Ameland als proeftuin voor verduurzaming, met Firda

Eilanden zijn ideale proeftuinen. Het zijn helder afgebakende regio’s waar je kunt uitzoeken wat echt werkt. Zo heeft Ameland de ambitie om zelfvoorzienend te worden op het gebied van energie. In het project NESSIE kan Ameland, met steun van de EU, samenwerken met eilanden in Frankrijk, Duitsland en Denemarken. Firda doet ook mee. Hier vond deze week dan ook de aftrap plaats.

Nessie

Vertegenwoordigers van besturen én scholen voor beroepsonderwijs uit Borkum (Duitsland), Samsoe (Denemarken) en het schiereiland van Morbihan (Frankrijk) waren maandag en dinsdag bijeen in Leeuwarden om te bespreken hoe zij gezamenlijk gaan optrekken in dit North Sea Project. Ze waren hier op uitnodiging van de New Energy Coalition, die vanuit Groningen de regie voert.

Firda was gastheer. Roeland Westra, projectleider van Firda Duurzaam, had een aantrekkelijk programma samengesteld. met onder meer een excursie. Verzorgd door Bouwgroep Dijkstra en Draisma en Pranger-Rogier Installaties, kregen de bestuurders een rondleiding door de Elfstedenhal. Daarnaast mocht Firda-locatie Anne Wadmanwei ook niet ontbreken tijdens de rondleiding. Hij gaf zelf ook een workshop over het verduurzamen van een woning. Maar bovenal ging het om het maken van concrete afspraken over dit project, dat in 2027 de nodige inzichten moet opleveren.

Vakmensen

Veel zal gaan om het vinden en opleiden van voldoende vakmensen, aldus Westra. Daarin ligt dan ook voor een belangrijk deel de rol van Firda. ‘De afspraak is dat we nu eerst in onze eigen regio gaan kijken waar de grote behoefte ligt.’ Dat vraagt om overleg met de gemeente, maar zeker ook met mensen van bouw- en installatiebedrijven op Ameland.

Westra: ‘Aan de hand van die informatie gaan we in NESSIE dan van alles naast elkaar leggen, om te leren van de ervaringen van de ander.’ Verder valt te denken aan een ‘e-campus’ om op afstand digitaal samen te werken en het gezamenlijk ontwerpen van een aantrekkelijk aanbod aan compacte cursussen voor jongeren en volwassenen op verschillende niveaus. ‘Want er valt ook veel bij te scholen op dit gebied.’

Woensdag werd het programma afgesloten met een bezoek aan het provinciehuis. Nu zet iedereen de vaart erin, eerst in de eigen regio maar ook voortdurend in contact met elkaar. Westra is optimistisch: ‘De start was veelbelovend.’