Tijdens de mbo-opleiding Software developer ligt de focus op programmeren en persoonlijke ontwikkeling. Je beheerst na het behalen van je diploma een aantal programmeertalen en ontwikkelt kennis en vaardigheden die je nodig hebt binnen het vakgebied. Voorbeelden van programmeertalen zijn PHP en Javascript. Maar je bepaalt zelf welke talen je wilt leren. Je geeft ook aan welke programma’s je graag wilt creëren. Gaat je voorkeur uit naar games, websites of apps?  

Je leert tijdens de mbo-opleiding Software developer meer dan alleen programmeren. Zo doe je ook kennis op over microcontrollers, smartphones en drones. Daarnaast leer je over robotica, cyber security en AI, wat vandaag de dag steeds belangrijker wordt. Je bent aan het einde van je opleiding in staat om zelf software te ontwerpen, creëren en te testen. 

Deze opleiding gaat verhuizen

Binnen locatie Leeuwarden wordt deze opleiding nu aangeboden op Anne Wadmanwei en Julianalaan. Vanaf schooljaar 2024-2025 wordt deze opleiding in Leeuwarden alleen aangeboden op locatie Julianalaan. Op de andere locaties verandert niets.

Toelatingseisen

Als je voldoet aan de toelatingseisen, heb je bijna altijd het recht om de opleiding te volgen die je wilt. Om een mbo-opleiding op niveau 4 te kunnen doen, moet je voldoen aan één van de volgende voorwaarden:  

 • diploma vmbo kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg 
 • overgangsbewijs naar 4 havo
 • mbo-diploma niveau 2
 • mbo-diploma niveau 3

Lees hier meer over toelatingseisen en toelatingsrecht

 • BOL of BBL?

  Waar kies jij voor? School en stage? Of werken en leren?

  Lees meer
 • Hulp bij studiekeuze

  Een mbo-opleiding kiezen kan best lastig zijn. Gelukkig krijg je bij Firda op allerlei manieren hulp bij het kiezen.

  Lees meer
 • Een dag meelopen?

  Wil jij een dag meelopen? Meld je dan aan voor een Meeloopdag!

  Meld je aan voor een Meeloopdag

Vakken

Je volgt tijdens je mbo-opleiding Software developer verschillende projecten waardoor je meerdere programmeertalen beheerst na het behalen van je diploma. De volgende onderdelen helpen je daarbij: 

 • ontwikkelen van een game 
 • bouwen van een website  
 • ontwikkelen van een mobiele applicatie 
 • werken met microcontrollers 

Wat kan je ermee worden?

Tegenwoordig hebben veel bedrijven software developers nodig. Je maakt hierdoor veel kans om een baan te vinden nadat je deze mbo-opleiding hebt afgerond. Zo kun je aan de slag bij een gespecialiseerd bedrijf, maar ook bij een organisatie met een eigen ontwikkelafdeling. Je kunt eventueel zelfs werken bij de overheid. Wil je graag zzp’er worden? Ook dat is mogelijk als software developer.  

Na de opleiding maak je als software developer software voor devices als computers en smartphones. Voorbeelden hiervan zijn games, apps en websites. Het is jouw taak om deze applicaties goed te laten functioneren. Na het ontwerpen en creëren van de programma’s blijf je deze daarom beheren en controleren. Dat kan zowel alleen als in een team. 

Open Dag

Bekijk de locaties

Firda heeft meerdere locaties in verschillende plaatsen in Friesland en Flevoland. De kans is dus groot dat er ook een locatie bij jou in de buurt is.

Bekijk de Firda locaties 

Schoolkosten en lesgeld

Als je een mbo-opleiding volgt, maak je kosten. Vanaf je 18e betaal je lesgeld. Ook heb je te maken met schoolkosten, omdat je spullen moet kopen voor je opleiding. We kunnen je financieel helpen als dat nodig is.

Ben je op 1 augustus 18 jaar en volg je een voltijd mbo-opleiding? Dan moet je een deel van je opleiding zelf betalen. Dat noemen we lesgeld. Je betaalt het lesgeld aan DUO, soms via ons. Als je op 1 augustus jonger dan 18 jaar bent, betaal je geen lesgeld. 

Hoeveel lesgeld moet ik betalen? 
Hoeveel lesgeld je moet betalen, hangt af van de opleiding die je doet. 

De kosten voor studiejaar 2023/2024 zijn: 

 • Bol-opleiding of voltijd vavo: € 1357,-.  
 • Bbl-opleidingen op niveau 1 of 2: € 270,-.  
 • Bbl-opleidingen op niveau 3 en 4: € 654,-.  
 • Deeltijd vavo: € 0,86 per 45 minuten onderwijs. 

Veelgestelde vragen

Wanneer zijn er voorlichtingen?

Firda organiseert op verschillende momenten in het jaar en op verschillende manieren voorlichtingen. Zo helpen we jou met het kiezen van de juiste opleiding, en we geven natuurlijk ook graag antwoord op jouw vragen. 

Open dag
Tijdens een open dag kun je kennismaken met alle opleidingen op alle vestigingen van Firda. Een mooie kans om de sfeer te proeven en docenten en studenten te leren kennen.

Infodag
Op verschillende momenten in het schooljaar, organiseert Firda infodagen. Dat gaat vaak per opleiding of studierichting, zodat je gerichtere vragen kunt stellen. Er is dan meer ruimte voor een persoonlijk gesprek dan op een open dag.

Meeloopdag
Voor leerlingen van vmbo-4 of leerlingen die van de havo willen overstappen naar het mbo, organiseren we meeloopdagen. Tijdens een meeloopdag kun je een dag of dagdeel meemaken hoe een opleiding in de praktijk is.

Als ik in het eerste jaar de opleiding niet leuk vind, kan ik dan makkelijk overstappen naar een andere opleiding?

Samen met je decaan, studieloopbaanbegeleider of iemand van het SSC bespreek je ten eerste welke opleiding je wilt beginnen. Daarna bespreek je samen welke mogelijkheden er zijn tot je op je nieuwe opleiding kunt starten. 

Welke niveaus zijn er in het mbo?

In het mbo kennen we vier niveaus:

 • Entreeopleiding is een assistenten opleiding. Je wordt bijvoorbeeld horeca-assistent of zorghulp.
 • Niveau 2 is een basisberoepsopleiding. Je wordt bijvoorbeeld receptionist of beveiliger.
 • Niveau 3 is een vakopleiding. Je wordt bijvoorbeeld kok of office-assistant
 • Niveau 4 is een middenkaderopleiding of specialistenopleiding. Je wordt bijvoorbeeld manager retail of mediavormgever.

Wat is het verschil in BOL en BBL?

Bij veel van de opleidingen van Firda ga je bijna elke dag naar school. Ook loop je tijdens je opleiding stage. Dat noemen we bol-opleidingen. Bol staat voor beroepsopleidende leerweg.

Wil je veel werken en daarnaast een beroep leren en een mbo-diploma halen? Dan is een bbl-opleiding wat je zoekt. Bbl staat voor beroepsbegeleidende leerweg. Kies je voor werken en leren, dan ga je meestal een of twee dagen per week naar school. De rest van de week werk je.