Logistiek is de motor van een goed draaiende economie. Met de opleiding Logistiek teamleider zet jij de eerste stap naar een belangrijke rol in de wereld van transport en logistiek. Je zorgt ervoor dat alle goederen op het juiste moment op de juiste plek terechtkomen. Met jouw scherpe oog en strakke planning houd jij het team van logistiek medewerkers gemotiveerd en efficiënt aan het werk.

Je leert logistieke processen organiseren en teams aansturen. Van het laden en lossen van goederen tot het gereedmaken van bestellingen en het beheren van de voorraad: je hebt alles onder controle. Daarnaast haal je het beste uit je team naar boven en zorg je voor een goede sfeer op de werkvloer. Verder ben je niet bang om je handen uit de mouwen te steken en zelf mee te werken in het magazijn. 

Praktijk
Nieuw bij de opleidingen Logistiek in Leeuwarden en Dokkum kun je aan de slag in het Logistiek Centrum. In het Logistiek Centrum wordt de theorie gekoppeld aan de praktijk. In samenwerking met een aantal lokale ondernemers is er een logistiek centrum (op locatie in Zwaagwesteinde) geopend met een leslokaal. Dit zorgt voor afwisseling tussen praktijk (in het magazijn) en theorie (in het leslokaal). 

Bij de opleidingen Logistiek in Drachten werk en leer je gedurende een deel van de opleiding ook een dag in de week bij een logistieke onderneming. Daar is ook een leslokaal beschikbaar voor dezelfde afwisseling tussen praktijk (in het magazijn) en theorie (in het leslokaal). 

Deze opleiding gaat verhuizen

Binnen locatie Leeuwarden wordt deze opleiding nu aangeboden op Wilaarderburen. Vanaf schooljaar 2024-2025 wordt deze opleiding in Leeuwarden aangeboden op locatie Cambuur. Op de andere locaties verandert niets.

Toelatingseisen

Als je voldoet aan de toelatingseisen, heb je bijna altijd het recht om de opleiding te volgen die je wilt. Om een mbo-opleiding op niveau 3 te kunnen doen, moet je voldoen aan één van de volgende voorwaarden:  

 • diploma vmbo kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
 • overgangsbewijs naar 4 havo
 • mbo-diploma niveau 2

Lees hier meer over toelatingseisen en toelatingsrecht

 • BOL of BBL?

  Waar kies jij voor? School en stage? Of werken en leren?

  Lees meer
 • Hulp bij studiekeuze

  Een mbo-opleiding kiezen kan best lastig zijn. Gelukkig krijg je bij Firda op allerlei manieren hulp bij het kiezen.

  Lees meer
 • Een dag meelopen?

  Wil jij een dag meelopen? Meld je dan aan voor een Meeloopdag!

  Meld je aan voor een Meeloopdag

Vakken

In de tweejarige opleiding Logistiek teamleider leer je het vak vooral door te doen. Bij een erkend leerbedrijf doe je ervaring op. Jouw persoonlijke ontwikkeling staat centraal: leren samenwerken, initiatief nemen en verantwoordelijkheid dragen. Uiteindelijk word je een vakspecialist met een stevige persoonlijkheid die klaar is voor een succesvolle start in de logistiek. 

 • goederen en producten opslaan
 • orders verzamelen
 • goederen en producten verzenden
 • coördineren logistieke werkzaamheden
 • optimaliseren logistiek proces
 • heftruckcertificaat (optioneel)

Wat kan je ermee worden?

Na het behalen van je diploma Logistiek Teamleider kun je bijvoorbeeld aan de slag bij distributiecentra, logistieke dienstverleners en productiebedrijven. 

Liever doorstuderen? Ook dat kan. Bijvoorbeeld bij de éénjarige opleiding Leidinggevende team/afdeling/project op niveau 4, of de éénjarige opleiding Vakman-ondernemer op niveau 4.

Open Dag

Bekijk de locaties

Firda heeft meerdere locaties in verschillende plaatsen in Friesland en Flevoland. De kans is dus groot dat er ook een locatie bij jou in de buurt is.

Bekijk de Firda locaties 

Schoolkosten en lesgeld

Als je een mbo-opleiding volgt, maak je kosten. Vanaf je 18e betaal je lesgeld. Ook heb je te maken met schoolkosten, omdat je spullen moet kopen voor je opleiding. We kunnen je financieel helpen als dat nodig is.

Ben je op 1 augustus 18 jaar en volg je een voltijd mbo-opleiding? Dan moet je een deel van je opleiding zelf betalen. Dat noemen we lesgeld. Je betaalt het lesgeld aan DUO, soms via ons. Als je op 1 augustus jonger dan 18 jaar bent, betaal je geen lesgeld. 

Hoeveel lesgeld moet ik betalen? 
Hoeveel lesgeld je moet betalen, hangt af van de opleiding die je doet. 

De kosten voor studiejaar 2023/2024 zijn: 

 • Bol-opleiding of voltijd vavo: € 1357,-.  
 • Bbl-opleidingen op niveau 1 of 2: € 270,-.  
 • Bbl-opleidingen op niveau 3 en 4: € 654,-.  
 • Deeltijd vavo: € 0,86 per 45 minuten onderwijs. 

Veelgestelde vragen

Wanneer zijn er voorlichtingen?

Firda organiseert op verschillende momenten in het jaar en op verschillende manieren voorlichtingen. Zo helpen we jou met het kiezen van de juiste opleiding, en we geven natuurlijk ook graag antwoord op jouw vragen. 

Open dag
Tijdens een open dag kun je kennismaken met alle opleidingen op alle vestigingen van Firda. Een mooie kans om de sfeer te proeven en docenten en studenten te leren kennen.

Infodag
Op verschillende momenten in het schooljaar, organiseert Firda infodagen. Dat gaat vaak per opleiding of studierichting, zodat je gerichtere vragen kunt stellen. Er is dan meer ruimte voor een persoonlijk gesprek dan op een open dag.

Meeloopdag
Voor leerlingen van vmbo-4 of leerlingen die van de havo willen overstappen naar het mbo, organiseren we meeloopdagen. Tijdens een meeloopdag kun je een dag of dagdeel meemaken hoe een opleiding in de praktijk is.

Als ik in het eerste jaar de opleiding niet leuk vind, kan ik dan makkelijk overstappen naar een andere opleiding?

Samen met je decaan, studieloopbaanbegeleider of iemand van het SSC bespreek je ten eerste welke opleiding je wilt beginnen. Daarna bespreek je samen welke mogelijkheden er zijn tot je op je nieuwe opleiding kunt starten. 

Welke niveaus zijn er in het mbo?

In het mbo kennen we vier niveaus:

 • Entreeopleiding is een assistenten opleiding. Je wordt bijvoorbeeld horeca-assistent of zorghulp.
 • Niveau 2 is een basisberoepsopleiding. Je wordt bijvoorbeeld receptionist of beveiliger.
 • Niveau 3 is een vakopleiding. Je wordt bijvoorbeeld kok of office-assistant
 • Niveau 4 is een middenkaderopleiding of specialistenopleiding. Je wordt bijvoorbeeld manager retail of mediavormgever.

Wat is het verschil in BOL en BBL?

Bij veel van de opleidingen van Firda ga je bijna elke dag naar school. Ook loop je tijdens je opleiding stage. Dat noemen we bol-opleidingen. Bol staat voor beroepsopleidende leerweg.

Wil je veel werken en daarnaast een beroep leren en een mbo-diploma halen? Dan is een bbl-opleiding wat je zoekt. Bbl staat voor beroepsbegeleidende leerweg. Kies je voor werken en leren, dan ga je meestal een of twee dagen per week naar school. De rest van de week werk je. 

In het aanmeldformulier staan sommige locaties dubbel of worden locaties getoond waar de opleiding niet wordt aangeboden. Controleer daarom bij de stap CAMBO je aanmelding. Ga een stap terug als de opleiding niet klopt en selecteer een andere locatie. We werken aan een oplossing.

Let op!