Werken in een wijk, school, organisatie of instelling en kwetsbare mensen helpen. Met jouw hulp worden ze zelfstandiger, kunnen ze zichzelf beter redden en doen ze weer meer mee in de maatschappij. Wil je dit werk later doen? Dan is de opleiding Sociaal werker een goede keus. Je leert mensen in hun kracht te zetten door ze te ondersteunen op het gebied van zingeving, wonen, financiën, sociale relaties, lichamelijke en psychische gezondheid en op gebied van werk en vrije tijd. Ook leer je activiteiten te bedenken en uit te voeren, individueel en in groepsverband.

Werken als sociaal werker betekent werken met mensen  
Als sociaal werker ben je positief ingesteld en behandel je mensen met respect. Je legt verbindingen, bent betrokken, voert gesprekken en werkt samen. Je observeert, begeleidt, stimuleert, stelt grenzen en haalt er extra hulp bij als dat nodig is. Je communiceert en rapporteert open en duidelijk. We leiden je in al deze onderdelen op. 

Toelatingseisen

Als je voldoet aan de toelatingseisen, heb je bijna altijd het recht om de opleiding te volgen die je wilt. Om een mbo-opleiding op niveau 4 te kunnen doen, moet je voldoen aan één van de volgende voorwaarden:  

 • diploma vmbo kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg 
 • overgangsbewijs naar 4 havo
 • mbo-diploma niveau 2
 • mbo-diploma niveau 3

Lees hier meer over toelatingseisen en toelatingsrecht

 • BOL of BBL?

  Waar kies jij voor? School en stage? Of werken en leren?

  Lees meer
 • Hulp bij studiekeuze

  Een mbo-opleiding kiezen kan best lastig zijn. Gelukkig krijg je bij Firda op allerlei manieren hulp bij het kiezen.

  Lees meer
 • Een dag meelopen?

  Wil jij een dag meelopen? Meld je dan aan voor een Meeloopdag!

  Meld je aan voor een Meeloopdag

Vakken

We bereiden je zo goed mogelijk voor op je droombaan. Je krijgt les in verschillende vakken. Deze kunnen per studiejaar anders zijn. Je krijgt algemene vakken zoals Nederlands en Engels. En je krijgt vakken waarmee je alle kanten leert kennen van het beroep Sociaal werker. Verder vinden we je persoonlijke en algemene ontwikkeling belangrijk. We geven tijdens de opleiding daarom ook aandacht aan samenwerken, flexibel omgaan met situaties, zelfreflectie en aan het nemen van initiatief en verantwoordelijkheid.

 • (ontwikkelings)psychologie 
 • communicatie en coaching 
 • kennis van doelgroepen 
 • vakkennis en vaardigheden  
 • wet-, regelgeving en recht  
 • sociologie 
 • ethiek 
 • werkveldoriëntatie 
 • creatief: drama en beeldende vakken 
 • omgaan met agressie 

Wat kan je ermee worden?

Je hebt het diploma Sociaal werker op zak. En dan? Je hebt verschillende opties. Je kunt bijvoorbeeld als sociaal werker aan de slag bij gemeenten, club- en buurthuizen, slachtofferhulp, justitiële inrichtingen, scholen, kinderopvangorganisaties, woongroepen of zorgboerderijen. Maar je kunt ook werken in de gehandicaptenzorg, de recreatie, verpleeg- en verzorgingstehuizen of organisaties voor maatschappelijke opvang. Het is maar net waar je hart sneller van gaat kloppen

Beperkt aantal plaatsen

De opleiding heeft een beperkt aantal plaatsen. Dat noemen we numerus fixus. Deze opleiding heeft in Leeuwarden 165 (BOL) en 21 (BBL) opleidingsplaatsen. In Heerenveen zijn 35 (BOL) opleidingsplaatsen. Bij deze numerus fixus opleiding is het van belang dat je je voor 1 april aanmeldt. Doe je dit, dan is er voldoende tijd voor een kennismakingsgesprek en voor de lotings- of plaatsingsprocedure. Studenten die zich ná 1 april aanmelden, plaatsen we op volgorde van binnenkomst op de wachtlijst. 

Open Dag

Bekijk de locaties

Firda heeft meerdere locaties in verschillende plaatsen in Friesland en Flevoland. De kans is dus groot dat er ook een locatie bij jou in de buurt is.

Bekijk de Firda locaties 

Schoolkosten en lesgeld

Als je een mbo-opleiding volgt, maak je kosten. Vanaf je 18e betaal je lesgeld. Ook heb je te maken met schoolkosten, omdat je spullen moet kopen voor je opleiding. We kunnen je financieel helpen als dat nodig is.

Ben je op 1 augustus 18 jaar en volg je een voltijd mbo-opleiding? Dan moet je een deel van je opleiding zelf betalen. Dat noemen we lesgeld. Je betaalt het lesgeld aan DUO, soms via ons. Als je op 1 augustus jonger dan 18 jaar bent, betaal je geen lesgeld. 

Hoeveel lesgeld moet ik betalen? 
Hoeveel lesgeld je moet betalen, hangt af van de opleiding die je doet. 

De kosten voor studiejaar 2024/2025 zijn: 

 • Bol-opleiding of voltijd vavo: € 1419,-.  
 • Bbl-opleidingen op niveau 1 of 2: € 295,-.  
 • Bbl-opleidingen op niveau 3 en 4: € 715,-.  
 • Deeltijd vavo: € 0,94 per 45 minuten onderwijs. 

Veelgestelde vragen

Wanneer zijn er voorlichtingen?

Firda organiseert op verschillende momenten in het jaar en op verschillende manieren voorlichtingen. Zo helpen we jou met het kiezen van de juiste opleiding, en we geven natuurlijk ook graag antwoord op jouw vragen. 

Open dag
Tijdens een open dag kun je kennismaken met alle opleidingen op alle vestigingen van Firda. Een mooie kans om de sfeer te proeven en docenten en studenten te leren kennen.

Infodag
Op verschillende momenten in het schooljaar, organiseert Firda infodagen. Dat gaat vaak per opleiding of studierichting, zodat je gerichtere vragen kunt stellen. Er is dan meer ruimte voor een persoonlijk gesprek dan op een open dag.

Meeloopdag
Voor leerlingen van vmbo-4 of leerlingen die van de havo willen overstappen naar het mbo, organiseren we meeloopdagen. Tijdens een meeloopdag kun je een dag of dagdeel meemaken hoe een opleiding in de praktijk is.

Als ik in het eerste jaar de opleiding niet leuk vind, kan ik dan makkelijk overstappen naar een andere opleiding?

Samen met je decaan, studieloopbaanbegeleider of iemand van het SSC bespreek je ten eerste welke opleiding je wilt beginnen. Daarna bespreek je samen welke mogelijkheden er zijn tot je op je nieuwe opleiding kunt starten. 

Welke niveaus zijn er in het mbo?

In het mbo kennen we vier niveaus:

 • Entreeopleiding is een assistenten opleiding. Je wordt bijvoorbeeld horeca-assistent of zorghulp.
 • Niveau 2 is een basisberoepsopleiding. Je wordt bijvoorbeeld receptionist of beveiliger.
 • Niveau 3 is een vakopleiding. Je wordt bijvoorbeeld kok of office-assistant
 • Niveau 4 is een middenkaderopleiding of specialistenopleiding. Je wordt bijvoorbeeld manager retail of mediavormgever.

Wat is het verschil in BOL en BBL?

Bij veel van de opleidingen van Firda ga je bijna elke dag naar school. Ook loop je tijdens je opleiding stage. Dat noemen we bol-opleidingen. Bol staat voor beroepsopleidende leerweg.

Wil je veel werken en daarnaast een beroep leren en een mbo-diploma halen? Dan is een bbl-opleiding wat je zoekt. Bbl staat voor beroepsbegeleidende leerweg. Kies je voor werken en leren, dan ga je meestal een of twee dagen per week naar school. De rest van de week werk je.