Als schipper ben je verantwoordelijk voor het navigeren en bedienen van een schip. Je voert verschillende taken uit, afhankelijk van het soort schip en de specifieke omstandigheden. 

De werkzaamheden zijn afwisselend en uitdagend. Je werkt aan nautische zaken, je voert technische- en onderhoudswerkzaamheden uit, je laadt en lost en je bepaalt de planning van de reis. Ook geef je leiding aan de overige bemanningsleden en voer je overleg met de opdrachtgever en verlader.

De cursus Schipper binnenvaart theorie bestaat uit zeven verschillende modules en één combinatiemodule. Na elke module vraag je zelf het examen aan bij het CBR.

Modules

Schipper binnenvaart theorie (combi)

Maritieme wateren (BVMW)

Navigatie (BVN)

Bedienen vaartuig en ladingbehandeling (BVLSP)

Scheepswerktuigkunde, elektriciteit, elektronica en meet- en regeltechniek (BVSER)

Onderhoud, gezondheid en veiligheid (BVGVM)

Communicatie (BVCOM)

Reglementen (BVREG)

Keuze uit acht modules

Je kunt kiezen uit acht verschillende cursussen. Op deze pagina vind je per module een korte beschrijving. Bij je aanmelding geef je aan welke module je wilt volgen.

Subsidie

Hieronder vind je een overzicht van de subsidiemogelijkheden voor scholing.

Bekijk alle subsidiemogelijkheden voor scholing. 

Toelating

Er zijn geen specifieke toelatingseisen.

Groep firda

Firda voor Volwassenen

  • (dichtbij) leren in de praktijk
  • meerdere startmomenten
  • ook in de avonduren naar school
  • versneld je diploma behalen
  • keuze uit groot scholingsaanbod
  • studeren met volwassenen

Keuze uit acht modules

Per module staan de onderwerpen beschreven:

Schipper binnenvaart theorie (combi)

De cursus Schipper binnenvaart theorie (combi) bestaat uit 8 modules en Schipper binnenvaart praktijkexamens bestaat uit 2 modules. De laatste twee (Reisplanning en Reisuitvoering) worden met een praktijkexamen op onze locatie afgesloten. Hier dien je je nog wel expliciet voor aan te melden.

De trainingen worden van de eerdergenoemde 8-modules aangeboden op zaterdagmorgen en behandelen de stof die je nodig hebt om het examen van het CBR succesvol af te ronden.

Quote volwassenen

De motivatie van docenten en studie(vak)genoten zorgt voor een goede sfeer.

Student uit het volwassenenonderwijs

Examen en einddocument

Na elke module vraag je zelf het examen aan bij het CBR. Voor vrijstellingen kun je contact opnemen met het CBR.

firda visie

Altijd een vestiging bij jou in de buurt

Firda heeft diverse vestigingen in Friesland en Flevoland. Zo is er altijd een vestiging bij jou in de buurt. Bij de opleidingsinformatie lees je op welke locatie(s) je kunt starten.

Aan het werk

Met het EU-kwalificatiecertificaat Schipper kun je aan de slag als schipper in de binnenvaart. Je kunt bijvoorbeeld werken aan boord van een binnenvaartschip, sleepboot, baggerschip, veerpont, patrouillevaartuig of een passagiersschip. 

  • Hoe maak ik een keuze?

    Bekijk onze tips voor het maken van de juiste studiekeuze.

    Hoe maak ik een keuze?
  • Kansberoep

    Welke volwassenenopleiding biedt jou goede kansen op de arbeidsmarkt?

    Kansberoep

Veel gestelde vragen

Wat is het verschil tussen een mbo-opleiding en een cursus?

Bij een mbo-opleiding krijg je verplichte vakken zoals Nederlands, rekenen en loopbaan en burgerschap. Ook ga je stagelopen of werkervaring opdoen via een werken-leren traject. Een mbo-opleiding heeft daardoor een langere duur dan een cursus. Een cursus of brancheopleiding is praktijkgericht. Hiermee kun je je algemene of vakinhoudelijke kennis vergroten. Bekijk de verschillen per leervorm.

Kan ik in termijnen betalen?

Ja, veel volwassenenopleidingen kun je in termijnen betalen. Dit kan wanneer een opleiding of cursus langer duurt dan 3 maanden en duurder is dan € 201,00. Bij de betreffende opleidingsinformatie staat aangegeven of je in termijnen kunt betalen. Hou er rekening mee dat er bij betaling in termijnen een termijntoeslag in rekening wordt gebracht.