Ben je een echte gangmaker? Die van elke dag iets bijzonders maakt? Of het nu een sportmiddag, een dansavond of een wandeltocht is, als zelfstandig medewerker leisure & hospitality weet je precies hoe je je gasten in de watten moet leggen. Je organiseert allerlei recreatieactiviteiten en met jou in de buurt is de sfeer altijd top! 

Regelen en organiseren 

Waar gasten en vakantiegangers zijn, ben jij. Zoals op die camping in Zuid-Frankrijk, waar je dolenthousiaste kinderen laat springen, dansen en knutselen. Of in dat hotelresort in Oostenrijk, waar je samen met sportieve senioren wandeltochten over de bergen maakt. Of gewoon hier, in Nederland, waar je je handen uit de mouwen steekt op een festival. Je bedenkt, organiseert en begeleidt de leukste activiteiten, zoals excursies, sporttoernooien of animatieprogramma’s. En je zorgt ervoor dat de kwaliteit van die activiteiten altijd piekt. Verder stel je informatiemateriaal samen, verwerk je reserveringen en inschrijvingen, houd je de administratie bij en ben je het aanspreekpunt van gasten tijdens hun verblijf.  

Fijne sfeer 

Voor die gasten speel je een belangrijke rol. Niet alleen regel je van alles voor ze, je maakt ze ook wegwijs op hun vakantieplek. Belangrijker nog, je zorgt ervoor dat ze zich thuis en op hun gemak voelen. En dat ze vrolijk worden van alle activiteiten die op stapel staan. Verder speel je op een natuurlijke manier in op verschillende situaties en gasten. Je weet hoe je ervoor moet zorgen dat mensen het naar hun zin hebben en de sfeer in de groep goed blijft. Dat doe je met aanstekelijk enthousiasme, bijvoorbeeld als je op dat podium staat te shinen. Want ook daar ben je soms te vinden! 

Toelatingseisen

Als je voldoet aan de toelatingseisen, heb je bijna altijd het recht om de opleiding te volgen die je wilt. Om een mbo-opleiding op niveau 3 te kunnen doen, moet je voldoen aan één van de volgende voorwaarden:  

 • diploma vmbo kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
 • overgangsbewijs naar 4 havo
 • mbo-diploma niveau 2

Lees hier meer over toelatingseisen en toelatingsrecht

 • BOL of BBL?

  Waar kies jij voor? School en stage? Of werken en leren?

  Lees meer
 • Hulp bij studiekeuze

  Een mbo-opleiding kiezen kan best lastig zijn. Gelukkig krijg je bij Firda op allerlei manieren hulp bij het kiezen.

  Lees meer
 • Een dag meelopen?

  Wil jij een dag meelopen? Meld je dan aan voor een Meeloopdag!

  Meld je aan voor een Meeloopdag

Vakken

Op de opleiding leer je organiseren, samenwerken en presenteren. Ook leer je achter een balie of receptie staan. En achter de schermen werken bij een evenement. Je leert met gasten omgaan en inspelen op bepaalde situaties. Bij het Stay or Go-programma ontmoet je bedrijven en experts uit de entertainmentwereld. Ze komen naar school of je gaat naar hen toe om te ervaren hoe het in de praktijk gaat.  

 • Marketing 
 • Communicatie 
 • Front- en backoffice: receptie en administratie 
 • Performance: dans, presenteren en podium 
 • Activities: sport, spel en organiseren 
 • Studiecoaching: je krijgt een persoonlijke coach die jou  helpt om de juiste vaardigheden te ontwikkelen en jouw persoonlijke groei te stimuleren. 

Wat kan je ermee worden?

De mogelijkheden als zelfstandig medewerker leisure & hospitality zijn eindeloos. Zo kan je aan de slag op een vakantiepark, een attractiepark of een resort. Maar ook bij een outdoorcentrum, een festival of bij andere evenementen. Wat je gaat doen? Sommigen gaan werken als host, festivalmedewerker, allround entertainer,  sportinstructeur of BSO-medewerker.  Anderen begeleiden gasten van klimhallen, duikscholen of kartbanen. Of wat dacht je van animatiemedewerker of activiteitenbegeleider? Dat kan je allemaal in Nederland doen, maar het leuke van dit beroep is dat ze ook in het buitenland om je staan te springen. Bij campings, resorts of cruisemaatschappijen, bijvoorbeeld. Wil je doorleren? Dat kan ook. Als je leidinggevende ambities hebt, reis je verder naar de niveau 4-opleiding Leidinggevende leisure & hospitality. Die kan je vervolgens in een jaar halen. 

Open Dag

Bekijk de locaties

Firda heeft meerdere locaties in verschillende plaatsen in Friesland en Flevoland. De kans is dus groot dat er ook een locatie bij jou in de buurt is.

Bekijk de Firda locaties 

Schoolkosten en lesgeld

Als je een mbo-opleiding volgt, maak je kosten. Vanaf je 18e betaal je lesgeld. Ook heb je te maken met schoolkosten, omdat je spullen moet kopen voor je opleiding. We kunnen je financieel helpen als dat nodig is.

Ben je op 1 augustus 18 jaar en volg je een voltijd mbo-opleiding? Dan moet je een deel van je opleiding zelf betalen. Dat noemen we lesgeld. Je betaalt het lesgeld aan DUO, soms via ons. Als je op 1 augustus jonger dan 18 jaar bent, betaal je geen lesgeld. 

Hoeveel lesgeld moet ik betalen? 
Hoeveel lesgeld je moet betalen, hangt af van de opleiding die je doet. 

De kosten voor studiejaar 2024/2025 zijn: 

 • Bol-opleiding of voltijd vavo: € 1419,-.  
 • Bbl-opleidingen op niveau 1 of 2: € 295,-.  
 • Bbl-opleidingen op niveau 3 en 4: € 715,-.  
 • Deeltijd vavo: € 0,94 per 45 minuten onderwijs. 

Veelgestelde vragen

Wanneer zijn er voorlichtingen?

Firda organiseert op verschillende momenten in het jaar en op verschillende manieren voorlichtingen. Zo helpen we jou met het kiezen van de juiste opleiding, en we geven natuurlijk ook graag antwoord op jouw vragen. 

Open dag
Tijdens een open dag kun je kennismaken met alle opleidingen op alle vestigingen van Firda. Een mooie kans om de sfeer te proeven en docenten en studenten te leren kennen.

Infodag
Op verschillende momenten in het schooljaar, organiseert Firda infodagen. Dat gaat vaak per opleiding of studierichting, zodat je gerichtere vragen kunt stellen. Er is dan meer ruimte voor een persoonlijk gesprek dan op een open dag.

Meeloopdag
Voor leerlingen van vmbo-4 of leerlingen die van de havo willen overstappen naar het mbo, organiseren we meeloopdagen. Tijdens een meeloopdag kun je een dag of dagdeel meemaken hoe een opleiding in de praktijk is.

Als ik in het eerste jaar de opleiding niet leuk vind, kan ik dan makkelijk overstappen naar een andere opleiding?

Samen met je decaan, studieloopbaanbegeleider of iemand van het SSC bespreek je ten eerste welke opleiding je wilt beginnen. Daarna bespreek je samen welke mogelijkheden er zijn tot je op je nieuwe opleiding kunt starten. 

Welke niveaus zijn er in het mbo?

In het mbo kennen we vier niveaus:

 • Entreeopleiding is een assistenten opleiding. Je wordt bijvoorbeeld horeca-assistent of zorghulp.
 • Niveau 2 is een basisberoepsopleiding. Je wordt bijvoorbeeld receptionist of beveiliger.
 • Niveau 3 is een vakopleiding. Je wordt bijvoorbeeld kok of office-assistant
 • Niveau 4 is een middenkaderopleiding of specialistenopleiding. Je wordt bijvoorbeeld manager retail of mediavormgever.

Wat is het verschil in BOL en BBL?

Bij veel van de opleidingen van Firda ga je bijna elke dag naar school. Ook loop je tijdens je opleiding stage. Dat noemen we bol-opleidingen. Bol staat voor beroepsopleidende leerweg.

Wil je veel werken en daarnaast een beroep leren en een mbo-diploma halen? Dan is een bbl-opleiding wat je zoekt. Bbl staat voor beroepsbegeleidende leerweg. Kies je voor werken en leren, dan ga je meestal een of twee dagen per week naar school. De rest van de week werk je.