Verplegers zijn onmisbaar. Zeker in het leger. Als verpleegkundige bij Defensie verleen je onder alle omstandigheden medische zorg, waar dan ook ter wereld. Heftig? Soms wel. Maar je hebt een cruciale taak, voor zowel militairen als burgers in onrustige gebieden. Help je graag mensen in nood? En houd je wel van een uitdaging? Dan is deze VeVa-opleiding zeker wat voor jou!  

Pijlsnel beslissen 
Als verpleegkundige kan je dezelfde taken uitvoeren als een verpleegkundige die in ziekenhuizen burgers verzorgt. En je kan nét dat beetje extra. Zo ben je getraind in het behandelen van gevechtswonden en weet je precies hoe je moet handelen onder gevaarlijke omstandigheden. Bijvoorbeeld tijdens oorlogsmissies, maar ook bij natuurrampen. Je belangrijkste taken? Je bereidt patiënten op operaties voor, je verleent medische zorg aan soldaten voor en na operaties en je verzorgt militairen die gewond zijn geraakt. Een van je belangrijkste eigenschappen? Je werkt goed onder druk. In crisissituaties moet je vaak pijlsnel beslissingen nemen op leven en dood. En je moet ervoor zorgen dat je patiënten kalm blijven.  

Ontwikkelingslanden  
Als militaire verpleegkundige werk je in militaire ziekenhuizen, klinieken en bases. Maar dat betekent niet dat je alleen maar gevechtswonden behandelt. Veel verpleegkundigen besluiten zich te specialiseren, bijvoorbeeld in militaire psychiatrie of in geneeskundig luchttransport. Gezondheidszorg in ontwikkelingslanden? Ook daar kan je als militair verpleegkundige voor worden ingezet. Dan help je bijvoorbeeld bij vaccinatieprogramma’s of bij het verstrekken van medicijnen. Militair verpleegkundigen hebben ook meegeholpen tijdens de coronacrisis, waarbij ze actief waren in ziekenhuizen.  

Toelatingseisen

Als je voldoet aan de toelatingseisen, heb je bijna altijd het recht om de opleiding te volgen die je wilt. Om een mbo-opleiding op niveau 4 te kunnen doen, moet je voldoen aan één van de volgende voorwaarden:  

 • diploma vmbo kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg 
 • overgangsbewijs naar 4 havo
 • mbo-diploma niveau 2
 • mbo-diploma niveau 3

Lees hier meer over toelatingseisen en toelatingsrecht

Aanvullende toelatingseisen

Deze opleiding heeft een intake met aanvullende toelatingseisen. Om te kunnen starten met de opleiding, moet je voldoen aan deze toelatingseisen.

Klik hier voor meer info over de toelatingsprocedure

 • BOL of BBL?

  Waar kies jij voor? School en stage? Of werken en leren?

  Lees meer
 • Hulp bij studiekeuze

  Een mbo-opleiding kiezen kan best lastig zijn. Gelukkig krijg je bij Firda op allerlei manieren hulp bij het kiezen.

  Lees meer
 • Een dag meelopen?

  Wil jij een dag meelopen? Meld je dan aan voor een Meeloopdag!

  Meld je aan voor een Meeloopdag

Vakken

Op de opleiding leer je alles over het verzorgen van gewonde militairen, het inrichten van een ziekenboeg, het uitvoeren van medische onderzoeken en gewondentransport. Daarnaast leer je militaire basisvaardigheden, zoals patrouilleren, brandbestrijding en hoe je optreedt bij incidenten. Sport, veelzijdig bewegen en werken aan je conditie? Dat ga je ook doen! 

 • gezondheidsleer  
 • defensieleer 
 • sport/fysieke training  

Wat kan je ermee worden?

Met je diploma op zak kan je meteen aan de slag bij de Koninklijke Landmacht of de Koninklijke Luchtmacht. Bij de Landmacht verleen je medische zorg aan soldaten voor, tijdens en na operaties. Bij de Luchtmacht verricht je medische taken in een gezondheidscentrum en begeleid je patiënten tijdens een luchttransport. Ook bied je ondersteuning bij natuurrampen, bijvoorbeeld bij overstromingen in het Koninkrijk. Wil je toch liever buiten Defensie gaan werken? Dan is deze opleiding een mooie basis voor een functie in een burgerzorginstelling, zoals een ziekenhuis.  

Beperkt aantal plaatsen

De opleiding heeft een beperkt aantal plaatsen. Dat noemen we numerus fixus. Deze opleiding heeft in Leeuwarden 29 opleidingsplaatsen. Bij deze numerus fixus opleiding word je toegelaten op volgorde van aanmelddatum. Meld je dus op tijd aan. Als de opleiding vol zit, kom je op de wachtlijst. 

Open Dag

Bekijk de locaties

Firda heeft meerdere locaties in verschillende plaatsen in Friesland en Flevoland. De kans is dus groot dat er ook een locatie bij jou in de buurt is.

Bekijk de Firda locaties 

Schoolkosten en lesgeld

Als je een mbo-opleiding volgt, maak je kosten. Vanaf je 18e betaal je lesgeld. Ook heb je te maken met schoolkosten, omdat je spullen moet kopen voor je opleiding. We kunnen je financieel helpen als dat nodig is.

Ben je op 1 augustus 18 jaar en volg je een voltijd mbo-opleiding? Dan moet je een deel van je opleiding zelf betalen. Dat noemen we lesgeld. Je betaalt het lesgeld aan DUO, soms via ons. Als je op 1 augustus jonger dan 18 jaar bent, betaal je geen lesgeld. 

Hoeveel lesgeld moet ik betalen? 
Hoeveel lesgeld je moet betalen, hangt af van de opleiding die je doet. 

De kosten voor studiejaar 2024/2025 zijn: 

 • Bol-opleiding of voltijd vavo: € 1419,-.  
 • Bbl-opleidingen op niveau 1 of 2: € 295,-.  
 • Bbl-opleidingen op niveau 3 en 4: € 715,-.  
 • Deeltijd vavo: € 0,94 per 45 minuten onderwijs. 

Veelgestelde vragen

Wanneer zijn er voorlichtingen?

Firda organiseert op verschillende momenten in het jaar en op verschillende manieren voorlichtingen. Zo helpen we jou met het kiezen van de juiste opleiding, en we geven natuurlijk ook graag antwoord op jouw vragen. 

Open dag
Tijdens een open dag kun je kennismaken met alle opleidingen op alle vestigingen van Firda. Een mooie kans om de sfeer te proeven en docenten en studenten te leren kennen.

Infodag
Op verschillende momenten in het schooljaar, organiseert Firda infodagen. Dat gaat vaak per opleiding of studierichting, zodat je gerichtere vragen kunt stellen. Er is dan meer ruimte voor een persoonlijk gesprek dan op een open dag.

Meeloopdag
Voor leerlingen van vmbo-4 of leerlingen die van de havo willen overstappen naar het mbo, organiseren we meeloopdagen. Tijdens een meeloopdag kun je een dag of dagdeel meemaken hoe een opleiding in de praktijk is.

Als ik in het eerste jaar de opleiding niet leuk vind, kan ik dan makkelijk overstappen naar een andere opleiding?

Samen met je decaan, studieloopbaanbegeleider of iemand van het SSC bespreek je ten eerste welke opleiding je wilt beginnen. Daarna bespreek je samen welke mogelijkheden er zijn tot je op je nieuwe opleiding kunt starten. 

Welke niveaus zijn er in het mbo?

In het mbo kennen we vier niveaus:

 • Entreeopleiding is een assistenten opleiding. Je wordt bijvoorbeeld horeca-assistent of zorghulp.
 • Niveau 2 is een basisberoepsopleiding. Je wordt bijvoorbeeld receptionist of beveiliger.
 • Niveau 3 is een vakopleiding. Je wordt bijvoorbeeld kok of office-assistant
 • Niveau 4 is een middenkaderopleiding of specialistenopleiding. Je wordt bijvoorbeeld manager retail of mediavormgever.

Wat is het verschil in BOL en BBL?

Bij veel van de opleidingen van Firda ga je bijna elke dag naar school. Ook loop je tijdens je opleiding stage. Dat noemen we bol-opleidingen. Bol staat voor beroepsopleidende leerweg.

Wil je veel werken en daarnaast een beroep leren en een mbo-diploma halen? Dan is een bbl-opleiding wat je zoekt. Bbl staat voor beroepsbegeleidende leerweg. Kies je voor werken en leren, dan ga je meestal een of twee dagen per week naar school. De rest van de week werk je.