werk goed? Zijn ze nauwkeurig? Werken ze veilig? Dat check je allemaal. En als ze hulp nodig hebben, kunnen ze altijd bij je terecht. Je bent een belangrijk aanspreekpunt, zowel voor je collega’s als voor je leidinggevenden. Zo zorgen jullie er samen voor dat elke lading goederen in goede banen wordt geleid. En in de juiste hoeveelheden op de juiste plek terechtkomt, bijvoorbeeld als je op oefening of uitzending bent. Want ook dan kan je ingezet worden. Omdat je voor het leger werkt, is het belangrijk dat je net zo gedisciplineerd en fit bent als de andere militairen. Op de kazerne train je daarom met je collega’s zodat je sterk genoeg bent voor de extreme omstandigheden waar je als militair mee te maken kan krijgen. 

VeVa-opleiding 
Een VeVa-opleiding is een mbo-opleiding in samenwerking met Defensie. Je wisselt bij deze opleiding theorielessen bij Firda af met praktijklessen bij Defensie. Aan het eind van de opleiding heb je dan ook alles in huis voor een vliegende start in het leger!  

Toelatingseisen

Als je voldoet aan de toelatingseisen, heb je bijna altijd het recht om de opleiding te volgen die je wilt. Om een mbo-opleiding op niveau 3 te kunnen doen, moet je voldoen aan één van de volgende voorwaarden:  

 • diploma vmbo kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
 • overgangsbewijs naar 4 havo
 • mbo-diploma niveau 2

Lees hier meer over toelatingseisen en toelatingsrecht

Aanvullende toelatingseisen

Deze opleiding heeft een intake met aanvullende toelatingseisen. Om te kunnen starten met de opleiding, moet je voldoen aan deze toelatingseisen.

Klik hier voor meer info over de toelatingsprocedure

 • BOL of BBL?

  Waar kies jij voor? School en stage? Of werken en leren?

  Lees meer
 • Hulp bij studiekeuze

  Een mbo-opleiding kiezen kan best lastig zijn. Gelukkig krijg je bij Firda op allerlei manieren hulp bij het kiezen.

  Lees meer
 • Een dag meelopen?

  Wil jij een dag meelopen? Meld je dan aan voor een Meeloopdag!

  Meld je aan voor een Meeloopdag

Vakken

Op de opleiding leer je alles over voorraadadministratie, personeelsadministratie, het uitgeven van goederen en het beheren van het magazijn. Ook kan je je vorkheftruckcertificaat behalen. Naast de militaire basisvaardigheden, leer je ook hoe je een team aanstuurt en leidinggeeft over je collega’s. Sport, veelzijdig bewegen en werken aan je conditie? Dat ga je ook doen! 

 • logistiek 
 • defensieleer 
 • sport/fysieke training 

Wat kan je ermee worden?

Met je diploma op zak kan je verschillende functies uitvoeren bij de Koninklijke Landmacht. Zo kan je een leidinggevende functie vervullen bij het Bevoorradings- en Transportcommando. Los van het aansturen van je team, rijd je daar spullen rond als chauffeur, werk je in een magazijn of verzorg je de catering wanneer je op oefening of uitzending bent. Je kan ook bij de Koninklijke Luchtmacht aan de slag, bij de brandstofvoorziening bijvoorbeeld. Daar geef je leiding over de logistiek medewerkers die tankauto’s besturen en de brandstof van vliegtuigen en helikopters verzorgen. Wil je toch buiten Defensie gaan werken? Dan is deze opleiding een goede basis voor andere leidinggevende logistieke banen in het bedrijfsleven!

Beperkt aantal plaatsen

De opleiding heeft een beperkt aantal plaatsen. Dat noemen we numerus fixus. Deze opleiding heeft in Leeuwarden 15 opleidingsplaatsen. Bij deze numerus fixus opleiding word je toegelaten op volgorde van aanmelddatum. Meld je dus op tijd aan. Als de opleiding vol zit, kom je op de wachtlijst. 

Open Dag

Bekijk de locaties

Firda heeft meerdere locaties in verschillende plaatsen in Friesland en Flevoland. De kans is dus groot dat er ook een locatie bij jou in de buurt is.

Bekijk de Firda locaties 

Schoolkosten en lesgeld

Als je een mbo-opleiding volgt, maak je kosten. Vanaf je 18e betaal je lesgeld. Ook heb je te maken met schoolkosten, omdat je spullen moet kopen voor je opleiding. We kunnen je financieel helpen als dat nodig is.

Ben je op 1 augustus 18 jaar en volg je een voltijd mbo-opleiding? Dan moet je een deel van je opleiding zelf betalen. Dat noemen we lesgeld. Je betaalt het lesgeld aan DUO, soms via ons. Als je op 1 augustus jonger dan 18 jaar bent, betaal je geen lesgeld. 

Hoeveel lesgeld moet ik betalen? 
Hoeveel lesgeld je moet betalen, hangt af van de opleiding die je doet. 

De kosten voor studiejaar 2024/2025 zijn: 

 • Bol-opleiding of voltijd vavo: € 1419,-.  
 • Bbl-opleidingen op niveau 1 of 2: € 295,-.  
 • Bbl-opleidingen op niveau 3 en 4: € 715,-.  
 • Deeltijd vavo: € 0,94 per 45 minuten onderwijs. 

Veelgestelde vragen

Wanneer zijn er voorlichtingen?

Firda organiseert op verschillende momenten in het jaar en op verschillende manieren voorlichtingen. Zo helpen we jou met het kiezen van de juiste opleiding, en we geven natuurlijk ook graag antwoord op jouw vragen. 

Open dag
Tijdens een open dag kun je kennismaken met alle opleidingen op alle vestigingen van Firda. Een mooie kans om de sfeer te proeven en docenten en studenten te leren kennen.

Infodag
Op verschillende momenten in het schooljaar, organiseert Firda infodagen. Dat gaat vaak per opleiding of studierichting, zodat je gerichtere vragen kunt stellen. Er is dan meer ruimte voor een persoonlijk gesprek dan op een open dag.

Meeloopdag
Voor leerlingen van vmbo-4 of leerlingen die van de havo willen overstappen naar het mbo, organiseren we meeloopdagen. Tijdens een meeloopdag kun je een dag of dagdeel meemaken hoe een opleiding in de praktijk is.

Als ik in het eerste jaar de opleiding niet leuk vind, kan ik dan makkelijk overstappen naar een andere opleiding?

Samen met je decaan, studieloopbaanbegeleider of iemand van het SSC bespreek je ten eerste welke opleiding je wilt beginnen. Daarna bespreek je samen welke mogelijkheden er zijn tot je op je nieuwe opleiding kunt starten. 

Welke niveaus zijn er in het mbo?

In het mbo kennen we vier niveaus:

 • Entreeopleiding is een assistenten opleiding. Je wordt bijvoorbeeld horeca-assistent of zorghulp.
 • Niveau 2 is een basisberoepsopleiding. Je wordt bijvoorbeeld receptionist of beveiliger.
 • Niveau 3 is een vakopleiding. Je wordt bijvoorbeeld kok of office-assistant
 • Niveau 4 is een middenkaderopleiding of specialistenopleiding. Je wordt bijvoorbeeld manager retail of mediavormgever.

Wat is het verschil in BOL en BBL?

Bij veel van de opleidingen van Firda ga je bijna elke dag naar school. Ook loop je tijdens je opleiding stage. Dat noemen we bol-opleidingen. Bol staat voor beroepsopleidende leerweg.

Wil je veel werken en daarnaast een beroep leren en een mbo-diploma halen? Dan is een bbl-opleiding wat je zoekt. Bbl staat voor beroepsbegeleidende leerweg. Kies je voor werken en leren, dan ga je meestal een of twee dagen per week naar school. De rest van de week werk je.