Keihard werken aan toekomst in onderwijsroute inburgering
De een wil de politiek in en werd op een open dag heel enthousiast over bestuurskunde, de ander zit een opleiding tot vrachtwagenchauffeur helemaal zitten. Hun doelen zijn divers, maar één ding hebben alle inburgeraars in de onderwijsroute van Firda met elkaar gemeen: zij willen keihard werken om wat moois te maken van hun leven in Nederland. Dat lieten ze graag zien in presentaties voor hun contactpersonen bij de gemeentes.

Eens in de paar maanden zijn consulenten voor inburgering van de Friese gemeentes welkom op een bijeenkomst bij Firda in Leeuwarden, waar studenten van de onderwijsroute met een zelfgemaakte PowerPoint iets vertellen over wat ze zelf maar willen. In het Nederlands natuurlijk, want dat is heel belangrijk in deze route van veelal jonge mensen. Door een intensief taaltraject en een aantal andere vakken worden zij zo snel mogelijk doorgeleid naar een Nederlandse beroepsopleiding.
Zo’n voltijds opleiding om studenten in 1,5 jaar op taalniveau B1 te krijgen, is intensief. Want ook staan vakken als rekenen, Engels, digitale vaardigheden en KNM (Kennis Nederlandse Maatschappij) op het programma. ‘Ik heb haast geen vrije tijd’, zegt Artan uit Somalië. Want hij werkt daarnaast in de fabriek van Hellema in Hallum. Maar hij is trots en houdt vol, onder meer door de steun van zijn docenten als ‘tweede ouders’.
Taal en cultuur
Alles is gericht op het behalen van een diploma, om verder te kunnen. Spreken en lezen, het moet allemaal in een examen op niveau zijn om verder te kunnen. Maar ook kennis van de Nederlandese cultuur is belangrijk om te slagen, zegt Mustafa uit Afghanistan in zijn presentatie. Hij laat met plezier een oranje getint filmpje zien, waarin hij - met muziek van Jan Smit eronder – zichtbaar geniet van Koningsdag in Leeuwarden.
Elie en Mico uit Kongo willen richting techniek in het mbo, Rashid kwam met weinig opleiding naar Nederland en heeft vooral haast. Er gaat teveel tijd verloren met praten, vindt hij. Laptops werken te vaak niet en een vak als Voorbereiding Opleiding en Beroep mag veel minder tijd kosten. Dan kunnen studenten zonder diploma’s volgens hem meer aandacht krijgen. Het kan allemaal voorbij komen in zo’n presentatie. ‘Kritische feedback mag hier best’, zegt docent Fokje Steen. Ook dat is leerzaam en aan een oplossing van obstakels wordt steeds gewerkt.
Bashar uit Syrië liep in locatie Triangel van Firda al een dag mee met beveiligers Don en Frans, om te kijken of een opleiding in security iets voor hem is. ‘Ik heb van hen geleerd dat ik dingen klein moet maken, als het spannend is.’ Nahla uit Irak overwon zelf heel wat angsten in een week varen op de boot van Sealab, met andere studenten van Firda. ‘Daar heb ik gemerkt dat ik best andere mensen kan vertrouwen.’ Nahla mikt nu op een studie bestuurskunde aan NHL Stenden. ‘Dat past helemaal bij mij.’
Soepele overstap
In zo’n bijeenkomst kunnen de consulenten, die in een leerbaarheidstoets en gesprek bepalen wat de beste route is voor inburgering, een indruk krijgen van de vorderingen. Een uitnodiging hadden zij ook. Problemen met het krijgen van een laptop of anders? Bel maar…
Zo werken bij Firda nu vier groepen van achttien tot twintig ambitieuze inburgeraars in Leeuwarden en een groep in Sneek hard aan hun toegang tot beroepsonderwijs op het hoogst haalbare niveau. In de komende maanden starten nog drie of vier groepen bij Firda aan hun toekomst in een omgeving waarin zo’n volgende stap ook heel soepel is te maken. Sinds de invoering van de nieuwe wetten en regels op het gebied van inburgering pleit het mbo er dan ook voor om deze onderwijsroute volledig onder te brengen bij de roc’s in Nederland.