Verplegers zijn onmisbaar. Zeker in het leger. Als verzorgende bij Defensie verleen je onder alle omstandigheden medische zorg, waar dan ook ter wereld. Heftig? Soms wel. Maar je hebt een cruciale taak, voor zowel militairen als burgers in onrustige gebieden. Help je graag mensen in nood? En houd je wel van een uitdaging? Dan is deze VeVa-opleiding zeker wat voor jou!  

Ondersteunen en assisteren 
Als militair verzorgende maak je deel uit van een geneeskundige eenheid in het leger. Je ondersteunt en assisteert de arts en de militair verpleegkundigen. En je verzorgt de gewonden en zorgt ervoor dat ze veilig vervoerd kunnen worden als dat nodig is. Verder heeft de geneeskundige eenheid tijdens oefeningen en uitzendingen natuurlijk ziekenverblijven nodig. Die worden ter plaatse opgebouwd, compleet met operatiekamers, behandelkamers en afdelingen voor de intensive care. Als verzorgende help je mee met het opzetten, inzetbaar houden en afbouwen van deze hulpposten en ziekenboegen. Ook zorg je voor het onderhoud van het materiaal.  

Hoofd koel houden 
Vanzelfsprekend weet je als verzorgende alles over militaire zorg. Dat betekent dat je zelfstandig kan assisteren op de kazerne of in het veldhospitaal. Je bent een zorgprofessional die stevig in zijn schoenen staat. Dat moet ook wel, want je werkt soms onder extreme omstandigheden. Bijvoorbeeld tijdens oorlogsmissies of bij natuurrampen. In crisissituaties moet je razendsnel handelen en ondersteun je artsen je bij beslissingen op leven en dood. Tegelijkertijd moet je ervoor zorgen dat patiënten kalm blijven. Je kan dus wel tegen een stootje en je weet hoe je het hoofd koel moet houden. Je bent sterk in samenwerken en neemt je verantwoordelijkheid.  

Toelatingseisen

Als je voldoet aan de toelatingseisen, heb je bijna altijd het recht om de opleiding te volgen die je wilt. Om een mbo-opleiding op niveau 3 te kunnen doen, moet je voldoen aan één van de volgende voorwaarden:  

 • diploma vmbo kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
 • overgangsbewijs naar 4 havo
 • mbo-diploma niveau 2

Lees hier meer over toelatingseisen en toelatingsrecht

Aanvullende toelatingseisen

Deze opleiding heeft een intake met aanvullende toelatingseisen. Om te kunnen starten met de opleiding, moet je voldoen aan deze toelatingseisen.

Klik hier voor meer info over de toelatingsprocedure

 • BOL of BBL?

  Waar kies jij voor? School en stage? Of werken en leren?

  Lees meer
 • Hulp bij studiekeuze

  Een mbo-opleiding kiezen kan best lastig zijn. Gelukkig krijg je bij Firda op allerlei manieren hulp bij het kiezen.

  Lees meer
 • Een dag meelopen?

  Wil jij een dag meelopen? Meld je dan aan voor een Meeloopdag!

  Meld je aan voor een Meeloopdag

Vakken

Op de opleiding leer je alles over het verzorgen van gewonde militairen, het inrichten van een ziekenboeg, het uitvoeren van medische onderzoeken en gewondentransport. Daarnaast leer je militaire basisvaardigheden, zoals patrouilleren, brandbestrijding en hoe je optreedt bij incidenten. Sport, veelzijdig bewegen en werken aan je conditie? Dat ga je ook doen!  

 • gezondheidszorg 
 • defensieleer  
 • sport/fysieke training 

Wat kan je ermee worden?

Na de opleiding kan je aan de slag bij de Koninklijke Landmacht. Daar ondersteun je de militaire verplegers en artsen en help je ze bijvoorbeeld tijdens medische behandelingen of met het vervoeren van gewonden. Ook ben je verantwoordelijk voor de verzorging van gewonden en het inrichten van een ziekenboeg. Aan het einde van je opleiding kun je onder alle omstandigheden zorg verlenen, waar ook ter wereld. Wil je toch liever buiten Defensie gaan werken? Dan is deze opleiding een mooie basis voor een functie in een ziekenhuis of de overige zorg.

Beperkt aantal plaatsen

De opleiding heeft een beperkt aantal plaatsen. Dat noemen we numerus fixus. Deze opleiding heeft in Leeuwarden 20 opleidingsplaatsen. Bij deze numerus fixus opleiding word je toegelaten op volgorde van aanmelddatum. Meld je dus op tijd aan. Als de opleiding vol zit, kom je op de wachtlijst. 

Open Dag

Bekijk de locaties

Firda heeft meerdere locaties in verschillende plaatsen in Friesland en Flevoland. De kans is dus groot dat er ook een locatie bij jou in de buurt is.

Bekijk de Firda locaties 

Schoolkosten en lesgeld

Als je een mbo-opleiding volgt, maak je kosten. Vanaf je 18e betaal je lesgeld. Ook heb je te maken met schoolkosten, omdat je spullen moet kopen voor je opleiding. We kunnen je financieel helpen als dat nodig is.

Ben je op 1 augustus 18 jaar en volg je een voltijd mbo-opleiding? Dan moet je een deel van je opleiding zelf betalen. Dat noemen we lesgeld. Je betaalt het lesgeld aan DUO, soms via ons. Als je op 1 augustus jonger dan 18 jaar bent, betaal je geen lesgeld. 

Hoeveel lesgeld moet ik betalen? 
Hoeveel lesgeld je moet betalen, hangt af van de opleiding die je doet. 

De kosten voor studiejaar 2024/2025 zijn: 

 • Bol-opleiding of voltijd vavo: € 1419,-.  
 • Bbl-opleidingen op niveau 1 of 2: € 295,-.  
 • Bbl-opleidingen op niveau 3 en 4: € 715,-.  
 • Deeltijd vavo: € 0,94 per 45 minuten onderwijs. 

Veelgestelde vragen

Wanneer zijn er voorlichtingen?

Firda organiseert op verschillende momenten in het jaar en op verschillende manieren voorlichtingen. Zo helpen we jou met het kiezen van de juiste opleiding, en we geven natuurlijk ook graag antwoord op jouw vragen. 

Open dag
Tijdens een open dag kun je kennismaken met alle opleidingen op alle vestigingen van Firda. Een mooie kans om de sfeer te proeven en docenten en studenten te leren kennen.

Infodag
Op verschillende momenten in het schooljaar, organiseert Firda infodagen. Dat gaat vaak per opleiding of studierichting, zodat je gerichtere vragen kunt stellen. Er is dan meer ruimte voor een persoonlijk gesprek dan op een open dag.

Meeloopdag
Voor leerlingen van vmbo-4 of leerlingen die van de havo willen overstappen naar het mbo, organiseren we meeloopdagen. Tijdens een meeloopdag kun je een dag of dagdeel meemaken hoe een opleiding in de praktijk is.

Als ik in het eerste jaar de opleiding niet leuk vind, kan ik dan makkelijk overstappen naar een andere opleiding?

Samen met je decaan, studieloopbaanbegeleider of iemand van het SSC bespreek je ten eerste welke opleiding je wilt beginnen. Daarna bespreek je samen welke mogelijkheden er zijn tot je op je nieuwe opleiding kunt starten. 

Welke niveaus zijn er in het mbo?

In het mbo kennen we vier niveaus:

 • Entreeopleiding is een assistenten opleiding. Je wordt bijvoorbeeld horeca-assistent of zorghulp.
 • Niveau 2 is een basisberoepsopleiding. Je wordt bijvoorbeeld receptionist of beveiliger.
 • Niveau 3 is een vakopleiding. Je wordt bijvoorbeeld kok of office-assistant
 • Niveau 4 is een middenkaderopleiding of specialistenopleiding. Je wordt bijvoorbeeld manager retail of mediavormgever.

Wat is het verschil in BOL en BBL?

Bij veel van de opleidingen van Firda ga je bijna elke dag naar school. Ook loop je tijdens je opleiding stage. Dat noemen we bol-opleidingen. Bol staat voor beroepsopleidende leerweg.

Wil je veel werken en daarnaast een beroep leren en een mbo-diploma halen? Dan is een bbl-opleiding wat je zoekt. Bbl staat voor beroepsbegeleidende leerweg. Kies je voor werken en leren, dan ga je meestal een of twee dagen per week naar school. De rest van de week werk je.