Ben je sportief genoeg om in de swingende wereld van sport en recreatie te werken? En breng je je enthousiasme over op de mensen die bij jou komen spelen, sporten en survivallen? Als medewerker sport en recreatie help je bij het organiseren, coördineren en uitvoeren van activiteiten. Superleuk werk, natuurlijk. En soms een beetje druk. Maar als geboren vliegende keep heb je daar geen moeite mee! 

Wat doe je 

Van vrije tijd je beroep maken. Wie wil dat nou niet? Als medewerker sport en recreatie werk je in sportscholen, op campings, in attractieparken of bij andere instellingen die gericht zijn op sport en ontspanning. Daar begeleid je de mensen die meedoen aan survivaltochten, sport- en speldagen en andere evenementen. Je geeft uitleg, zet spullen klaar en houdt toezicht. Ook help je bij het voorbereiden van activiteiten en help je achteraf met opruimen. Op sommige werkplekken ondersteun je ook met voorraadbeheer en administratieve taken. Soms is het ontzettend druk en dan is het belangrijk dat je flexibel bent. Stond je net bij de receptie? Ja hoor, ze hebben je alweer nodig bij de campingwinkel of de fietsverhuur. Helemaal prima, want je hebt energie voor tien en je weet je overal te redden! 

Gastvrij 

Als je veel met mensen werkt, is het natuurlijk belangrijk dat je klantgericht en klantvriendelijk bent. Mensen hebben zin in een gezellig dagje uit en dan is er niets leuker dan een begeleider die dat enthousiasme nog eens extra weet te prikkelen. Je gaat dan ook graag met mensen om en je weet hoe je deelnemers kan motiveren om mee te doen aan sport- en spelactiviteiten. Valt er iemand buiten de boot? Of wordt een potje voetbal opeens een beetje ruw? Je houdt het allemaal in de gaten, zodat alles veilig en in een prettige sfeer verloopt. Verder heb je een positieve, daadkrachtige houding. En je bent vriendelijk in je communicatie. 

Deze opleiding is een uitstroomrichting van de opleiding Dienstverlening. Binnen locatie Leeuwarden, Julianalaan en Heereenveen, Abe Lenstra Boulevard (Sportstad) valt de opleiding Medewerker sport en recreatie onder de studierichting CIOS Sport en Bewegen.

 

Toelatingseisen

Als je voldoet aan de toelatingseisen, heb je bijna altijd het recht om de opleiding te volgen die je wilt. Je kunt een mbo-opleiding op niveau 2 volgen als je aan één van de volgende voorwaarden voldoet:  

 • diploma vmbo basisberoepsgerichte, kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
 • overgangsbewijs naar 4 havo
 • diploma Entree

Lees hier meer over toelatingseisen en toelatingsrecht

 • BOL of BBL?

  Waar kies jij voor? School en stage? Of werken en leren?

  Lees meer
 • Hulp bij studiekeuze

  Een mbo-opleiding kiezen kan best lastig zijn. Gelukkig krijg je bij Firda op allerlei manieren hulp bij het kiezen.

  Lees meer
 • Een dag meelopen?

  Wil jij een dag meelopen? Meld je dan aan voor een Meeloopdag!

  Meld je aan voor een Meeloopdag

Vakken

Op de opleiding leer je hoe je sportieve en recreatieve activiteiten kan organiseren en uitvoeren. Ook leer je hoe je groepen mensen moet begeleiden tijdens het sporten. Je leert samenwerken, initiatief nemen en flexibel inspelen op situaties. Verder is er veel aandacht voor klantgerichtheid, sociale en communicatieve vaardigheden en voor het plannen en organiseren van werkzaamheden. 

 • Gastheerschap 
 • Facilitaire diensten 
 • Samenwerken 
 • Sociale vorming 
 • Deel van een sportles geven

Wat kan je ermee worden?

Als medewerker sport en recreatie kan je op de meest uiteenlopende plekken aan de slag. Bij een zwembad, een sportvereniging, een fitnesscentrum of een wellnesscentrum, bijvoorbeeld. Maar ook bij het recreatieteam van een camping, een hotel of een bungalowpark. En wat dacht je van een evenementenbureau of een attractiepark? Er is enorm veel keus en het leuke is dat je overal bezig bent met gemotiveerde mensen die zin hebben in hun dagje uit of hun sportactiviteit. Wil je doorleren? Dat kan ook, bijvoorbeeld met de opleiding zelfstandig medewerker leisure & hospitality niveau 3 of sport- en bewegingsleider niveau 3.

Open Dag

Bekijk de locaties

Firda heeft meerdere locaties in verschillende plaatsen in Friesland en Flevoland. De kans is dus groot dat er ook een locatie bij jou in de buurt is.

Bekijk de Firda locaties 

Schoolkosten en lesgeld

Als je een mbo-opleiding volgt, maak je kosten. Vanaf je 18e betaal je lesgeld. Ook heb je te maken met schoolkosten, omdat je spullen moet kopen voor je opleiding. We kunnen je financieel helpen als dat nodig is.

Ben je op 1 augustus 18 jaar en volg je een voltijd mbo-opleiding? Dan moet je een deel van je opleiding zelf betalen. Dat noemen we lesgeld. Je betaalt het lesgeld aan DUO, soms via ons. Als je op 1 augustus jonger dan 18 jaar bent, betaal je geen lesgeld. 

Hoeveel lesgeld moet ik betalen? 
Hoeveel lesgeld je moet betalen, hangt af van de opleiding die je doet. 

De kosten voor studiejaar 2023/2024 zijn: 

 • Bol-opleiding of voltijd vavo: € 1357,-.  
 • Bbl-opleidingen op niveau 1 of 2: € 270,-.  
 • Bbl-opleidingen op niveau 3 en 4: € 654,-.  
 • Deeltijd vavo: € 0,86 per 45 minuten onderwijs. 

Veelgestelde vragen

Wanneer zijn er voorlichtingen?

Firda organiseert op verschillende momenten in het jaar en op verschillende manieren voorlichtingen. Zo helpen we jou met het kiezen van de juiste opleiding, en we geven natuurlijk ook graag antwoord op jouw vragen. 

Open dag
Tijdens een open dag kun je kennismaken met alle opleidingen op alle vestigingen van Firda. Een mooie kans om de sfeer te proeven en docenten en studenten te leren kennen.

Infodag
Op verschillende momenten in het schooljaar, organiseert Firda infodagen. Dat gaat vaak per opleiding of studierichting, zodat je gerichtere vragen kunt stellen. Er is dan meer ruimte voor een persoonlijk gesprek dan op een open dag.

Meeloopdag
Voor leerlingen van vmbo-4 of leerlingen die van de havo willen overstappen naar het mbo, organiseren we meeloopdagen. Tijdens een meeloopdag kun je een dag of dagdeel meemaken hoe een opleiding in de praktijk is.

Als ik in het eerste jaar de opleiding niet leuk vind, kan ik dan makkelijk overstappen naar een andere opleiding?

Samen met je decaan, studieloopbaanbegeleider of iemand van het SSC bespreek je ten eerste welke opleiding je wilt beginnen. Daarna bespreek je samen welke mogelijkheden er zijn tot je op je nieuwe opleiding kunt starten. 

Welke niveaus zijn er in het mbo?

In het mbo kennen we vier niveaus:

 • Entreeopleiding is een assistenten opleiding. Je wordt bijvoorbeeld horeca-assistent of zorghulp.
 • Niveau 2 is een basisberoepsopleiding. Je wordt bijvoorbeeld receptionist of beveiliger.
 • Niveau 3 is een vakopleiding. Je wordt bijvoorbeeld kok of office-assistant
 • Niveau 4 is een middenkaderopleiding of specialistenopleiding. Je wordt bijvoorbeeld manager retail of mediavormgever.

Wat is het verschil in BOL en BBL?

Bij veel van de opleidingen van Firda ga je bijna elke dag naar school. Ook loop je tijdens je opleiding stage. Dat noemen we bol-opleidingen. Bol staat voor beroepsopleidende leerweg.

Wil je veel werken en daarnaast een beroep leren en een mbo-diploma halen? Dan is een bbl-opleiding wat je zoekt. Bbl staat voor beroepsbegeleidende leerweg. Kies je voor werken en leren, dan ga je meestal een of twee dagen per week naar school. De rest van de week werk je.