Avontuur met ‘krûdkoeke’ op Firda Sneek

De echte Friese ‘krûdkoeke’ verdient als traditioneel bakkersproduct best wat aandacht. En een beetje experimenteren om de aloude kruidkoek te vernieuwen, dat is ook niet verkeerd. Vrijdag gingen studenten in Firda Sneek op avontuur met krûdkoeke en reikte Robèrt van Beckhoven een flinke beker uit voor de allerbeste koek van Friesland.

image00002.jpeg

Ivo Vliegendehond nam de hoofdprijs mee naar Wolvega. Deze ambachtelijke bakker wist de lekkerste combinatie te maken met kruiden, gember en sukade. Hij maakte hiermee de ‘De Bêste Fryske Krûdkoeke 2024’, in de finale van dit evenement waarin Firda en initiatiefnemer Reitse Spanninga nauw samenwerkten.

Studenten kregen vrijdag alle ruimte om te verkennen wat er allemaal mogelijk is met dit tradionele product. Ruben van der Woude, student van de bakkersopleiding in Leeuwarden, maakte volgens de jury onder leiding van Robèrt van Beckhoven zelf de allerbeste koek. En van de opleiding Horeca in Sneek kwam student Cas Peek met het lekkerste gerecht: een crumble van kruidkoek met gels van bloedsinaasappel en venkel.